Zobacz pełną wersję : chłodnica - płyn
Witam
głupie pewnie pytanie, jak sprawdzić jaki płyn mam w chłodnicy? ;]
kupiłem autko tydzień temu, wiadomo idą mrozy i wolal bym aby mi nie rozsadziłem chłodnicy:]
wiec pytanie jak sprawdzic co w niej jest, i jak ewentualni wymienic :}
civiczek z 95 roku taki o: http://picasaweb.google.com/michal.bagrowski/Hoooooooooondzia
skolopendra
08-12-07, 14:47
.tego się nie sprawdza tylko wymienia :agent:
ps
olej też sprawdzał będziesz? czy może wymienisz ;)
i jak ewentualni wymienic :}
taki jaki chciał będziesz
Masz dwie opcje:
1. Spuscic wszystko i zlac to co chcesz
2. Dolac jakis koncentrat czy cos w tym stylu - jest taki plyn ktory mozesz dolewac , niewazne co masz juz w srodku i nie spowoduje zadnego syfu
3. Wyjscie ktore ja zastosowalem - kup petrygo i dolej, nie powinno sie nic dziac ( chociaz czasem ludzie na forum pisza ze im sie zaczelo pienic, ale rzadko )
Ale najlepszym rozwiazaniem jest wylanie starego zupelnie i wlanie czegos co wiesz co to.
dogg, dobra a ile tego wlac? i jak wylac? jak zrobie to sam nie bedzie jakis problemów? cos gdzies mi sie obiło o uszy z jakims odpowietrzaniem czy cos..?
skolopendra
08-12-07, 15:28
dobra a ile tego wlac? i jak wylac? jak zrobie to sam nie bedzie jakis problemów? cos gdzies mi sie obiło o uszy z jakims odpowietrzaniem czy cos..?
................................... :szukaj: :szukaj: :zasady: :zasady: .manual !!
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=6565
.tego się nie sprawdza tylko wymienia :agent:
ps
olej też sprawdzał będziesz? czy może wymienisz ;)
i jak ewentualni wymienic :}
taki jaki chciał będziesz
Dlaczego wprowadzasz kolege w blad? Przeciez plyn chlodniczy jak najbardziej sie sprawdza pod wzgledem temperatury krzepniecia - i takie sprawdzenie kolega mial w domysle poniewaz napisal ze boi sie aby mu nie zamarzl uklad chlodzenia, moze sam poczytaj manual a sie o tym dowiesz hmm?
Dokładnie. W niektórych warszatach mają specjalne mierniki. Wkłada się toto do tego płynu i pokazuje temp. zamarzania.
Wyglądają podobnie jak mierniki do elektrolitu w akumulatorze.
no to musze gdzies w poniedzialek podjechac.. i sprawdzic albo wymienic ... narazie 5 stopni na dworze wiec nie jest zle ... chociaz przed zakupem auto tez stało we wrocku, i mrozy juz były wiec pewnie poprzedni wlasciciel wymienial... no ale przezory zawsze ubezpieczony :]
Tylko w niektorych? to tak jakby w warsztacie nie bylo mlotka:]
Sprawdzic i ew dolac aby temp. krzepniecia byla wystarczajaca. Polecalbym jednak wymiane, koszt niewielki a bedziesz mial nowy plyn w ukladzie ( wymiana zalecana co 5 lat)
hm.. no to pojade wymienie.. jak wsio to wsio :] bede pewniejszy... ciekawe ile mnie skasuja bo samemu mi sie bawic nie chce bo jeszcze cos spieprze ;p
Możesz spokojnie to zrobić sam, trzeby być mocn uzdolnionym żeby coś przy tym namieszać :D
skolopendra
08-12-07, 18:37
Dlaczego wprowadzasz kolege w blad? Przeciez plyn chlodniczy jak najbardziej sie sprawdza pod wzgledem temperatury krzepniecia -
płyn poza nie zamarzanie ma spełniać jeszcze inne zadania ............ :bicie: i spełnia przez dwa-trzy lata w zależności od płynu
i po 10 latach on nie zamarznie
samochód jak sie kupuje to wymienia sie właśnie takie podstawowe rzeczy !! :bicie:
dolewki i inne cuda robić możemy jak wiemy co mamy :agent:
No to prosze Cie wroc, przeczytaj wszystkie moje posty i zastanow sie czy nie napisalem tego wszystkiego o czym probujesz mnie teraz poinformowac?!
hm.. qrde w manue ta instrukcja zmiany tego płynu to tak dość spora jest :]
powaznie musze się az tak bawic czy wystarczy ze wyleje stary zaleje nowy? ;]