Zobacz pełną wersję : D15B2 SWAP Koszty, robocizna i inne
Witajcie.
Mam okazję kupić Hankę w hatchbacku z bardzo zadbaną blacharką, bez rdzy.
Niestety z silnikiem D15B2 co po mojej D13 nie daje zbyt dużego przyrostu mocy.
Zastanawiam się nad ogarnięciem SWAPA lub MINIME.
Teraz tak. Jak SWAP to myślę, że D16Z6. Chciałbym, aby ktoś napisał jaki orientacyjny koszt, co może zostać z mojego silnika itd,
Jeśli minime to rozumiem, że zmieniam górę, czyli głowicę, wiązkę i coś jeszcze?
Oraz takie troche trywialne pytanko. Nie mam kanału, chcę kupić jakieś kobyłki, lub cokolwiek co pomoże mi w wyciągnięciu silnika, co polecacie? Jak sobie z tym poradzić?
Witajcie.
Teraz tak. Jak SWAP to myślę, że D16Z6. Chciałbym, aby ktoś napisał jaki orientacyjny koszt, co może zostać z mojego silnika itd,
Jeśli minime to rozumiem, że zmieniam górę, czyli głowicę, wiązkę i coś jeszcze?
Oraz takie troche trywialne pytanko. Nie mam kanału, chcę kupić jakieś kobyłki, lub cokolwiek co pomoże mi w wyciągnięciu silnika, co polecacie? Jak sobie z tym poradzić?
1. nic nie zostaje z twojego silnika.
2. koszt swapu + inne rzeczy ktore wyjda, roznie od 2,5 do 4.
3. kup kobylki warsztatowe, nawet takie z lidla czy cos. ja robilem pierwszego swapa pod domem, a za kobylki robily mi cegły.
4. o minime masz caly temat co potrzeba. wiec nie wiem po co to pytanie.
Michalll_1991
01-04-13, 17:21
z Twojego podejdzie Ci alternator, rozrusznik, skrzynia+półosie.
Musisz kupić silnik z kolektorami, wiązką, aparatem, kompem, przydałoby sie zrobić luźniejszy wydech
Ok rozumiem, teraz pytanie, znalazłem 4 gena z silnikiem D16Z6 za około 3tysiące. Kupuję go i mam już wszystkie części czy coś jeszcze dojdzie?
zakladajac ze skrzynie dajesz swoją z d15b2 to teorytycznie wszysyko powinienes miec, pytanie na jakim osprzecie w tym 4g jest ten z6. zeby tam jakiejs rzeźby z elektryką nie było
Michalll_1991
02-04-13, 01:58
nie wiem co za osprzet masz na mysli , hmm no altek i rozrusznik pasuje nawet z obd0 , kolektory owszem pasuja z starych sohc'ow pod z6 wiec zwróć uwage na ssaka i wydechowy
ok, skrzynię mam nawet krótszą z mojego d13b2, więc to ją założę.
tutaj fotka silnika tego 4 gena:
http://img04.tablica.pl/images_tablicapl/72579033_6_644x461_honda-civic-iv-ed7-d16z6-v-tec-silnik-d16a6-gratis-.jpg
wszystko z nim ok jeśli chodzi o ssący?
Michalll_1991
02-04-13, 12:19
noo... widac ze jakis tam siedzi.
nie chce mi sie isc do garazu sprawdzac ale napewno P08 i w sieci pisza ze jeszcze p32, oznaczenie z tyłu od kierowcy
wydechowy powinien byc 4-2-1, z foto nie widac