PDA

Zobacz pełną wersję : Brak włączenia się VTec'a

aroVTec
01-04-13, 13:16
Witam.
Moim problemem w aucie jest brak załączania się VTec'a. Auto mam od kilku m-cy i przesiadając się z 1.3 na 1.6VTec widziałem różnicę w mocy od razu, jednak jadąc ze specem od Hondy kazał mi zwyczajnie przeciągnąć do odcięcia, by zobaczyć, jak załącza się VTec, - podobno od 4tys. powinien się załączyć, a przy zakupie powiedziano mi, że włącza się po 5.3 tys. obrotów - jednak tego załączenia nie było, jak obroty szły normalnie, tak od 5-ciu tys. było to samo, bo wiadomo, że musi być uderzenie tego, a nie było, nic nie było - sama odcinka.

I tutaj zwracam się do wszystkich znawców i specjalistów, co może być powodem braku włączania się tej prawdziwej mocy VTeca, czy to może być problem z elektryką, modułami ?
Proszę o pomoc :)

Honda Civic V 92r., 1.6ESi, sedan.

Michał102
01-04-13, 13:26
Wnioskuję, że masz D16Z6, więc tam VTEC jest fabrycznie ustawiony na 4800 rpm.
Jak auto jedzie po przekroczeniu tych obrotów? Dalej ciągnie równo, czy słabnie? Bo D-seria ma to do siebie, że mało kiedy czuć "powera" po załączeniu się VTEC'a... moc jest rozwijana równomiernie.

Najlepiej nagraj onboarda na 3 biegu od 2000 rpm aż do odcięcia. Będzie dokładnie widać jak to jedzie:)

aroVTec
01-04-13, 13:31
Po przekroczeniu tych obrotów równomiernie idą obroty, od samego startu tak samo, nie widać różnicy po 4.8. Ciągnie cały czas do 7,8tys.
Jednak znajomy mówił, że musi być to uderzenie i znaczny wzrost mocy, tutaj tego nie ma.

Infi
01-04-13, 13:38
Witam.
Moim problemem w aucie jest brak załączania się VTec'a. Auto mam od kilku m-cy i przesiadając się z 1.3 na 1.6VTec widziałem różnicę w mocy od razu, jednak jadąc ze specem od Hondy kazał mi zwyczajnie przeciągnąć do odcięcia, by zobaczyć, jak załącza się VTec, - podobno od 4tys. powinien się załączyć, a przy zakupie powiedziano mi, że włącza się po 5.3 tys. obrotów - jednak tego załączenia nie było, jak obroty szły normalnie, tak od 5-ciu tys. było to samo, bo wiadomo, że musi być uderzenie tego, a nie było, nic nie było - sama odcinka.

I tutaj zwracam się do wszystkich znawców i specjalistów, co może być powodem braku włączania się tej prawdziwej mocy VTeca, czy to może być problem z elektryką, modułami ?

Honda Civic V 92r., 1.6ESi, sedan.
chyba oczekujesz mocy jakby sie turbo albo kompresor zalaczyl:D
a ten vtec kick to troche przesadzone opowiesci, o ile w b serii jest roznica bo do vteca b seria nie jedzie to d seria ma moc od dolu wiec vtec duzo nie wnosi.

aroVTec
01-04-13, 13:41
Czyli zwyczajnie nie ma żadnej różnicy po przekroczeniu wskazanych obrotów czy jednak powinno coś się tam załączyć i poczuć trochę więcej mocy ?

Michał102
01-04-13, 13:44
Jeśli wszystko działa tak jak należy, to powinno to wyglądać mniej więcej tak:
http://www.youtube.com/watch?v=Sipql81z6Uc

Po załączeniu VTEC'a odrobinę zmienia się też dźwięk, ale tutaj akurat tego nie słychać, bo jechałem bez tłumika końcowego (bo mi się wysypał).

aroVTec
01-04-13, 13:51
Innego dźwięku też nie ma.. Nagram ewentualnie, jak to się prezentuje i podeślę linka - z innej beczki, widziałem, że masz 8tys. na zegarach, u mnie jest do 9-ciu tys. obrotów czy takie też wychodziły seryjnie ?

Michał102
01-04-13, 13:55
V geny miały chyba do 9, ale nie jestem pewien czy wszystkie.

aroVTec
01-04-13, 14:02
Tak przy okazji zapytam, co wchodzi w skład(jaki sprzęt, osprzęt) do kapitalnego remontu silnika - i czy remont kapitalny znacznie poprawi sprawność auta ?

Muzyk-Grzes
01-04-13, 14:20
Gdyby vtec sie nie włączał wywalało by błąd 21, łatwo to sprawdzić podłączając pod zawór vtec i masę żaróweczkę (ewent diodę etc.)

CRX1
01-04-13, 15:18
Sprawdzenie błędów powinno wyjaśnić sytuację.A co odczuwalnego przyrostu mocy w D16Z6 ,to załączenie Vtec-a jest minimalnie odczuwalne,ale nie ma szału i nie wciska w fotel.

czy remont kapitalny znacznie poprawi sprawność auta ?

Poprawi dynamikę silnika ,przedłuży jego życie,pod warunkiem ,że będzie prawidłowo wykonany i bez oszczędzania.

aroVTec
01-04-13, 15:34
Co masz na myśli "bez oszczędzania" ? - jeśli wiesz coś na ten temat to bardzo bym prosił o pomoc, bo chcę zrobić całkowity remont i potrzebowałbym wskazówek co m.in. trzeba wymienić przy silniku.

Muzyk-Grzes
01-04-13, 16:19
Jeśli chodzi o remont bez oszczędzania to :
1. Sprawdzić co trzeba wymienić
2. Robimy wszystko bez sprawdzania
Opcja 1 to sprawdzenie szczelności pierścieni i zaworów, oraz sprawności panewek korbowodowych.
Opcja 2 to wymiana wszystkiego i tu wchodzi remont głowicy tj. gniazd zaworowych ewent. wymiana talerzyków ,sprężyn dzwigienek. Dla polepszenia "prowadzenia" powietrza polerowanie kanałów. Remont bloku i tu szlif cylindrów + tłoki i pierścienie nadwymiarowe + szlif wału ,nowe panewki . Do kompletu wałek z kółkiem nowy, pasek ,pompa wody ,pompa oleju i napinacz.

aroVTec
01-04-13, 17:27
Jeśli zdecydowałbym się na wymianę w/w części to jaki byłby to koszt za wszystko ? Ewentualnie proszę o wypisanie, jaka część ile kosztuje :)

Michalll_1991
01-04-13, 17:33
Po primo zeby byl sens tego remontu to sprawdzic owal na tulejach, "stan igiełki", wymienić uszczelniacze, pomierzyć wał i wszystkie nowe graty dobrać pod wymiar. to podstawy a często pominięcie któregoś pkt owocuje żłopaniem oleju po remoncie

aroVTec
01-04-13, 18:20
I teraz pytanie, gdzie pojechać i to wszystko sprawdzić ? Czy mam jechać do jakichś specjalistów czy po prostu zwykłego mechaniora ?

aroVTec
01-04-13, 19:37
Oto link do odcięcia mojego auta: http://www.youtube.com/watch?v=TtAMEmqgk_M

cybereq
01-04-13, 21:26
Tak na szybko aby vtec się załączył , musi zostac spełnionych kilka warunków. Olej musi mieć odpowiedni poziom , temperatura oleju chyba też. Niech mnie ktos poprawi jeśli jestem w błędzie. Posiadam vtec B16a2 i powiem że ten silnik to po prostu bajka zwłaszcza przy ''kopnięciu'' i dzwięku :) Banana mam zawsze a miny wyprzedzanych bezcenne :)

Michał102
01-04-13, 22:29
Oto link do odcięcia mojego auta: http://www.youtube.com/watch?v=TtAMEmqgk_M

Od 100 do 150 km/h jakieś 11,5-12 sek. - dużo w cholere... chyba rzeczywiście coś jest nie tak.
Od 50 do 150 wychodzi jakieś 22-23 sekundy, co już w ogóle jest katastrofą.

@CRX1 - popraw cytat, bo to nie moje słowa ;-)

jasiek09
01-04-13, 23:14
Dawno nie jeździłem serią z6 ale chyba on ma i muła przed VTECiem? To może rozrząd przestawiony

aroVTec
02-04-13, 11:03
Ogólnie tutaj rozrząd do wymiany - bo wiadomo, jak każdy przy zakupie 'trzeba rozrząd wymienić', a rozrząd tak naprawdę wymieniany był 2 lata temu :)
Postaram się w lepszej jakości nagrać od 1 biegu do 3-ego i wtedy Wam przedstawię, może lepiej to wyjdzie - bo tutaj z 3 leciałem.

Michał102
02-04-13, 11:34
Z trójki jak najbardziej wystarczy... co więcej... jadąc na trójce od 2k rpm do odcięcia widać praktycznie cały zakres obrotowy i wiadomo gdzie silnik ciągnie jak trzeba, a gdzie puchnie. Ale dla zaspokojenia ciekawości możesz też nagrać coś tylko na VTEC'u:)

Co do rozrządu, to tak jak jasiek09 napisał - mógł przeskoczyć o ząbek. Zrzuć dekiel i to sobie sprawdź. Ustaw też zapłon na lampie strobo:)

CRX1
03-04-13, 11:13
Sprawdż normalnie dynamikę tego silnika , przekonaj się, czy się wkręca na każdym biegu.Błędy sprawdziłeś?

SCIX_69
03-04-13, 16:06
Witam wszystkich nawiazuje do tematu, mam d15z8 i od pewnego momentu jest zamulona, przy przelaczaniu na vteca szarpie, jakies propozycje czym to moze byc spowodowane?

aroVTec
03-04-13, 16:33
Z trójki jak najbardziej wystarczy... co więcej... jadąc na trójce od 2k rpm do odcięcia widać praktycznie cały zakres obrotowy i wiadomo gdzie silnik ciągnie jak trzeba, a gdzie puchnie. Ale dla zaspokojenia ciekawości możesz też nagrać coś tylko na VTEC'u:)

Co do rozrządu, to tak jak jasiek09 napisał - mógł przeskoczyć o ząbek. Zrzuć dekiel i to sobie sprawdź. Ustaw też zapłon na lampie strobo:)

Rozrząd dzisiaj wymieniany w zupełności, do tego wszystkie filtry, olej - czekam jedynie na telefon od mechanika.
Ale jak nagrać na VTec'u ? :)

Sprawdż normalnie dynamikę tego silnika , przekonaj się, czy się wkręca na każdym biegu.Błędy sprawdziłeś?

Wczoraj próbowałem pod stromą ulicę wyciągnąć max. na 2 i poradziła sobie znakomicie, silnik pociągnął, jak głupi, wgniata, ale wydaje mi się, że jeszcze to nie to na co oczekujemy. Co do błędów to wszystkie błędy dzisiaj mechanik posprawdza, wszystkie czujniki, co tylko się da..

Także odpowiedzi na wszystkie pytania jeszcze pozostaną nieznane.

Michał102
03-04-13, 17:47
Rozrząd dzisiaj wymieniany w zupełności
Nie zapomnij powiedzieć mechanikowi, by Ci ustawił od razu zapłon na lampie stroboskopowej. Grzebanie przy rozrządzie potrafi sporo przesunąć zapłon i zawsze przy takich operacjach powinno się go sprawdzić i ewentualnie poprawić:)

Ale jak nagrać na VTec'u ?
No jak to jak?:p 1 - but, 2 - but, 3 - but:p. Przy przepinkach nie powinieneś wypaść poza VTEC'a:)

aroVTec
03-04-13, 23:52
No więc rozrząd wymieniony, filtry itp. - ogólnie niedużo mnie skasował za wszystko, ale nie o tym mowa.
Wydaje mi się, że lepiej pracuje silnik, bo podpinany był pod komputer - wykazało, AŻ 21 błędów, ale mechanik mówił, że nie jest pewien, bo może być ich dużo więcej, w piątek powtórka.

Wydaje mi się, że po Resecie lepiej się zbiera, ale jeszcze to sprawdzę.

Potrzebuję kogoś zaufanego i dobry sklep, gdzie można kupić dobre sportowe i nowe zawieszenie gwintowane ? Do tego lampy najlepiej soczewki z atestami ?

Van_Dal
04-04-13, 00:15
tak wgl . hondy nie podłącza sie do komputera,
a wg kodów samodiagnostyki błąd nr 21 to spalony elektrozawór VTEc lub przerwa w obwodzie

więc teraz powiem Ci co robisz.
pierwszą rzeczą jaką mozesz zrobić to odpiąć wtyczkę od zaworu i włączyć silnik i na wolnych obrotach podłączyć pod nią 12v. jezeli zawór jest sprawny silnik na chwilke spadnie z obrotów i może nawet kuleć i mieć problem z niskimi obrotami- jak tak sie stanie problem leży nie po stronie zaworu

później zrób VTEC lighta i zoabczysz czy wgl komputer chce otworzyć zawór

aroVTec
04-04-13, 05:38
tak wgl . hondy nie podłącza sie do komputera,
a wg kodów samodiagnostyki błąd nr 21 to spalony elektrozawór VTEc lub przerwa w obwodzie

więc teraz powiem Ci co robisz.
pierwszą rzeczą jaką mozesz zrobić to odpiąć wtyczkę od zaworu i włączyć silnik i na wolnych obrotach podłączyć pod nią 12v. jezeli zawór jest sprawny silnik na chwilke spadnie z obrotów i może nawet kuleć i mieć problem z niskimi obrotami- jak tak sie stanie problem leży nie po stronie zaworu

później zrób VTEC lighta i zoabczysz czy wgl komputer chce otworzyć zawór

Zrobię co mi podpowiadacie, ale dlaczego nie podłącza się pod komputer ?
Obok tego warsztaciku jest inny dużo większy i to samo mówili i mówili też, że nie połączy się z komputerem - jednak jego komputerek bezproblemowo się połączył, wykrył i teraz się zastanawiać co jest nie tak.. Ten spec to jest elektromechanik, więc wydaje mi się, że wie co robi ;)

Van_Dal
04-04-13, 12:30
moze jakimś wy*****ym testerem sie połączysz ale nie ma potrzeby bo błędy ściągniesz po samodiagnostyce, poszukaj

Muzyk-Grzes
04-04-13, 20:47
Aro napisał że mu mechanik powiedział że wywaliło 21 błędów (???) a nie błąd 21 czyli zawór vtec.
A co do komputerów to samodiagnostyka to to samo co podpięcie do komputera Honda z ODB1 to nie VW z ODB2 żeby zapisywało błędy stałe i czasowe. Tu odczytasz wszystko sam a z tymi 21 błędami to raczej jakaś ściema.

CRX1
06-04-13, 02:19
a z tymi 21 błędami to raczej jakaś ściema.
Przecież ,to zwykła lipa.Nawet nie umie określić usterki.Zrób to sam i nie daj się ściemniać.
Na bank chodzi o błąd 21 ,a silniku z Vtec jest to związane z zaworem ,lub z jego obwodem.Np zaśniedziałe styki.
http://www.honda-crx.info/forum/portal.php?show=13
Samodiagnostykę możesz zrobić sam.

aroVTec
06-04-13, 17:41
Tzn. może nie tak - mówił, że jest coś nie tak z elektryką, bo raz pokazywało, że napięcie jest, a raz, że nie ma.
Ogólnie on mnie nie ściemnia, bo za zwykłe podpięcie nie bierze ode mnie pieniędzy, ale mówił, że ktoś kombinował przy elektryce w tym aucie - co teraz począć ? :)

I być może tutaj chodzi o błąd 21, bo sam mówił, że 21 mu wyskoczyło, ale czy błąd 21 czy 21 błędów to sam nie wiem już.

Michalll_1991
06-04-13, 17:46
daj napiecie na zawor to bedziesz wiedzial

aroVTec
10-04-13, 20:50
Panowie mam dziwne świsty pod maską, nie zawsze się to dzieje, ale nieraz, jak wracam do domu z pracy. Co to może być ? Na pewno nie pasek, bo był wymieniany na nowy(choć mogę się mylić, jednak nie jest to dźwięk paska).

Druga sprawa, dlaczego świeci mi się kontrolka Check Engine ?
Co muszę zrobić, żeby naprawić tą usterkę ?

Trzecia sprawa, jadąc jakby przerywa mi dopływ paliwa, lekkie szarpanie przy delikatnym puszczaniu gazu i przy wciśnięciu gazu do końca, czy to filtr paliwa ?

Proszę o pomoc.

w_rebacz
10-04-13, 21:22
No zrób chłopie samodiagnostykę, check może świecić z wielu powodów.

Swist ? Za mocno naciągnięty pasek może świszczeć...

Michał102
10-04-13, 21:45
Uszczelka pod kolektorem ssącym też:)

aroVTec
11-04-13, 17:57
Po pierwsze coś w aparacie się zmieliło, bo opiłków bardzo dużo się znalazło.
Świst - prawdopodobnie od alternatora.

Jutro będę miał cały aparat wyciągany do sprawdzenia - koszt niemały.