Zobacz pełną wersję : Mocno kopci na niebiesko i poci się spod pokrywy zaworów
Witam wszystkich użytkowników. Kolega zakupił hondę civic 6 gen z silnikiem 1,4 90km. Niestety jest problem z silnikiem, który mocno kopci na niebiesko szczególnie powyżej 4 tys obrotów. Po oględzinach zauważyłem, że brakuje dwóch z czterech śrub pokrywy zaworów i widać wycieki. Podejrzewam że może to być przyczyna nadmiernego zużycia oleju. Myślałem żeby kupić nową uszczelkę , silikon i śruby. Zamontować nową uszczelkę podkleić od spodu specjalnym silikonem i pożądnie skręcić. Czy to może być przyczyną mojego problemu i czy ta naprawa może to rozwiązać? Spod uszczelki głowicy nie widać żadnych wycieków więc jest raczej w porządku. Pozdrawiam i czekam na pomoc ;)
Czyli kolega kupił, a Ty masz problem ... ciekawe zjawisko, ciekawe ;)
Oczywiście że poskładaj to jak należy i wtedy sprawdzaj. Masz wiedze na temat tego co to za oliwa jest w tym aucie ? Bo może ktoś wlał jakiego moto-doktora przed zakupem i teraz wychodzi szydło z worka :]
Yotomeczek86
01-04-13, 13:04
No jeśli kopci na niebiesko to nie wina pokrywy zaworów a zajechanych uszczelniaczy zaworowych, prowadnic oraz pierścieni ;] Silnik szrot generalnie
który mocno kopci na niebiesko szczególnie powyżej 4 tys obrotów
Pewnie jest to syndrom większości Hond, czyli pobór oliwy na wyższych obrotach :D
Uszczelniacze itp. i ogólnie remont silnika będzie pewnie nieunikniony, ale przy 1.4 to nieopłacalna zabawa. Jak już robić to co najmniej na d16z6, wtedy jest sens.
palermo444
01-04-13, 13:08
Hmmm to jak kupował to auto skoro tak kopcilo? Nie widział tego czy mu to nie przeszkadzało? Kolega ma rację szrot będzie z silnika
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Hmmm to jak kupował to auto skoro tak kopcilo? Nie widział tego czy mu to nie przeszkadzało? Kolega ma rację szrot będzie z silnika
Może nocą kupował ;) :p
Oj tam, od razu tak straszycie i straszycie :D Jak widać kolega pod maske też nie zaglądał skoro śrub brakuje i silnik urzygany ;)
Ale przecież jeździ, a to najważniejsze ;)
Może nocą kupował ;) :p
Oj tam, od razu tak straszycie i straszycie :D Jak widać kolega pod maske też nie zaglądał skoro śrub brakuje i silnik urzygany ;)
Ale przecież jeździ, a to najważniejsze ;)
Tata miłośnik niemieckich aut, czy Wiesiek z pod wiejskiego warsztatu tak powiedział?
Skoro d14 kopci na niebiesko od 4tysiecy to jest zajechany jak... To że jeździ to nie znaczy że samochód jest dobry. Dowiedz się trochę na temat zanim coś napiszesz tak mądrego.
Dowiedz się trochę na temat zanim coś napiszesz tak mądrego.
Całego posta napisałem raczej mocno ironicznie, tak że luuuz ;) W ogóle nie chodziło mi o mądrości :D
Napisz coś więcej o tej hondzie. Przebieg silnika, olej na jaki jeździ. Może dobra cena była i kolega kupił "do roboty" furę.
Całego posta napisałem raczej mocno ironicznie, tak że luuuz ;) W ogóle nie chodziło mi o mądrości :D
W takim razie wybacz ;)
Tak jak @up opisz dokładniej specyfikacje tego auta.