Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dwa pytania - 6gen zegary i 'szuranie' kierownicy

wooky
08-12-07, 00:19
Witam serdecznie,
Od dwoch tyg jestem szczesliwym posiadaczem 6gen i to moja pierwsza hondka, wiec...

1. czy to normalne a jezeli nie to co to moze byc - w aucie jest wspomaganie - kierownica chodzi super ale na postoju jak nia krece slysze wyrazne szuranie - nie pisk, nie skrzypienie tylko szuranie... podczas jazdy w ogole nie odczuwalne i nie zauwazalne - jakies pomysly ?
Ruszalem kolumna gora dol, ogaldalem ze wszystkich stron i nic... moze to normalne?

2. mam padniete na desce rozdzielczej (zegary) - dwie zarowki - jedna od oswietlenia rezerwy a druga nad zegarami na samej gorze - jakie musze kupic zarowki zeby ladnie tam pasowaly po rozbebeszeniu konsoli ?

pzdr i z gory dzieki za pomoc

skolopendra
08-12-07, 12:26
Seryjnie są to żarówki T6 1.2W 12V
więc takie

ale na postoju jak nia krece slysze wyrazne szuranie
opony Ci szurają ;)

wooky
08-12-07, 12:33
dzieki za odp odnosnie zarowek

:d no tyle to umiem rozroznic odglos, opony to nie sa na bank :d ewidentnie slychac szuranie czegos jak plastik - obejrzalem cala obudowe i niby wszystko rusza sie swobodnie... nie bardzo wiem jak to ugryzc...

loczek
08-12-07, 13:36
odnośnie pyt 1

jest to najprawdopodobniej praca pompy wspomagania

jak to sprawdzić?

skreć kołami na maksa na samym końcu bedzie jeszcze głośniej szurac

Sadek_atm
08-12-07, 15:40
Witam,

U mnie po instalacji antynapadu zaczęło szurać przy kolumnie kierownicy ( plastik o plastik ).
Okazało sie że śrubki od osłony kolumny kierownicy zostały krzywo wkręcone. Słychać było tylko delikatnie na parkingu - podczas jazdy juz nie.

michal750
08-12-07, 16:35
A moze to blaszka od klaksonu?
Sprobuj wlozyc palec obok patyka od kierunkow i odegnij blaszke ktora dotyka do kierownicy. Poruszaj kiera i sluchaj czy szuranie ustalo, jesli tak, to popsikaj tam WD-40 i po problemie.

Bylo juz kilka tematow o tym. Szukaj....

wooky
08-12-07, 16:45
Dzieki za sugestie z blaszka - szukalem w archiwum i faktycznie byly takie objawy opisywane ale raczej ludzie zglaszali odglos piszczenia... sproboje jutro powalczyc z ta blaszka i zobacze czy cos z tego bedzie.

skolopendra
08-12-07, 17:03
WD-40 i po problemie.
a jeszcze lepiej zdemontować całą osłonę kiery i zobaczyć w tedy
bo i może przycierać ona z deską
i jak to ktoś dziś pisał smarem teflonowym psiknąć :aloha:

wastag
12-12-07, 21:18
to na bank ta blaszka od klaksonu..gdzy szukałem przyczyny niedziałającego klaksonu to troche za bardzo ja przykrzywiłem i zaczeła szurać o podstawe kierownicy tj to z czym łączy mase. .

wooky
13-12-07, 19:05
Wszystko jasne - pomoglo odgiecie paluchem tej blaszki od klaksonu - dzieki wszystkim za rady :)