PDA

Zobacz pełną wersję : wyciszanie civa... moje patenty

zkruk
07-12-07, 23:57
poniewaz forum pomoglo mi juz kilka razy - to i ja pomoge forum...

civ jest glosny - jest to fakt, kto chce z nim dyskutowac powinnien przejechac sie innymi autami ...

o ile matami mozna wyciszyc civa - to koszta sa spore... waga tez...

natomiast sa sposoby "domowe" na pozbycie glosnosci ...

1. Polka

ta cholerna gnida podskakuje na kazdej dziurce... napieprza jak glupia... moze Ci ktorzy maja glosniki nie maja tego problemu - ale ja mam :/

rozwiazanie problemu bylo banalne- kupilem w Obi silikonowe podkladki (ok 5mm srednicy) przezroczyste, ktore stosuje sie do drzwiczek w szafkach kuchennych - coby nie walily za mocno przy zamykaniu...

przykleilem po 2 na kazda strone - efekt - cisza... idealna :)

2. Nadkola z tylu, bagaznik
te miejsca takze sa b. niedoskonale :/

ale i na to jest sposob - odkrecilem glosniki z tylu i wsadzilem watoline w dziury - mocno upchnalem - dziura ta jest b gleboka i pojemna - wiec na prawde duzo wsadzilem tam tego... pod dykte w bagazniku takze przymocowalem ta watoline - efekt - wydech slyszalny 2 mniej - szum od kol z tylu - 2x mniej...

sadze, ze gdyby zdemotnowac boczki z tylu i tam takze wyciszyc -efekt bylby jeszcze lepszy - ale to dluzsza zabawa... a to zajelo mi 10 min :]

na wiosne wyklejam matami przednie drzwi... samochod powinnien byc juz wtedy b cichy...

no i jeszcze musze pomyslec o przednich nadkolach

patyk_lks
08-12-07, 01:07
Dobra opcja z tą watolina. Tylko u mnie jest trochę inaczej bo nie mam przez co jej wlozyc...mam troche inny bagaznik. Zastanawiam sie co by bylo gdyby jakos upchnac ta watoline pod boczki?

podlez
08-12-07, 09:23
panowie a co z BHP?
Watolina chyba dosyc mocno się pali, w razie jakiejś kolizji i ew. pożaru cięzko było by ugasic taką pochodnię!

nelq
08-12-07, 11:35
1. Polka
ta cholerna gnida podskakuje na kazdej dziurce... napieprza jak glupia... moze Ci ktorzy maja glosniki nie maja tego problemu - ale ja mam
rozwiazanie problemu bylo banalne- kupilem w Obi silikonowe podkladki (ok 5mm srednicy) przezroczyste, ktore stosuje sie do drzwiczek w szafkach kuchennych - coby nie walily za mocno przy zamykaniu...
przykleilem po 2 na kazda strone - efekt - cisza... idealna
Ja zrobiłem podobny patent. Do półokrągłych uchwytów trzymających półkę przykleiłem kawałki uszczelek do okien. Dają rade :) Nawet takie najtańsze, gąbkowate.

hyperek
08-12-07, 16:07
Z tą półką też mam problem, na razie podłożyłem podkładki nieprzezroczyste i rzeczywiście już nie podskakuje, ale widać że coś tam leży, także może jak jakieś przezroczyste zamontuję, to będzie lepiej.

michal750
08-12-07, 16:30
Ja tez kiedys upychalem watoline i gabki za plastiki tylnych nadkoli, ale one strasznie ciagnely wilgoc i po jakims czasie mialem tam straszne bagno. Nie musze chyba dodawac, ze przyspiesza to korozje nadwozia.

Egon
09-12-07, 01:40
dokladnie ja w mojej Hani wlasnie to wyrzucilem i powiem wam ze na cieple lato ok ale tylko na lato. Jak namoklo to cuchnelo stechlizna. nie polecam nawet kosztem ciszy.

zkruk
09-12-07, 18:25
jutro sprawdze jak wyglada wilgotnosc u mnie :]
(bo juz pol roku jezdzi)
na razie zapachy w normie :]

natomiast jest inne rozwiazanie : podklad pod panele - kupowany w marketach budowlanych - rozwijany z belki - jest to dosc miekkie - i sztuczne - ma bardzo niska nasiakliwosc - a tlumic tez bedzie (to jest taka twardsza gabka ktora nie nasiaka)

Efyr
09-12-07, 18:51
Tylko dosyć cieńka, więc wiele nie wygłuszy

frees
09-12-07, 19:57
Tylko dosyć cieńka, więc wiele nie wygłuszy

Chyba, ze duzo tego napchasz. Ja w Cinquecento mialem taki patent. Przy czym ja to zrobilem głownie ze wzgledu na to, iz w tylnych boczkach mialem glosniki.

otis
10-12-07, 14:54
Na problem z półką to ja mam bezbłędny patent. Warunek jest tylko jeden... Półka z założenia nie będzie do ruszenia. Tzn. będzie ją można unieść trochę od strony bagażnika ale nie od strony siedzeń. Bynajmniej bez demontażu patentu. Więc ja zrobiłem tak. Wziąłem pożądne, grube, plastikowe spinki (takie jak np. używa się do spinania przewodów razem), w półkę (miałem z MDFu pod audio) wkręciłem od spodu wkręty (w 4 rogach, pod odpowiednimi kątami) i spiąłem te wkręty z zatrzaskami siedzeń i zatrzaskami klapy bagażnika. I choćbym po najgorszym bruku jechał półka nie miała prawa drgnąć :)

Pozdrawiam!

skandha
10-12-07, 15:19
podpinam sie do tematu. Kupilem okolo 5 metrow tego podkladu pod panele, sprawdzalem wkladajac do wody. Nie lapie jej... Mysle, ze w tym tygodniu to zamontuje. Zobaczymy :)

zkruk
10-12-07, 22:40
sprawdzalem wkladajac do wody. Nie lapie jej...

nasiakliwosc ok 0.3% :]
wiec ... nic :)

daj znac - bo moze bede musial wprowadzic modyfikacje :)

marksimus
11-12-07, 08:54
dołączam sie do patentów na wyciszenie
mój patent dotyczy "brzeczacych" mechanizmów klamek i zamków w drzwiach
w mojej qpie wyprodukowanej w USA to była tragedia... w drzwiach stukało brzeczało i sie telepało
temat pokonałem przy okazji wyciszania drzwi pod głosniki za pomocą...
gumek do włosów :agent:
teraz nic w drzwiach nawet nie zachroboli :d
wystarczyło pozakładac gumki jak na zdjęciach i gra gitarrra

http://img152.imageshack.us/img152/7427/dsc04739ib6.th.jpg (http://img152.imageshack.us/my.php?image=dsc04739ib6.jpg) http://img135.imageshack.us/img135/5687/dsc04740aj5.th.jpg (http://img135.imageshack.us/my.php?image=dsc04740aj5.jpg)

zkruk
11-12-07, 12:57
ój patent dotyczy "brzeczacych" mechanizmów klamek i zamków w drzwiach

u mnie tak samo :|

na pewno wykorzystam patent :]