Zobacz pełną wersję : Civic V gaśnie na zimnym silniku LPG
Witam. Nabyłem ostatnio Hondę jak w tytule w silniku 1,5 zagazowaną. Problemik mam mały bo nie znam specyfiki tych aut jeszcze. Autko gdy jest zimne na gazie gdy dostanie niskich obrotów czyli zrzut na luz albo sprzęgło gaśnie albo prawie gaśnie. Na postoju zdarza mu się nierówno chodzić ale to tylko na początku, później obroty są uregulowane, ale auto nadal gaśnie. Na benzynie wszystko chodzi w porządku. Gdy się rozgrzeje z obserwacji około 15-20 minut na LPG to już jest w porządku. Podsumowując niskie obroty ( czyli luz lub sprzęgło) + zimny silnik = gaśnie auto. Co może być przyczyną? Coś z parownikiem? Może sondą? A może coś innego? Ktoś miał podobny problem? Jeśli ktoś coś może doradzić do byłbym wdzięczny:)
Może być potrzebny reset kompa, może być do czyszczenia silniczek krokowy, możesz mieć luzy do regulacji, może też być problem z regulacją gazu.
Cześć.
Sam miałem wiele problemów z instalacją LPG. Nie napisałeś jednego, masz może zwykły reduktor czy sekwencje?
Jak zwykły reduktor to możemy się zagadać bo temat przerabiałem.
heheh... strzelam, że to instalacja podciśnieniowa jeśli na benzynie wszystko działa wg. Ciebie poprawnie to już dość dużo wiesz :P... ja obstawiam że winny temu jest stary, zapyziały, nie czyszczony reduktor...
pasuje go zapewne opróżnić z mazutu i ustawić (jeśli jest mieszanka regulowana śrubą) mieszankę stechiometryczną wysokich obrotów, a następnie jak już mamy lambdę bliską jedności, to pasuje spróbować ustawić wolne obroty, śrubką regulacyjną na reduktorze, jeśli nie będziemy w stanie ustawić stałych wolnych obrotów, lub jeśli będą po prze gazowaniu spadały zbyt nisko, to problem nie leży po stronie regulacji... a jedynie po stronie osprzętu... i możliwe, że uszkodzony będzie reduktor...
mam taki sam problem instalacja ma niecałe pół roku jest to sekwencja STAG4 :/
to już inna sprawa, wdmuchiwany LPG a zasysany, to naprawdę różne drogi... masz odpisane wszystko w swoim temacie, gdzie może być nie poprawnie...