Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koła prosto - kierownica skręcona w prawo.

Radiowiec
07-12-07, 20:22
Witam wszystkich - problem jak w temacie, koła mam wyprostowane, a kierownica jest przekrzywiona w prawą stronę, podczas jazdy też muszę ją utrzymywać skręconą. Co robić?

marcov
07-12-07, 20:33
drazek kierowniczy lewy wykrecic a prawy wkrecic o taka sama ilosc obrotow(czyli do dolu w kierunku podloza) jesli kierownica jest troszke "przekrzywiona" to krec po pol obrotu i jedz sie przejechac sprwdzajac jak sie "uklada" kierownica - nie rozwaliszsobei zbieznosci jesli bedziesz zachowywal taka sama ilosc obrotow na obu drazkach

zeby sie nie pomylic

kierownica w prawo - oba drazki do dolu
kierownica w lewo - oba drozki w gore

Pawel
07-12-07, 20:33
podjechac na geometrie zeby ustawili i bedzie ok.

Radiowiec
07-12-07, 20:36
Pięknie dziękuję za odpowiedzi, wolę jednak jechać do zakładu na ustawianie geometrii, nie mam nawet kanału, żeby się samemu bawić z drążkami. Pozdrawiam.

marcov
07-12-07, 20:40
oczywiscie w profi warsztacie przy okazji skontroluja czy aby napewno zbieznosc jest ok. Ale jesli auto jezdzi prosto, przy hamowaniu tez zachowuje sie stabilnie to ja bym krecil drazki, jesli maszglebe to wystarczy skrecic kola w prawo( aby dobrac sie do lewego drazka) i podniesc na lewarku pozniej to samo zrobic z druga strona krecac kola w lewo, jest do zrobienia. Pozdrawiam

!markos
08-12-07, 02:27
Co robić?ustawic zbieznosc, ale raczej na pewno nie samemu jak radzi marcov.

marcov
08-12-07, 14:25
Ja nie radzilem nikomu ustawiania zbieznosci panowie!!! zasugerowalem zmiane polozenia kierownicy poprzez drazki kierownicze, w tym wypadku zbieznosci nie przestawia sie ( no moze w granicy bledu urzadzen pomiarowych)

civVI
27-06-08, 23:18
Byłem kiedyś na ustawieniu zbieżności w mojej starej Hondzie z 1988, i po tym czasie też miałem to samo (samochód jedzie prosto a kierownica jest krzywo), można się przyzwyczaić. To raczej nie jest duży problem i można kierownicę ustawić tak aby była prosto. Mi po prostu odwalili fuszerkę , krzywo zamontowali kierownicę i tyle.

Chemiczny
28-06-08, 11:01
Mi po prostu odwalili fuszerkę , krzywo zamontowali kierownicę i tyle.

Wydaje mi się że kierownica (z SRS na pewno) ma tylko jedno położenie. Więc jej regulacja następuje tylko na drążkach. (w moim przypadku na pewno. Anglik z poduszką)