PDA

Zobacz pełną wersję : Niestabilna jazda

Fresz
30-03-13, 11:38
Witam,

Mam problem z moim Civic Coupe 2000r, D16Y7.
Problem to że auto jest niestabilne podczas jazdy po zakrętach. Jak jadę po zakręcie w lewo to wszystko jest ok - bez strachu że coś się stanie. Po tym samym zakręcie skręcanie w prawo i auto robi wrażenie jak bym próbował skręcać wózkiem z supermarketu. Na kierownicy jest uczucie jak by koła były luźne i same sobie wybierały gdzie jechać.
W zawieszeniu wszystko zostało sprawdzone - żadnych luzów, nic do wymiany...
Co to może być?

- końcówki wymienione
- trakcja zrobiona
- auto obniżone na 40mm (jeżeli to coś ma do tego)
- felga 17"

stolarz
30-03-13, 12:15
proponuje sprawdzić maglownicę i drążki kierownicze (nie końcówki drążków tylko mocowanie drążka w maglownicy) ewentualnie krzyżak na kolumnie kierowniczej

Fresz
30-03-13, 13:22
Jeżeli można to jak to sprawdzić pod domem?

skolopendra
30-03-13, 21:58
amortyzatory

stolarz
31-03-13, 09:13
Nie rozumiem po co sprawdzać w domu. Wybierz się na stację kontroli pojazdów i diagnosta za 20zł zrobi ci przegląd zawieszenia całego.

kruczekvu
31-03-13, 11:52
Coś podobnego miałem i żadnych luzów nie znaleźliśmy na stacjach gdzie szukaliśmy wady
Okazało się że winny jest dolny sworzeń wahacza gdzie na aucie jak wspomniałem zero luzu a po odpięciu zwrotnicy luz góra dół i w ogóle
Wczoraj zmieniałem właśnie na 555 i jak ręką odjął nie to auto

Fresz
31-03-13, 15:59
Wymieniłeś z obu stron?

birchie
31-03-13, 20:10
Okazało się że winny jest dolny sworzeń wahacza gdzie na aucie jak wspomniałem zero luzu a po odpięciu zwrotnicy luz góra dół i w ogóle
Wczoraj zmieniałem właśnie na 555 i jak ręką odjął nie to auto

Potwierdzam. Miałem to samo. Auto prowadziło się bardzo niepewnie. Winę sworznia odkryłem, kiedy pokręciłem kołami na postoju i usłyszałem wredne piszczenie z okolic lewego koła.

Wymieniłeś z obu stron?

Wystarczy z jednej. Sworzni nie musisz wymieniać parami.

Fresz
01-04-13, 13:56
Jutro pojadę do sklepu i kupie nowy sworzeń - wymienię i mam nadzieje że macie racje. Powiadomię czy to coś dało.

birchie
01-04-13, 14:21
Jutro pojadę do sklepu i kupie nowy sworzeń - wymienię i mam nadzieje że macie racje. Powiadomię czy to coś dało.

Tylko nie wymieniaj wszystkiego w ciemno. Najpierw musi być pewna diagnoza, bo przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Tak jak pisałem- pokręc na postoju kierownicą i jeśli to sworzeń to z dużym prawdopodobieństwem usłyszysz piszczenie.

Fresz
01-04-13, 14:32
Tylko nie wymieniaj wszystkiego w ciemno. Najpierw musi być pewna diagnoza, bo przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka. Tak jak pisałem- pokręc na postoju kierownicą i jeśli to sworzeń to z dużym prawdopodobieństwem usłyszysz piszczenie.

Właśnie chodzi o to że byłem u 4 mechaników i wszyscy mi powiedzieli że wszystko jest ok... z tego co widziałem to sworzeń dużo nie kosztuje - spróbuje tego, może się coś poprawi.