PDA

Zobacz pełną wersję : Pompa sprzęgła

Knight
28-03-13, 23:51
Nie wiem czy w dobrym dziale umieszczam - jeżeli źle to proszę o przeniesienie.

Dziwnie chodzi mi pedał sprzęgła i nie zawsze biegi wchodzą. Ogólnie wyczuwam jak rośnie pod nogą. Wycieku nie ma Zobaczyłem, że płyn w sprzęgle jest tragiczny. Postanowiłem wymienić, jednak miałem mega problem z odpowietrzeniem. Chyba jest walnięta pompa sprzęgła. Czy jest jakaś regulacja na popychaczu w tej Hondzie lub odpowietrznik przy samej pompie? Odpowietrzałem tym odpowietrznikiem przy kolektorze wydechowym. Nic innego nie znalazłem. Jak wymieniać pompę to na jaką radzicie - oryginał czy jakiś zamiennik?

mloodzian
29-03-13, 08:02
jest odpowietrznik przy pompie sprzęgła zaraz przy chłodnicy montujesz na niego wężyk kierujesz do zbiorniczka wlewasz płyn i druga osoba pompuje pedałem a ty uzupełniasz płyn aż będzie poziom OK i nie będzie powietrza w układzie. 15 minut pracy i zrobione

Knight
29-03-13, 09:29
mloodzian ale ja nie pytałem jak odpowietrzać układ...

owsikk
29-03-13, 09:40
mloodzian, nie ma odpowietrznika przy pompie sprzęgła (pompa sprzęgła jest na ścianie grodziowej). Jest odpowietrznik wysprzęglika, a ten znajduje na skrzyni biegów - interpretacja dowolna. Dla jednych będzie to koło chłodnicy a dla innych przy kolektorze wydechowym :)
Wiem tylko, że jeśli zmienia się płyn pierw spuszczając cały stary, później mogą wystąpić problemy z odpowietrzeniem tradycyjnym w dwie osoby. Łatwiej jest wymienić płyn systematycznie dolewając nowy płyn do starego, ewentualnie użyć sprzętu do odpowietrzania podciśnieniowego.

Knight, przy pedale sprzęgła pod deską rozdzielczą jest trzpień wchodzący w pompkę sprzęgła. Możesz poluzować nakrętkę i przestawić wysokość pedału sprzęgła, tylko musisz to robić w dwie osoby kontrolując równocześnie wysprzęglik. Jeśli dobrze pamiętam była instrukcja (film) regulacji pedału na forum Type-R - jakiś wątek ze sprzęgłem.

mloodzian
29-03-13, 11:04
Chodziło mi oczywiście o odpowietrznik w wysprzęgniku :) , u mnie w 6 genie wyleciał cały płyn od sprzęgła i spokojnie wlałem i odpowietrzyłem i nie było problemów :P

owsikk
30-03-13, 01:23
Tutaj opisany sposób regulacji pedału sprzęgła
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?144516-Skrzynia-bieg%F3w-problem-ze-zmian%B1-bieg%F3w/page2&highlight=sprzeglo