PDA

Zobacz pełną wersję : Świecąca się lampka po otworzeniu pilotem, alarm prestige 150mx - HOW TO?

rychupeja
27-03-13, 23:46
Witam,
Wpadłem ostatnimi czasy na pomysł aby podłączyć lampkę wnętrza do alarmu tak aby po zamykaniu/otworzeniu z pilota również dawała sygnały świetlne. W instrukcji mojego alarmu znalazłem takie info:

OPRZEWODOWANIE SYSTEMU:
PRZEWÓD FIOLETOWY (+) WYŁĄCZNIKI DRZWIOWE STERUJĄCE (+).
Jeżeli wyłącznik lampki oświetlenia wewnętrznego od drzwi pojazdu posiada wyjście +12V gdy drzwi są otwarte, to musisz podłączyć ten przewód do dodatniego wyjścia jednego z wyłączników drzwiowych. W większości przypadków przewód fioletowy będzie musiał być jedynie podłączony do wyłącznika drzwiowego - bez względu na to, ile wyłączników drzwiowych posiada pojazd.
Ostrzeżenie!!! Nie wolno stosować fioletowego pprzewodu gdy pojazd posiada wyłączniki drzwiowe typu uziemionego (zmasowanego)- patrz BROWN WIRE( brązowy przewód).
BRĄZOWY PRZEWÓD (-) WYŁĄCZNIKI DRZWIOWE STERUJĄCE MASĄ (-).
Jeżeli wyłączniki lampki oświetlenia wewnętrznego od drzwi pojazdu posiadają wyjście zmasowane ( - ) gdy drzwi są otwarte (większość) - musisz połączyć ten przewód do ujemnego wyjścia jednego z wyłączników drzwiowych. W większości przypadków brązowy przewód będzie musiał być podłączony do jednego wyłącznika drzwiowego - niezależnie od tego jak dużo drzwi jest w samochodzie.
Ostrzeżenie!!! Nie wolno stosować brązowego przewodu, gdy pojazd posiada wyłączniki drzwiowe z wyjściem typu + 12V (patrz przewód fioletowy).

Ok, ale mam parę pytań:
1. Jakie wyjście mają krańcówki civica przy otwarciu, + czy - ?
2. Gdzie są owe kable które trzeba podłączyć pod krańcówkę? Chyba nie trzeba ich ciągnąć pod samą krańcówkę? Bo wydaje mi się, że znajdę gdzieś je bliżej, gdzie łatwiej byłoby to podłączyć.
3. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Z autopsji wiem, że alarmy samochodowe to bardzo skomplikowane urządzenia więc przydałbyby się możliwie jak najdokładniejsze wskazówki jak podłączyć to aby było dobrze. Wydaje mi się, że sama technika podłączenia może być prosta ale chciałbym się dokładnie dowiedzieć co i jak. Z góry dziękuje i zapraszam do dyskusji.

EDIT:

Czytam dalej tą instrukcję i mam inny pomysł, otóż:

BIAŁY PRZEWÓD : WYJŚCIE + 12V STEROWANIA KIERUNKOWSKAZÓW (MAKS.15A).
Przewód ten służy do włączania kierunkowskazów pojazdu w czasie uzbrajania i rozbrajania układu i w czasie działania sygnału alarmowego. Podziel go przez diody prostownicze ( 5A ) na dwa i podłącz je do przewodów zasilających kierunkowskazy.

Wiemy że biały przewód daje 12v w momencie uzbrajania i rozbrajania układu, czyli jakby wyprowadzić z niego napięcie na lampke to też by banglało, ale czy trzebaby było stosować te diody prostownicze po drodze do lampki? I gdzie w kabinie jest przewód, którym płynie napięcie do lampki? Oprócz podsufitki, bo nie chciałbym jej ściągać :)