PDA

Zobacz pełną wersję : drążek kierowniczy, końcówka drążka a może magiel?

ziober111`
27-03-13, 20:40
witam.
Proszę o poradę, podczas jazdy na nierównościach sutka coś od strony pasażera z przodu. Sutki są od dzisiaj, wczoraj wymieniałem swożnie dolne, górne są dobre. Dziś wszedłem pod auto i zauważyłem że prawy drążek jak nim kręcę prawo lewo to lata bez oporu stukając o zwrotnice od strony swożnia. Teraz pytanie czy jest do wymiany końcówka drążka, czy cały drążek bo przecież od strony magla też bez oporu się kręci.
Dodam że od jakiegoś czasu bije mi kierownica przy hamowaniu i delikatnie przy okazji w lewo ściąga autem przy hamowaniu. A już miałem nowe tarcze i klocki kupować ale może to jest przyczyna zarówno bicia w kierownicy tylko przy hamowaniu jak i sutkach w kole na dołach. Jak myślicie, końcówka drążek czy może magiel?
Dodam od razu że opony wczoraj wymieniane wraz z wyważaniem, fele proste a łożyska nowe.

Gozdo
27-03-13, 21:47
Ja bym zrobił tak wymienił końcówkę i zobaczył jak się zachowuje jeżeli robisz to sam :D, jak w warsztacie to odstaw i zobacz co powiedzą i decyduj czy robisz czy nie :P

ziober111`
27-03-13, 22:42
będę to robił sam ale nie wiem co kupić. Dobra na dniach zdejmę osłonę od magla i sprawdzę jak to tam wygląda ten drążek... Tylko czy kierownica przy hamowaniu może drżeć od wyrąbanej końcówki drążka ?

FaziRBK
28-03-13, 01:40
Uznajmy to za głupie pytanie kolego. Skoro należy do układu kierowniczego i posiada luz, to chyba odpowiedź jest oczywista.
Dziwi mnie fakt, że jesteś w stanie sam sobie wymienić wiele rzeczy a zadajesz tak banalne pytanie, bo sam na nie znasz odpowiedź.

ziober111`
28-03-13, 07:11
dzięki. Chciałem się tylko upewnić, bo sutki są od wczoraj a kierownica trzęsie od dłuższego czasu.

FaziRBK
28-03-13, 10:07
Wymień sobie końcówki drążków, zobacz ewentualnie w jakim stanie są tuleje. A na końcu jedź na zbieżność.

RRa
28-03-13, 11:01
Sutki

sutki

sutkach

sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D

ziober111`
28-03-13, 20:25
hahaha. :) to przez to że pisałem na komórce i mam włączony słownik t9 sutki w zawierzeniu to piękna rzecz.

Sheiva
28-03-13, 23:54
drążek jak nim kręcę prawo lewo to lata bez oporu stukając o zwrotnice od strony swożnia.
90+% używanych końcówek drążków będzie stukać, jak będziesz nimi kręcił. To normalne i nie mówi o tym, że są do wymiany. Wyrażenie "bez oporu" może być tutaj kluczowe i co najwyżej to może kwalifikować do wymiany.
I jak już się skusisz ewentualnie wymieniać jednak, to wymień oba (z obu stron), a nie jeden.