Zobacz pełną wersję : Wymiana półosi lub samego przegubu
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy przy wymianie półosi łatwo wychodzą one ze skrzyni? Tak samo jest z prawym jak i z lewym? Mam na pewno do wymiany przegub zewnętrzny(walnięta osłona i zatarty zewnętrzny przegub), ale nie wiem czy to mi się opłaci wymieniać sam przegub(nowy) czy całą półoś. Ponoć przegub nie zawsze łatwo chce zejść z półosi. Oczywiście gdybym kupował półoś to na pewno używkę wraz ze sprawnymi przegubami.
Mam też problemy z szarpaniem autka np przy puszczaniu gazu i ponownym dodaniu(nie jakoś nadzwyczaj gwałtownie). Nie wiem czy mają na to wpływ także półosie, a właściwie to przeguby wewnętrzne/zewnętrzne czy po prostu coś ze skrzynią?
MichalS394
27-03-13, 12:57
przegub wewnętrzny ze skrzyni wychodzi bardzo łatwo, wystarczy go podważyć dużym śrubokrętem, albo łyżką, oby dwa tak samo. Jeśli do wymiany tylko zewnętrzny, to nie opłaca się wymieniać całych półosi, przegub jest w komplecie z osłoną. A co do jego zbicia z półośki trzeba się do tego przyłożyć, ale w warunkach domowych jest to do ogarnięcia ;) problematyczna jest tylko nakrętka przegubu, dobry klucz to podstawa.
Ok. No więc teraz kwestia jaki przegub kupić? Na rynku jest masa różnych przegubów- z różnych firm i o różnych wymiarach. Ja miałem robiony swap z D14 na D16(nie wiem czy przeguby mają coś do rzeczy). Silnik wsadzili mi z półosiami od D16. Mógbły mi ktoś w jakiś sposób podpowiedzieć? Buda: EJ9, 98 rok, hamulce standardowe- nie swapowane, nic nie modzone, skrzynia nie mam pojęcia jakie oznaczenie. Zapomniałem dodać że ABSu nie posiadam :P
Najpewniej bylo by zdjac zuzyty przegub i policzyc zabki.
kupujesz przeguby pod Eg5
Mój przegub zewnętrzny nie chciał zejść.. trzeba było rozcinać drania. Całej półosi nie ma sensu jeśli jest dobra.
A szarpanie to może być z różnych przyczyn, od blokującej się linki gazu do zawieszenia silnika. Sprawdź organoleptycznie poduszki i zawieszenie silnika. Jeśli na postoju przy dodawaniu gazu nic nie szarpie to szukaj właśnie tam.
Przegub ma stuprocentowo do wymiany. Kurcze, więc nikt nie jest w stanie dokładnie napisać jaki przegub konkretnie powinienem kupić?
przegub kupujesz wg skrzyni jaką masz, silnik może być od stara. zobacz jaką masz skrzynie albo tak jak napisał brylant, wyciagnij stary i policz zęby.