Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z wyswietlaczem Radia/Klimatyzacji

MateK
26-03-13, 17:00
Od lata zeszlego roku, po tym jak samochod postal na dworzu w sloneczny dzien i kokpit dosc mocno sie nagrzal, zdarza sie ze wyswietlacz radia szwankuje. Raz wyswietla wszystkie "linie", a raz tylko ktoras z kolei co sprawia ze obraz staje sie nieczytelny. Kiedy docisnac plekse to jakby na chwile sie poprawia, ale pozniej znow jest to samo. Generalnie wszystko wraca do normy po tym jak sie troche pojezdzi.

Akumulator? Bezpiecznik? Cos nie styka, czy radio?

Mial ktos cos takiego?

TRAFO
26-03-13, 21:16
Gdzieś już to było opisane.
O ile pamiętam chodziło taśmę w wyświetlaczu a właściwie to że nie nie stykała jak trzeba.
Na wszelki wielki jak nie będzie działać to zrób sobie test wyświetlacza i zobaczysz co ci pokaże.

wirtold
27-03-13, 08:33
Mam to samo, dzieje się tak od czasu do czasu, czasem trzeba "puknąć" ale najczęściej samo się po chwili naprawi. Na razie olewam ;)

maxiormchw
27-03-13, 10:48
Również mam ten przypadek, nie wszystkie linie się pokazują, ale z reguły są to te same. Stawiałem na problem z wyświetlaczem ale możliwe,że to tylko problem z podłączeniem ponieważ raz wszystko działa a raz nie, zazwyczaj podczas jazdy po nierównościach.

MateK
27-03-13, 18:57
Mam to samo, dzieje się tak od czasu do czasu, czasem trzeba "puknąć" ale najczęściej samo się po chwili naprawi. Na razie olewam ;)

Pukniecie pomagalo... obecnie juz nie pomaga i mimo tego ze raz sie pojawia, raz znika, serwis obstawia wyswietlacz.

Aby sprawdzic podlaczenia musialbym rozebrac pol deski rodzielczej zaczynajac od podlokietnika i recznego, racja?

uniu1
27-03-13, 19:53
Aby sprawdzic podlaczenia musialbym rozebrac pol deski rodzielczej zaczynajac od podlokietnika i recznego, racja?

Wystarczy zdemontować górny plastik co jest na radiem -jest on na zatrzaski i już masz dostęp do wyświetlacza który tez jest na zatrzaskach i dwóch śrubkach

luki2691
04-04-13, 11:48
Panowie miałem podobny problem tylko dodatkowo czasami radio mi się wyłączało. U mnie pomogła wymiana radia.

donelvis
24-07-13, 22:15
witam!
napiszę w tym temacie, co by nowego nie zakładać.
otóż jak zmieniam stację radiową, to przez chwile pojawia mi się napis z rds o treści "lady" - to jakaś pozostałość po informacji że grał zespół lady pank i gdzieś to siedzi w pamięci i dosłownie przy każdej zmianie stacji pojawia się ten napis. wie ktoś może jak to zwalczyć?
z góry dziękuję za pomoc!

piter7766
25-07-13, 21:03
To nie ,,Lady Pank'',to jest Lady Gaga,a tej niczym nie zwalczysz,ona jest jak najgorsza zaraza,jedna z plag egipskich.Jedyne co mogę podpowiedzieć to jak najszybciej sprzedaj auto... :p ;) :D :cool:

donelvis
25-07-13, 23:57
To nie ,,Lady Pank'',to jest Lady Gaga,a tej niczym nie zwalczysz,ona jest jak najgorsza zaraza,jedna z plag egipskich.Jedyne co mogę podpowiedzieć to jak najszybciej sprzedaj auto... :p ;) :D :cool:

a widzisz, a ja myślałem, że to nasze rodzime chłopaki mi się zagnieździły w RDS-ie :)
dopiero co kupiłem, a tu taka klątwa :)

mikek
03-10-14, 05:47
witam
mam podobny problem a mianowicie na wyswietlaczu radia i klimatyzacji strasznie mi sie popusla jasnosc tzn jak sie zrobi najasniej to niektore male cyferki ktore nie byly widoczne staja sie widoczne, a jak zmniejsze jasnosc to po jakims czasie sie znowu rozjasnia, wiem napewno ze mam slaby aku to moze byc z tym powiazane czy to cos innego
wie moze jak to naprawic zeby bez sensu nie jezdzic do serwisu
dzieki

kowal1608
11-10-14, 21:43
Czy ktoś się uporał z problemem tego wyświetlacza u mnie parę razy zdarzyło się że wyświetlacz pokazywał dosłownie wszystko, a teraz to już kompletnie wariuje wpierw jak odpaliłem auto to nic nie wyświetlał po kilku minutach tak jak by się rozjaśniał ale tak do 60% i bardziej nie idzie , widać to co wyświetla ale tylko w nocy a w dzień nić nie widać tak jak by oświetlenie zegarów było skręcone do połowy a jest ustawione na maxa , z tego co poczytałem to albo wina może leżeć po stronie radia i tego całego modułu lub wyświetlacz sie wywala ;///. Przy okazji zauważyłem że radio przy dłuższej pracy strasznie się grzało i zdarzyło się że parę razy tak jak by strzeliło i radio się wyłączało.

butler.gdansk
11-10-14, 22:54
Jak mam trzy lata auto to 3 razy zdarzyło mi się że radio strzeliło, wyłączyło się i przestało reagować.
Po kilku sekundach włączało się samoistnie i nie pozwalając na zmianę stacji ponownie strzeliło.
Wyłączenie silnika pomogło, podejrzewam że to było przegrzanie radia.

marcin001984
12-10-14, 12:59
U mnie czasami jest tak, że jak odpalę silnik to prędkościomierz i obrotomierz świecą jednakowym podświetleniem, a wyświetlacz radia/klimatyzacji jest podświetlony na minimum. Pomaga przekręcenie pokrętła od podświetlania na max i potem powrót do pozycji w jakiej zawsze jeżdżę czyli od max. raz w lewo. Rzadko się to zdarza, ale się zdarza

kobert
12-10-14, 13:59
mam identycznie,czasem ten wyswielacz pali tak ledwo ledwo,ale to sporadycznie,moze z 3-4 razy sie zdarzylo. Zgasze silnik zapale jeszcze raz i jest ok, nie probowalem z pokretlem

agrttc
12-10-14, 15:22
u mnie wyświetlacz wyświetla co chce, pojawiają sie losowe kropki, kreski czy napisy, wygląda to jak troche jak ekran predatora :) Trwa to pare dni po czym przez pare następnych dni działa wszystko normalnie. Problem jest po stronie radia, wyświetlacza czy "tylko" coś nie styka?

kjmuszek
13-10-14, 10:15
No to i ja dołączam do grona ludzi którym ten wyświetlacz płata figle. Część się wyświetla - część nie , a czasem nawet mam dwustrefowa klimę :) U mnie z kolei jak docisnę go od tyłu to znika problem, ale tak się jeździć nie da. Zakupiłem dobrą używkę, jak przyjdzie to wymienię i mam nadzieję że problem zniknie. Jeśli tak będzie to z ciekawości stary rozbiorę i zobaczę gdzie może tkwić problem.

donelvis
13-10-14, 14:04
Skoro dociśnięcie go od tyłu rozwiązuje problem, to pewnie jest to kwestia nieprawidłoweg styku.

kjmuszek
13-10-14, 23:00
W moim przypadku tak to właśnie wygląda, ale jako że auto codziennie musi jeździć to nie mogę sobie pozwolić na wymontowanie licznika i zabawę. Myślę że problem tkwi w połączeniu bezpośrednio płytka-wyświetlacz ,bo wystarczy lekkie dociśnięcie (od tyłu w kierunku wnętrza) i problem znika, ale przyjrzę się temu jak nowy wyświetlacz przyjdzie i zamienię.

kobert
20-10-14, 16:06
teraz mi sie zrobilo tak,ze na pierwszej pozycji kluczyka,radio gra normalnie ale wyswietlacz nie dziala,na zaplonie wszystko ok. Czyli to nie bedzie raczej kwestia ze nie laczy wyswietlacz. Myslicie ze sprawe rozwiaze odlaczenie klemy na jakis czas?

donelvis
20-10-14, 20:25
Może akumulator już wymaga wymiany?

kobert
21-10-14, 01:26
pomoglo zdjecie klemy na jakies pol godz. Aku powinien jeszcze trzymac,jak postoi pare dni to kreci ladnie,ale dzieki

grypsownik
21-10-14, 18:00
W moim przypadku tak to właśnie wygląda, ale jako że auto codziennie musi jeździć to nie mogę sobie pozwolić na wymontowanie licznika i zabawę. Myślę że problem tkwi w połączeniu bezpośrednio płytka-wyświetlacz ,bo wystarczy lekkie dociśnięcie (od tyłu w kierunku wnętrza) i problem znika, ale przyjrzę się temu jak nowy wyświetlacz przyjdzie i zamienię.

No i jak w czym problem jest doszedłem do tego?

kjmuszek
22-10-14, 00:03
teraz mi sie zrobilo tak,ze na pierwszej pozycji kluczyka,radio gra normalnie ale wyswietlacz nie dziala,na zaplonie wszystko ok. Czyli to nie bedzie raczej kwestia ze nie laczy wyswietlacz. Myslicie ze sprawe rozwiaze odlaczenie klemy na jakis czas?
Każdy problem jest inny, u mnie wyświetlacz działał jak się go docisnęło , ewentualnie jak mocniej nacisnąłem plastik pod nim.

No i jak w czym problem jest doszedłem do tego?
Problem musi leżeć w samym wyświetlaczu,jest on bezpośrednio przylutowany do płytki , nie widać żadnych "zimnych" lutów. Prawdopodobnie winny jest sam w swojej konstrukcji. Z ciekawostek mogę dodać że taki mały wyświetlacz podświetlany jest 21 diodami smd co wydaje mi się dość dużą ilością na taką małą powierzchnię.

grypsownik
22-10-14, 12:39
Ja mam tak ze cyfry które się wyświetlają na ekranie od radia są nie całościowe poprzerywane. Rozebralem to wszyto przedmuchalem styki i dobrze wcisnalem wtyczkę z zasilania do wyswietlacza. Zobaczymy naraie spoko wszystko a jak się powtórzy to zrobię sposobem z civicinfo:

http://www.civicforum.pl/attachment.php?attachmentid=9670&d=1324575305

Jacek ma rację moja pierwsza naprawa starczyła na tydzień więc kombinowałem dalej. Teraz od 2 miesięcy jest okej więc myślę, że wreszcie mam stu procentowo pewny patent na naprawę:) Rzeczywiście chodzi o problem ze stykiem na lini wyświetlacz - płytka. Konstrukcja tego wyświetlacza jest taka że tam są luzy, wszystko sie rusza i normalne że wcześniej czy później cos zacznie nie łaczyć. To co ja zrobiłem to usztywnienie całej konstrukcji tak żeby wyświetlacz poszedł lekko w dół i oparł się na ramce i to samo z płytką po drugiej stronie tylko w odwrotnym kierunku - podniosłem ją do góry. Efekt finalny był taki że ruszając wyświetlaczem albo płytka nie wyczuwałem najmniejszego luzu. Po złożeniu wszystkiego do kupy i zamontowaniu w aucie profilaktycznie opukałem solidnie wyswietlacz z każdej strony i tak jak napisałem od 2 miechów wszystko wreszcie gra.

kjmuszek
22-10-14, 13:30
Ja mam tak ze cyfry które się wyświetlają na ekranie od radia są nie całościowe poprzerywane. Rozebralem to wszyto przedmuchalem styki i dobrze wcisnalem wtyczkę z zasilania do wyswietlacza. Zobaczymy naraie spoko wszystko a jak się powtórzy to zrobię sposobem z civicinfo:

Coś w tym jest, bo faktycznie sztywno nie siedzi. Mi osobiście nie chciało się kleić i zamontowałem inny, ale prawdopodobnie by to pomogło.

luckie
05-01-15, 12:17
Witam, czy ktoś wymieniał wyświetlacz na własna rękę i ma jakaś instrukcje? U mnie wlasnie wczoraj zaczęły jaśniej świecić wszystkie ikonki/ cyferki na wyswietlaczu, nie tak jasno jak te które powinny świecić, ale jednak.
A moze jest jakaś inna szybka opcja naprawy? U mnie stukanie czy naciskanie na ekran nic nie zmienia.

kjmuszek
05-01-15, 14:59
Wymiana jest bardzo prosta, ja już wymieniałem wyświetlacz u siebie. Jak chcesz naprawiać to i tak musisz go wymontować i zobaczyć czy może nie jest za bardzo dociśnięty.

luckie
05-01-15, 17:22
A masz jakis opis krok po kroku?

maxv
25-03-15, 17:46
u mnie to samo jak ktoś ma manuala jak krok po kroku to zrobić też bym poprosił .

Pik
25-03-15, 20:13
W instrukcji serwisowej nie ma opisu?

maxv
25-03-15, 20:59
masz rację znalazłem
http://www.fn2workshop.com/workshop/pl/html/ESMManualMain.html?url=000000000000155.html&key=000000000000155&anc=

TRAFO
25-03-15, 21:03
u mnie to samo jak ktoś ma manuala jak krok po kroku to zrobić też bym poprosił .

Sam demontaż jest np. TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/demontaze/wysw._predkosc_radio_klima.htm).

maxv
25-03-15, 21:11
wow super dzięki

luckie
01-04-15, 13:19
O dziwo, u mnie problem nagle "sam" się naprawił kiedy już miałem się zabierać za kupno i wymianę :)

grypsownik
01-04-15, 14:49
O dziwo, u mnie problem nagle "sam" się naprawił kiedy już miałem się zabierać za kupno i wymianę :)

Powróci niedługo

maxv
02-04-15, 20:55
u mnie jak na dołek jakiś wjadę to znikają piksele jak walnę od góry wszystko wraca do normy więc pewnie styki lub kostka .

maxv
20-04-15, 13:25
Przyjechała używka koszt z transportem 50 PLN wymiana 15 minut w końcu mam spokój na razie .Jedna uwaga przy wyjmowaniu tak jak Trafo pisze od prawej strony ciężko wychodzi ja podważyłem plastikowym kluczem między licznikiem a deską od góry i ciągnąć dół wyskoczyła ładnie prawa strona lewa wychodzi idealnie .Po montażu nie zapominajcie o wkrętach ;) ja zapomniałem i musiałem ściągać osłonę raz jeszcze .Akumulatora nie odpinałem .

petros6011
21-04-15, 10:41
Czy w tym wypadku konieczny jest demontaż prędkościomierza aby dostac sie do LCD klimy?

TRAFO
21-04-15, 14:40
Tak, bo jeden zachodzi na drugi.

tekster
19-07-18, 19:28
Naprawiłem wyświetlacz radia w inny sposób:

1. Instrukcje jak zdemontować wyświetlacz są na youtube, aby nie porysować plastików nie polecam śrubokręta tylko plastikowy zestaw do demontażu
2. Przedmuchałem sprężonym powietrzem oraz oczyściłem złącze wyświetlacza i piny na płytce środkiem Kontakt S.

Działa bezproblemowo, nie trzeba kupować używanego wyświetlacza, który i tak nie wiadomo ile pochodzi.

hoek
07-09-18, 14:16
Witam, jeśli ktoś miałby problemy z wyświetlacz trzeszczącym lub wyłączającym się radiem to zapraszam na PW lub przez FB https://www.facebook.com/Naprawa-wy%C5%9Bwietlacza-Honda-Civic-Accord-693392024380380/?modal=admin_todo_tour

anesiu
13-10-18, 19:08
w innym wątku napisałem to samo:

Ja znalazłem taki filmik w sieci na ten temat (wyświetlacz klimatyzacji zegar i radio... ) na razie się nie podejmuje z racji jesieni za oknem...

https://www.youtube.com/watch?v=8t2xDeL1knM&list=PLXYKNPcQtENLGT9wDLrdkfWk_lNTlL-8b&t=528s&index=11

po wymontowaniu wyświetlacza ukazuje nam się 1 wtyczka, Musimy zdjąć białe maskowanie i mamy luty które gdzieniegdzie są oberwane:
https://images90.fotosik.pl/55/49ba63ea211e612cmed.png (https://images90.fotosik.pl/55/49ba63ea211e612c.png)

na filmie z YT też jest pokazane że luty młodego mistrzostwem świata nie są, ale wyświetlacz zaczyna działać..
Ja nie testowałem... Na razie szukam informacji :) bo u siebie po dociśnięciu wyświetlacza na jakiś czas zachowuje się dobrze, a później znów wygaszają linie i psuje opinie Hondy...

math
03-11-18, 11:40
Ja się zastosowałem do porady tekstera, kupiłem kontakt S, wypsikałem płytkę, dodatkowo przedmuchałem sprężonym powietrzem i od sierpnia mam spokój.

Pre100n
08-12-18, 12:25
w innym wątku napisałem to samo:

Ja znalazłem taki filmik w sieci na ten temat (wyświetlacz klimatyzacji zegar i radio... ) na razie się nie podejmuje z racji jesieni za oknem...

https://www.youtube.com/watch?v=8t2xDeL1knM&list=PLXYKNPcQtENLGT9wDLrdkfWk_lNTlL-8b&t=528s&index=11

po wymontowaniu wyświetlacza ukazuje nam się 1 wtyczka, Musimy zdjąć białe maskowanie i mamy luty które gdzieniegdzie są oberwane:
https://images90.fotosik.pl/55/49ba63ea211e612cmed.png (https://images90.fotosik.pl/55/49ba63ea211e612c.png)

na filmie z YT też jest pokazane że luty młodego mistrzostwem świata nie są, ale wyświetlacz zaczyna działać..
Ja nie testowałem... Na razie szukam informacji :) bo u siebie po dociśnięciu wyświetlacza na jakiś czas zachowuje się dobrze, a później znów wygaszają linie i psuje opinie Hondy...

Potwierdzam, 3 dni temu zdemontowałem zegary, wymieniłem spoiwo na wszystkich punktach lutowniczych styku płytki z wyświetlaczem. Wyświetlacz działa jak nówka sztuka.
Pozdrawiam.

kwakier
03-08-20, 11:28
Witam, czy udało się rozwiązać problem z nie działającym wyświetlaczm? Nie mówię tutaj o zimnych lutach tylko całkowite nie działanie wyświetlacza klimy/radia.

Podmieniłem wyświetlacz i również nie działa, wsadziłem mój wyswietlacz do innej hondy i działa prawidłowo.

Będę wdzięczny za pomoc.

metylek
25-08-24, 17:39
U mnie czasami jest tak, że jak odpalę silnik to prędkościomierz i obrotomierz świecą jednakowym podświetleniem, a wyświetlacz radia/klimatyzacji jest podświetlony na minimum. Pomaga przekręcenie pokrętła od podświetlania na max i potem powrót do pozycji w jakiej zawsze jeżdżę czyli od max. raz w lewo. Rzadko się to zdarza, ale się zdarza

Mam dokladnie taki problem, z tym ze permanentnie. Wyswietlacz (tylko klimy) nie reaguje na regulacje jasnosci, jak pozostale. Swieci caly czas na minimum.
Wiem ze uplynelo juz 12 lat od Twojego postu ale moze cos pamietasz jak naprawiles?