PDA

Zobacz pełną wersję : wyciek z chłodnicy a słabe ogrzewanie

zenekqa89
25-03-13, 19:30
witam. Mam taki problem otóż ciekła mi chłodnica wiec na szybko wsypałem tego proszku do uszczelniania... wrzuciłem tego jakieś dwie łyzki małe wyciek ustał ale teraz zauważyłem ze brakuje ciepłego powietrza jak przekrece nawiew na gorace... czy nagrzewnica tym gównem mogła mi sie zatkac? silnik nagrzewa sie ładnie, temperatura taka jak powinno byc a w srodku nagrzac nie moge. Bede wdzieczny za kazda pomoc bo nie znalazłęm podobnego tematu na forum

snakes
25-03-13, 19:39
czy nagrzewnica tym gównem mogła mi sie zatkac?
niestety mogła
te uszczelniacze nie tylko zalepiają nieszczelności, ale i blokują przepływ i to nie tylko w chłodnicy

Poll
25-03-13, 20:54
Za te gowno to sprawy w sadzie powinny byc. Przeciez to kanaly w glowicy zatyka. Kup cos kollego do plukania chlodnic co usuwa smieci moze? Kup nowa chlodnice. Nawet uzywke. Zalej nowy plyn po wyczysczeniu.

latek2013
25-03-13, 23:11
Już masz do wymiany chłodnice, kupisz nowa za 150zł a z tą sie pozegnaj i przeczysc wszystko... Nic innego nie możemy doradzic..

probestic
26-03-13, 07:41
Za te gowno to sprawy w sadzie powinny byc.

Nikt nikomu tego gówna wsypywać nie każe. Każdy to robi na swoją odpowiedzialność i tzw. "rozum".
I nie można wierzyć we wszystko co ludzie mówią, piszą itp. bo by ludzie zimą w sandałach chodzili ... ;)

Poll
26-03-13, 09:09
Wiadomo. Ale równie dobrze mogli by arszenik sprzedawać do jedzenia, ale nie musisz jeść. I koks na ulicach. Dlaczego to jest nielegalne? Ludzie się nie znają i na tym żerują te hieny pazerne. Lepiej spuścić płyn i zalać betonem rzadkim...

T0mekk1
26-03-13, 17:24
Tak na marginesie to w tych Hondach przy niskich temperaturach i tak nie jest ciepło mimo, że z nawiewu leci gorące.

klapejron
26-03-13, 18:39
witam. Mam taki problem otóż ciekła mi chłodnica wiec na szybko wsypałem tego proszku do uszczelniania... wrzuciłem tego jakieś dwie łyzki małe wyciek ustał ale teraz zauważyłem ze brakuje ciepłego powietrza jak przekrece nawiew na gorace... czy nagrzewnica tym gównem mogła mi sie zatkac? silnik nagrzewa sie ładnie, temperatura taka jak powinno byc a w srodku nagrzac nie moge. Bede wdzieczny za kazda pomoc bo nie znalazłęm podobnego tematu na forum

Czy po zlikwidowaniu wycieku musiałeś dolewać płynu chłodniczego? Jeśli tak, to być może nagrzewnica się tylko zapowietrzyła.

Poll
26-03-13, 18:43
Tak na marginesie to w tych Hondach przy niskich temperaturach i tak nie jest ciepło mimo, że z nawiewu leci gorące.

Zależy. Na krótkich odcinkach nie jest gorąco. Ale jak się pojeździ już te 6-8 km to boiler.

zenekqa89
26-03-13, 23:04
ewidetnie nagrzewnica jest zapchana... jeden przewód jej jest goracy drugi letni... wiec nie ma obiegu... z tego co tam na necie wyszukałem na różnych forach to najlepiej pomoże demontaż nagrzewnicy i porzadne przepłukanie... płukałem dzis caly układ specyfikiem do chłodnic i pozniej wodą demineralizowana, ale nie za wiele pomogło... jak sie bede do tego zabierał to bede robił fotorelacje bo brak tego na forum a mysle ze sie przyda

snakes
26-03-13, 23:45
najlepiej pomoże demontaż nagrzewnicy

jak sie bede do tego zabierał to bede robił fotorelacje bo brak tego na forum a mysle ze sie przyda
więc czekamy;)

emilem
27-03-13, 07:44
Jak jest łatwy demontaż nagrzewnicy wyciągnij i przepłucz czymś od kamienia już i tak narobileś sobie kłopotów. A jak cieżko sie dostac zalej octem i pojeździj trochę tylko wrócisz do poczatku i chodnica bedzie ciekla wymienisz na nowa to 30 minut roboty.

FaziRBK
27-03-13, 07:57
Odepnij oba wężyki, które wchodzą w komorze do nagrzewnicy, przy okazji zaopatrz się w nowy płyn bo ten spuścisz i wyczyść nagrzewnicę pod ciśnieniem(tylko nie przesadź).

zenekqa89
27-03-13, 11:43
Jak jest łatwy demontaż nagrzewnicy wyciągnij i przepłucz czymś od kamienia już i tak narobileś sobie kłopotów. A jak cieżko sie dostac zalej octem i pojeździj trochę tylko wrócisz do poczatku i chodnica bedzie ciekla wymienisz na nowa to 30 minut roboty.

wole jak mi cieknie i leje coraz troche płynu niz jak nie mam wogole ogrzewania... człowiek na błedach sie uczy wiecej tego nie powtorze napewno...

Poll
27-03-13, 13:55
Łatwy demontaż to nie jest, bo trzeba ściągnąć całą deche rozdzielczą ; ) W manualu jest jak coś ; )

zenekqa89
28-03-13, 20:10
Dziś Panowie dostałem sie do przewodów nagrzewnicy od strony silnika sprawdziłem drożność i była dobra a nawet bardzo dobra zapobiegawczo zalałem octem, przepłukałem, przedmuchałem złożyłem wszystko zalałem plynu i poprawa jest tylko podczas jazdy... jak jade powietrze z nawiewów jest ciepłe, ale na postoju juz letnie słabo ciepłe... przewod jeden od nagrzewnicy zasilajacy jest goracy a drugi letni... linki działają poprawnie... moze nagrzewnica jest zapowietrzona?

kruczekvu
29-03-13, 01:30
No to młody chyba masz coś skopane bo u mnie w obu autach i u brachola tego problemu nie ma
A brachol ma to samo co Ty

płukałem dzis caly układ specyfikiem do chłodnic i pozniej wodą demineralizowana, ale nie za wiele pomogło..
Z doświadczenia wiem że jedno płukanie nie pomaga zbyt wiele.Ostatnie auto co prawda nie Honda bo inne ale dopiero skutek był po płukaniu tygodniowym i do dziś jest dobrze
Z drugiej strony jak już bym wyciągnął nagrzewnicę to zmieniłbym na nową bo chyba by mnie szlak trafił jakbym przeczyścił i okazało by się że jest to samo albo że gdzieś cieknie

zenekqa89
29-03-13, 09:43
poki co zawieszam przy tym prace do momentu kiedy ciepło sie zrobi zebym mogł do pracy smigac motocyklem a auto bedzie stało i czysciło sie... jezeli ten proces nie pomoże to wtedy bede szukał nagrzewnicy nowej jezeli jest taka dostepna i w rozsadnej cenie to biore sie za wybebeszanie srodka i montaz...

T0mekk1
30-03-13, 14:40
No to młody chyba masz coś skopane bo u mnie w obu autach i u brachola tego problemu nie ma
A brachol ma to samo co Ty
Porównując do poprzedniego auta (BMW E36) to Honda tak nie grzeje.

kruczekvu
31-03-13, 12:05
Porównując do poprzedniego auta (BMW E36) to Honda tak nie grzeje.
Ja jakbym porównywał do poprzedniego auta (Jetta MK2) to żadne nie grzeje ;)

Ale nie można powiedzieć że w Hance jest zimno
Dużym plusem jest czas nagrzewania bo nie miałem żadnych aut które w takim szybkim tempie uzyskiwały temp roboczą i dawały ciepełko ;)

Poll
31-03-13, 12:54
No chyba, że elektryka jest i grzeje na zimnym silniku ; )

T0mekk1
02-04-13, 21:10
Dużym plusem jest czas nagrzewania bo nie miałem żadnych aut które w takim szybkim tempie uzyskiwały temp roboczą i dawały ciepełko
No tu się zgodzę z Tobą, że czas nagrzewania się jest piorunujący :) Wystarczy kilka minut i wskazówka jest tam gdzie powinna.