Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : civic sedan 6 gen - jak wymontować tylne 6x9?

rychupeja
24-03-13, 20:08
Witam,

Posiadam subwoofer w bagażniku i tak sobie dzisiaj pomyślałem że jakbym wyjął tylne głośniki to więcej niskich tonów docierałoby do kabiny, ale z tego co patrzyłem to nie jest łatwe (a może mi tylko tak się wydaje :)), demontował ktoś je i powie mi jak to zrobić? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że trzeba demontować całą górną półkę ale może idzie jakoś prościej je wyjąć? Proszę o pomoc.

P.S. Co wogóle sądzicie o takim pomyśle, w sensie demonatażu głośników dla lepszego nagłośnienia kabiny?

wirus_123
24-03-13, 23:50
Ja u siebie w Sedanie montowałem nowe 6x9. Tak masz raczje trzeba półkę demontować. Składasz siedzenia, kładziesz się wyciągasz kostkę z światłem stopu, i dalej usuwasz od spodu plastik ten co służy właśnie do składania siedzeń, dalej trzyma się na zatrzaskach i wyciągasz całą półkę. Można spróbować to w sumie zrobić może efekt będzie....ja zamontował w miejsce głośniki JBL podłożyłem dosyć grube paski gąbki i jakoś tam jest niby bardzo blacha w rezonans nie wpada. Ale myślę że wymontowanie powinno poprawić akustykę. Pozdro i powodzenia, napisz jak czy poprawa jak już to zrobisz.

rychupeja
25-03-13, 08:28
Dzisiaj dokładnie to obejrze i zobacze czy da rade wyjąć to, przeglądałem amerykańskie fora to są szczatkowe informacje na ten temat - na chwilę obecną dzięki nim wiadomo mi tyle, że bardzo trudno zdemontować te głośniki, wydaje mi się, że coś w tym jest bo jak wiadomo sporo jest tam cięgien, przewodów ale jak mówią nie święci garnki lepią. Dzięki za pomoc, kolejne wskazówki mile widziane.

rychupeja
25-03-13, 12:33
Na forach chyba pisali o innym samochodzie bo po obejrzeniu filmu how to, demontaż półki okazał się banalną sprawą, czas operacyjny 10 min. Po zdemontowaniu musiałem przykręcić gain dla suba bo jest aż za ostro, zmian kolosalnych nie ma choć w moim wypadku to wina niezbyt dobrego suba, no i może pobieżnego przetestowania :-)
Dla potomnych wklejam link do filmu na którym wszystko jest wyjaśnione:

http://www.youtube.com/watch?v=XQAXRzHqbf8