Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwny pisk z okolicy koła

zdz007
24-03-13, 11:48
Witam. Wczoraj wracając od kumpla pojawiło się piszczenie skrzypienie tak jakby z prawej strony pojazdu. Podczas jazdy prosto występuję to oraz przy skręcie w lewo. Piszczy tak strasznie że normalnie teraz tym samochodem się nie da jechać? Czy to mogą być hamulce ? Czy raczej przegub,stworzeń, końcówka drążka czy coś jeszcze innego?

probestic
24-03-13, 12:18
Podnieś bezpiecznie na lewarku, zakręć kołem w przód, tył - zobacz, poruszaj.
Sworzeń to raczej skrzypienie, końcówkę drążka raczej wyklucz tak z powietrza.

Być może hamulce, ale zobacz czy Ci koła nie trzyma na lewarku jak podniesiesz.

bunkerites
24-03-13, 12:40
Stabilizator przod,daje takie piszczenie kiedy jest pekniety

HEG8
24-03-13, 12:46
Zobacz metalową osłonę tarczy hamulcowej, może jest skorodowana, dostała luzu i obciera albo jest zbyt blisko po prostu, odgięcie może wystarczyć...

zdz007
24-03-13, 12:57
zadzwonię zaraz do znajomego może dziś podniesiemy samochód to się dowiem myślałem ze już ktoś miał takie przypadki

Chociaż na początku sam myslalem ze hamulec bo jak naciskałem to myślałem że od razu zawalu dostanę

HEG8
24-03-13, 13:06
Zobacz osłonę, po wjechaniu w dziurę, uskok i przy skręcie też miałem straszne piski jakby koło miało odpaść, osłonę wywaliłem bo na jednej śrubce przegniła i dostała luzu powodując taki hałas...

zdz007
24-03-13, 23:38
Jadąc dziś do dziewczyny około 20 km przestało to po 10 km i jest spokój ale będę spokojniejszy jak wymienię przeguby i wtedy mechanik zobaczy co jest nie tak a przeguby od 2 tys proszą się o wymianę a szczególnie prawy

Marecki
25-03-13, 13:05
Przeguby raczej nie mają tu nic do rzeczy, one raczej będą terkotać na skręconych kołach przy małych prędkościach. Ja raczej obstawiałbym sworzeń dolnego wahacza, lecz mogę się mylić, bo na odległość nie da się zdiagnozować.