Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problemy z lpg

Mati1690
24-03-13, 11:14
otóż od kilku dni wyłącza mi się gaz tzn jadąc na gazie gaśnie kontrolka sygnalizująca gaz
auto jedzie ale szarpie,przerywa po przełączeniu na benzynę jedzie dobrze i po ponownym wciśnięciu przełącznika gazu i jak już przełączy się na gaz znów szarpie
(cały czas kontrolki na przełączniku gazu nie świecą),lecz gdy zaświeci się kontrolka gazu auto już s powrotem na gazie dobrze jedzie tak co jakiś czas włącza się /wyłącza
Żeby dostać się do gazownika długa kolejka więc na razie szukam co to może być przyczyną pozdrawiam
załączam zdjęcie przełącznika lpg
http://img526.imageshack.us/img526/4580/cam00464.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/526/cam00464.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Piterson
24-03-13, 12:38
Filtry kiedy wymieniane? jaki przebieg ma instalacja? może parownik się kończy.

Mati1690
24-03-13, 13:30
filtry nie tak dawno znaczy filtr gazu będzie do wymiany (choć czy przez filtr kontrolki by nie świeciły?)
przebieg instalacji nie znam niestety , a parownik wymieniany 2 lata temu

mlodyruda
24-03-13, 19:28
miałem tak samo :) gubi gdzies napiecie albo mase przejrzyj elektryke od instalacji może na klemech ci sie rożłączyło albo przy reduktorze ci mase gubi.
u mnie zgubił mase

ma1ster
24-03-13, 23:14
właśnie... przecież jak przygasa centralka, to wypada badać obwody elektryczne, aaa nie jakiś tam filtr, po prostu szarpie, bo jest problem z zasilaniem elektrycznym jakiś, i nic więcej...

wirus_123
24-03-13, 23:40
Ja bym stawiał na mapsensor ( czujnik ciśnienia gazu ) miałem tak samo przełączanie się gasły kontrolki i w końcu się nie dało całkiem jeździć na gazie. Szarpanie może być także związane z zużytymi wtryskami gazu. Jako tako filtry gazu aż takiego wpływu nie powinny mieć. Kolejki u gaziarzy.... przecież ich jak grzybów po deszczu.... w każdym większym mieście. I potrafią z człowieka zedrzeć kasy.

probestic
25-03-13, 06:40
właśnie... przecież jak przygasa centralka, to wypada badać obwody elektryczne, aaa nie jakiś tam filtr, po prostu szarpie, bo jest problem z zasilaniem elektrycznym jakiś, i nic więcej...

Dokładnie tak. Na 90% masz problem z elektryką.

Mati1690
25-03-13, 16:46
od dziś sprawdzam połączenia dam znać wieczorem co z tego wyszło

I nic po próbach z napięciami wszystko wyszło ok
Instalacja to BINGO S4

ePiotr
25-03-13, 19:54
też stawiam na elektryke, szukaj dalej

ma1ster
26-03-13, 10:30
wypada sprawdzić, połączenie bezpiecznika zasilania z akumulatora, i plus po stacyjce czy dochodzi, można tego plusa na poczet badań podpiąć pod stały plus akumulatora.

Mati1690
26-03-13, 18:25
problem rozwiązany , padł sterownik gazu, po wymianie jest już wszystko dobrze

ma1ster
26-03-13, 18:41
w takim sterowniku to raczej zimny lut się pojawił :D

Mati1690
26-03-13, 20:11
w sterowniku była przerwana ścieżka po mostkowaniu nic nie dało, luty na moje amatorskie oko wyglądają dobrze

ma1ster
26-03-13, 21:59
a co spowodowało przerwanie ścieżki ?

wirus_123
27-03-13, 00:28
Sterownik gazu? czyli masz na myśli centralkę ( komputer) ??

Mati1690
27-03-13, 06:51
tak tak komputer , co spowodowało spalenie nie mam pojęcia

ma1ster
27-03-13, 13:33
Sterownik gazu? czyli masz na myśli centralkę ( komputer) ??

Nie można nazywać urządzeń sterujących pracą silnika komputerem. Czy to jednostka srs, abs, ecu, czy jednostka sterująca instalacją zasilania LPG, to są jednostki sterujące nie komputery...

Centralka to urządzenie, za pomocą którego jesteśmy w stanie przekazać dane do sterownika lub też jakieś dane możemy otrzymać...

Nie powinno mylić się tych pojęć!!!

wirus_123
30-03-13, 11:41
Nie można nazywać urządzeń sterujących pracą silnika komputerem. Czy to jednostka srs, abs, ecu, czy jednostka sterująca instalacją zasilania LPG, to są jednostki sterujące nie komputery...

Centralka to urządzenie, za pomocą którego jesteśmy w stanie przekazać dane do sterownika lub też jakieś dane możemy otrzymać...

Nie powinno mylić się tych pojęć!!!

Dzięki za cenna uwagę ;), dobrze wiedzieć a nie mówić głupoty, thx
Tak się przyjęło te nazwy i tak człowiek mówi. Na allegro sterowniki sprzedawane są pod wszelkimi możliwymi nazwami: komputer, centralka, sterownik.