Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Y3 gaśnie w czasie jazdy

pit842
24-03-13, 09:55
witam
drodzy forumowicze mam problem z Hanią 5D VI gen , 1.6 , D16Y3 , otóż autko gaśnie mi w czasie jazdy , dzieje się tak na benzynie jak i na LPG , na postoju na obrotach jałowych tego problemu nie ma trzyma niskie obroty bez żadnych wahań , na odcinku 6km zgasła mi 5 razy , po chwili postoju 5-10 minut da się ją odpalić i trochę podjedzie i zdycha , wieczorem autko mi zdechło i już nie szło odpalić , na drugi dzień z kumplem podeszliśmy do auta i odpaliło bez problemu. Może ktoś miał taką przypadłość albo gdzieś o takiej czytał. Nie wiem czy dobrze to interpretuje ale wydaje mi się jak by to było odcięcie zapłonu w czasie jazdy , dodam jeszcze że nie ma znaczenia na jakim biegu jadę , dzieje się tak na każdym od 1 do 5. Filtry gazu wymienione zostały na nowe 2 dni temu, po podłączeniu pod kompa instalacja gazowa nie miała żadnych defektów działania, Dodatkowo chcieliśmy sprawdzić świece, w momencie włożenia klucza aby je odkręcić polowa klucza była zatopiona w oleju... Masakra. Sprawdziliśmy docisk pokrywy zaworów aby wykluczyć luźne nakrętki, ale to nie to. Wysrały się uszczelki pod świecami ? Oczywiście świece nadają się tylko do wymiany, czy to może być spowodowane tym, że auto gaśnie podczas jazdy ? ...

Karolniki
24-03-13, 11:18
Kolego miałem podobny problem i okazało sie że wszystkiemu winne było paliwo . Zatankowałem jakiegos badziewia i po mocnym rozgrzaniu silnika potrafił mi zgasnać . Zatankowałem do pełna dobrego paliwa przeczyściłem świece i problem całkowicie znikł .

ciemalek
24-03-13, 11:25
zrób samodiagnostyke , ale wydaje mi sie ze to moduł w aparacie zapłonowym,
ale oczywiscie moge sie mylic mialem podobne objawy tyle ze ja mialem b18c4
na zimnym odpalał z pierszego a jak sie rozgrzał to gasł , chwilke ostygł i znowu mozna bylo go odpalic i
sorki za ort
pozdrawiam

gekus85
24-03-13, 17:22
ja mialem podobne objawy w w d15b2 i okazalo sie ze to przekaznikm pompy paliwa mi siadl, tzn zrobily sie zimne luty, przelutowalem i wszytko bylo oki

civic-5
25-03-13, 21:42
Kolego miałem podobny problem i okazało sie że wszystkiemu winne było paliwo . Zatankowałem jakiegos badziewia i po mocnym rozgrzaniu silnika potrafił mi zgasnać . Zatankowałem do pełna dobrego paliwa przeczyściłem świece i problem całkowicie znikł .

To napewno nie jest problem trefnego paliwa, zauwaz kolego ze sytuacja sie dzieje na benzynie i gazie, takze to nie to...

pit842
30-03-13, 21:53
a więc tak ...
świeczki dzisiaj zostały wymienione na newki ...
komory świec wyczyszczone , obroty na PB jak i LPG trzyma RÓWNO bez żadnych wahań i falowań ...
pojechaliśmy na przejażdżkę kilka kółek po mieście , żadnych szarpań silnika , ładna równa praca i pod domem jeb w łeb zdechła ...
próba odpalenia i zaczyna łapać i nagle zdycha ... odcina zapłon i brak reakcji na odpalanie ...
po przekręceniu klucza słychać jak pompka pcha paliwo i cyknięcie przekaźnika ... ale NIE ODPALA ... chełcze , chełcze i NIC ...
bez wizyty u elektryka się raczej nie obejdzie ...
problem leży bankowo po stronie elektryki

pit842
02-04-13, 12:52
no i przyczyna gaśnięcia auta w czasie jazdy znaleziona , świruje moduł zapłonu , cewka , palec i przewody są OK , przekaźniki również mają się bardzo dobrze :)

najlepszym strzelcem okazał się ciemalek :)

a co do TREFNEGO paliwa , gdzie TY je tankujesz albo od kogo kupujesz ?? ja 6 lat na jednej stacji tankuje auta i NIGDY nie miałem z tym problemu :)