PDA

Zobacz pełną wersję : Mróz pokonał siłownik centralnego?

blessu
23-03-13, 20:05
Witam ;)

Honda Civic EG3 '93.

Piękną mamy zimę tej wiosny, mrozy przyszły przekozackie to i Hondzi ciężej. Mam dołożony centralny zamek Stig. Jak się można domyślić po tytule - centralny zaczął szwankować. Dokładniej mówiąc problem dotyczy głównie drzwi kierowcy. Klikam pilot, otwierają się drzwi pasażera (raz mi tylko one również zamarzły). Podchodzę do drzwi kierowcy, wsadzam kluczyk, przekręcam... (Chodzi ciężej niż w normalne temperatury, znacznie ciężej) ale drzwi otwieram (więc sam zamek, bębenek, na amen zamarznięty nie był). Przy przekręceniu kluczyka tego szarpnięcia siłownika centralnego też nie było (nie wiem czy być powinien w sumie, drzwi pasażera były otwarte już). Próbuje drzwi zamknąć dla próby, klikam pilot, drzwi pasażera zamykają się normalnie, kierowcy ani drgną. Czas na pytanie - siłownik przymarzł/padł? Wydawało mi się, że prędzej/łatwiej bębenek zamarza niż siłownik... Cóż można zrobić, żeby ułatwić centralnemu życie w mrozy? Może ten jeden siłownik jest już po prostu zmęczony życiem i przydałoby się go wymienić? (mam dwa zapasowe z kompletu).

Thanks 4 help :)

rafal86
23-03-13, 21:03
bez rozebrania sie raczej nie obędzie:) może coś gdzieś ociera i blokuje, może faktycznie padł...musisz niestety zaczekać na cieplejsze dni i rozebrać boczek

blessu
23-03-13, 21:20
Zaledwie kilka dni temu chodził w najlepszym porządku :) Problemy zauważyłem wczoraj, po potężnym mrozie w nocy ;p Więc mam nadzieje, że gdy mróz złagodnieje będzie ok :) Sprawdzę jeszcze czy będzie dobrze działał po rozgrzaniu auta.

Jak można zakonserwować siłownik na zimę? Jakieś smary, silikony?

Chipsy2
23-03-13, 21:33
winą jest i owszem słaba jakość siłowników stig ale spore znaczenie ma konserwacja i czystość kasety zamka nie wspominając oczywiście o sposobie montażu i regulacji samego siłownika

blessu
23-03-13, 21:45
Konserwacja zamka - ok. A konserwacja siłownika, jak?

Tak jak wspomniałem, dziś siłownik nie działczył podczas gdy kluczykiem otworzyłem drzwi względnie normalnie, z lekkim oporem ;p

Wymienić go czy podczas największych mrozów otwierać kluczykiem a na centralny się nie wkurzać?

Chipsy2
24-03-13, 18:23
z siłownikiem nie bardzo coś zrobisz ale jeśli sama kaseta zamka będzie chodziła luźniej to siłownik ma wtedy sporo lżej

blessu
24-03-13, 18:53
Zamek przesmarowałem, chodzi dużo lżej, siłownik wciąż miewa problemy. Może montaż siłownika 8kg pomoże? ;p

CivicW
28-03-13, 18:16
witam tez mam podobny problem tylko mi przy otwieraniu z pilota silownik nie podnosi sie do gory a jak zamykam to jest ok. jaka moze byc tego przyczyna? pomoze ktos?

rafal86
28-03-13, 18:30
u mnie za lekko był przykręcony siłownik i w momencie otwierania lekko sie przesuwał uniemożliwiając otwarcie drzwi

marcin82
28-03-13, 20:30
u mnie za lekko był przykręcony siłownik i w momencie otwierania lekko sie przesuwał uniemożliwiając otwarcie drzwi
Miałem taką samą sytuację,ale i tak zdechł po jakimś czasie i musiałem go wymienić