Zobacz pełną wersję : Małe pytanko dot. silnika
Mam pytanie jaki przebieg bez większych remontów wytrzymuje silnik 1.5 lub 1.5 vtec-e z civików 5 generacji. Przy założeniu że auto było serwisowane w ASO i miało regularne przeglądy. :?:
300tysi, jak do tego poza przegladami, dbano o niego, czyli chociazby nie palowano na zimnym
Wiele zalezy jednak od sposobu traktowania przez uzytkownika. Jeden znajomy mechanik opowiadal mi, ze przyjechal do niego ktos z Astrą II (slinik bodajze 1.6 z tego co pamietam) z przebiegiem 90 tys. km. Okazalo sie silnik byl tak skatowany, ze juz przy tym przebiegu zrobiono "generalkę". Mówił, że oczom nie wierzył co ktos zrobił.. Auto jego zdaniem bylo kilka razy przegrzane, w ogole katowane itd.. :shock:
Dominik_bb
05-08-05, 22:58
Mój d15b8 (1,5 8v) przejechał 300tys potem wymieniłem pierscienie i głowice na 16v i smiga jak nowy zero zuzycia oleju itp
Tomek_HC3D
08-08-05, 10:45
W moim D15Z1 VTEC-E mam 290tysi i na razie jest wszystko OK, oleju nie bierze ciśnienie książkowe. kupiłem z przebiegiem 230tys. i zmieniam olej co 10tys, i zadnych problemów na razie nie miałem.
A dodam że lekkiej nogi nie mam :)