PDA

Zobacz pełną wersję : Biegi nie wchodza przy właczonym silniku. EJ9

wisnia18-21
23-03-13, 02:20
Witam dzis wracajac do domu. Po rozgrzaniu sie samochodu wcisnołem sobie przy zmianie biegu nagle nie moglem wrzucic zadnego biegu. po zatrzymaniu sie i zgaszenie silnika wszystkie biegi chodza bez zadnego oporu. gdy odpaliłem na 1 zaczeło szarpac. Pedał sprzegła zrobił sie mięki. kiedys mi sie zdazylo ale zgasiłem silnik i normalnie wszystko zaczeło ponownie funkcjonowac. co moze byc przyczyna???? Prosze o pomoc

Szczery
23-03-13, 05:21
1. sprawdz poziom plynu w zbiorniczku. Po otworzeniu maski po prawej stronie u gory taki maly zbiorniczek obok zbiorniczka z plynem hamulcowym. Swoja droga plyn od sprzegla to tez jest DOT hamulcowy :)
Jeśli jest mało to trzeba uzupelnic plyn i prawdopodobnie odpowietrzyć układ... (o tym zaraz)
Jeśli poziom wysoki to:
2. Zajrzyj na dno zbiorniczka czy plyn jest przejrzysty, klarowny i czy nie ma syfu na dnie...
Jak jest ktores z powyższych to plyn do wymiany.
Jak nie to
3: oględziny układu czy nie cieknie gdzies... Pompa, wężyki, wysprzeglok przy skrzyni. Wysprzeglok to takie ustrojstwo "przed silnikiem", na skrzyni dokładniej, zaraz za chlodnica. Stalowy wężyk tam dochodzi i jest gumowa oslona która trzeba odslonic i pod nia tez zajrzeć.
Jak wszystko na oko jest OK to:
4 Wymiana plynu i odpowietrzanie.
Na wysprzegliku jest odpowietrznik (taki jak przy zaciskach hamulkcowych czy tłoczkach przy bębnach na tylnej osi). Zaloz na niego gumowy wężyk (mile widziany przezroczysty)drugi koniec do małego słoika umieszczonego wyżej niż wysrzeglik (0,5l wystarczy na bank). poluzuj delikatnie odpowietrznik (kluczyk plaski chyba 10tka) to w wężyku powinieneś zauwazyc ze pojawolo się trochę plynu. Teraz nacisni ze dwa razy na sprzeglo (WAZNE by w zbiorniczku było plynu dużo) które będzie bardzo miękkie i prawdopodobnie nie odbije, odciagni reka. Po tych dwóch przepompowaniach sprawdz/uzupelni poziom plynu w zbiorniczku. i tak kilka razy. Z wężyka na początku będzie plynol brudny, mozlize ze nawet czarny plyn. Dolewaj i pompuj dopóki swierzy czysty plyn nie będzie z wężyka do słoika splywal. JAk już poplynie czysty to dla spokoju jeszcze ze dwa cykle zrob by na pewno się dobrze wszystko wymienilo na nowe. Teraz dokręcasz odpowietrznik. Szmatka w reke i zdejmujesz rurke z odpowietrznika. wszystko dokładnie czyścisz (DOT przyspiesza rdzewienie podobno) sprawdzasz pozopm plynu raz jeszcze i sprawdzasz czy pedla twardy i odbija.
JAk to nie pomoze to niech inni pomagają, ja nie mam pomysłu :(

wisnia18-21
23-03-13, 09:00
ok dzis pokieruje sie twoimi wskazowkami mam nadzieje ze to pomoze

pwl
23-03-13, 22:44
Miałem coś takiego - pyknęło po wyjechaniu z garażu i amen. Konieczna była wymiana sprzęgła, coś pękło w docisku :(

wisnia18-21
23-03-13, 23:38
o tyle dobrze bo zamowiłem juz cały komplet docisk tarcze i sprzeglo. a nie wiesz jaki był powod tego pekniecia ??

luchuma
23-03-13, 23:48
to jeszcze sprawdz, czy nie masz wycieku przy pedale sprzegla na tej rurce co wchodzi w podloge lub wysprzegliku ;]

wisnia18-21
24-03-13, 00:00
ok dzieki za rade

pwl
24-03-13, 15:24
Łożysko przebiło się przez słoneczko docisku czy jakoś tak ;) Mechanior mówił, że dość nietypowa sprawa.

kruczekvu
24-03-13, 20:19
Mechanior mówił, że dość nietypowa sprawa.
Wiele razy taki widok spotkałem nie tylko w Hondzie
Wg mnie to normalne zużycie po dużym przebiegu lub jeździe latami tylko na krótkich odcinkach w mieście gdzie ciągle się biegami miesza

luchuma
24-03-13, 22:08
nietypową sprawe to mial bolsik
sruba trzymajaca zamach sie odkrecila i pocharatala sprzeglo ;]

kruczekvu
24-03-13, 22:21
Czytałem to i w szoku jestem bo nigdy się nie spotkałem

Brylant1
24-03-13, 22:26

Za słabo byłą dokręcona to i się odkręciła.

pwl
24-03-13, 22:27
Wg mnie to normalne zużycie po dużym przebiegu lub jeździe latami tylko na krótkich odcinkach w mieście gdzie ciągle się biegami miesza

No to by pasowało, przebieg 196kkm ostatnie 30k praktycznie 100% miasto ;)

luchuma
24-03-13, 22:29
jak juz sie zrzucilo skrzynie to bylo wiadomo :D

ale zonk był jak nagle przestalo dzialac :(

kruczekvu
24-03-13, 22:33
No to by pasowało, przebieg 196kkm ostatnie 30k praktycznie 100% miasto
30 tys teraz a wcześniej diabły wiedzą
Ogólnie to co mówiłem
A ten mechanik co mówił że nietypowe to chyba mało musi robić że takie coś powiedział

ale zonk był jak nagle przestalo dzialac
To jest najgorsze co może człowieka spotkać

wisnia18-21
25-03-13, 07:13
czekam na kompletne sprzegło oddam do JHM i powiedza co to było

honde kupiłem jak miała 196 tys teraz ma 206 tys przez 2 miesiace. Nie mam pojecia ile to sprzeglo przejechało moze od nowosci tam siedzi. to bym sie wcale nie zdziwił. Tylko czemu tak nagle ?? bez zadnych oznak wczesniejszych ???

kruczekvu
25-03-13, 10:50
Tylko czemu tak nagle ?? bez zadnych oznak wczesniejszych ???
Po prostu zużycie i nie zawsze coś daje oznaki że zaczyna padać

wisnia18-21
25-03-13, 12:28
w sumie racja nie wiadomo kiedy było wymieniane

kruczekvu
26-03-13, 12:22
w sumie racja nie wiadomo kiedy było wymieniane
I czy w ogóle było kiedykolwiek zmieniane

Bolsik
21-11-13, 11:54

nawet nie wyobrażacie sobie ile locktite'a poszło po tym incydencie :)

piotreek23
21-11-13, 13:30
To sobie jeszcze zamachowe obejrzy.. U mnie od nie wymiany sprzęgła Ciągło do 160kkm :) lekko popękał (mikro pęknięcia) ale mechanior go przyszlifował papierem ściernym i jakoś trzyma.