Zobacz pełną wersję : Rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala
Mam problem z odpaleniem mojej D14Z3, rozrusznik kręci, ale silnik nie odpala. Po przekręceniu kluczyka w pozycje II, do tej pory przez kilka sekund gdy gdy paliła się kontrolka silnika słychać było delikatne, jednostajne buczenie pod maską które cichło po gaśnięciu kontrolki. Teraz nawet po zgaśnięciu kontroli to buczenie przez dłuższy czas nie ustępuje, a do tego jest mocno nieskoordynowane i dociera jakby z dwóch różnych miejsc pod maską. Problem pojawił się gdy podczas cofania delikatnie uderzyłem w zaspę śniegu, ale nie wiem czy ma to jakiś związek. Rura wydechowa nie jest zapchana śniegiem. Będę wdzięczny za pomoc :rolleyes:
Może przypadkowo zadziałał wyłącznik bezwładnościowy. Podczas uderzenia odcina on paliwo. W civicach, bynajmniej moim, przycisk wyłączający odcięcie paliwa znajduje się za konsolą środkową po lewej stronie. Poszukaj jego, wciśnij, próbuj odpalać.
Czujnik wstrząsowy jest wciśnięty, ciekawi mnie to chaotyczne buczenie pod maską :S
A przysłuchiwałeś się temu buczeniu po otwarciu maski? Skąd dokładniej dochodzi? Masz alarm;imobilajzer może odciął zapłon? Po przekręceniu kluczyka w II położenie powinna na chwilę zabuczeć pompa paliwa i tyle. Słuchać ją w bagażniku?
Alarmu nie mam, immobilaizer nie odcina, bo raz Hanka odpalila doslownie na moment, po czym zgasla. Probujac odpalic auto rano nie buczalo juz nic, nawet pompa paliwa nie szumiala w trakcie palenia 'check engine'
Sprawdź przekaźnik pompy :) albo po prostu pompa mogła dać pupy
@Robiłeś samodiagnostyke skoro check wywaliło?
Hanka postała na słońcu i odpaliła. Wygląda, jakby w pompie, albo gdzieś w przewodzie paliwowym doszło do drobnego zamarznięcia. Chyba czas zmienić Orlen na jakaś stacje z lepszym jakościowo paliwem :\
Chyba czas zmienić Orlen na jakaś stacje z lepszym jakościowo paliwem :\
Albo tankować więcej i nie zostawiać na oparach
Albo tankować więcej i nie zostawiać na oparach
To nie to, miałem prawie pół baku