PDA

Zobacz pełną wersję : Problem: radio + CB

matulik
21-03-13, 23:16
Witam. Temat bardziej nadaje się na jakieś forum elektroniczne, ale może tutaj ktoś coś będzie wiedział :)

Podłączyłem dziś CB radio używając gniazda zapalniczki. CB radio chodzi prawidłowo, zwykłe radio również.
Mam jednak pewien problem podczas wyjęcia kluczyka.
Bez włożonego zasilania od CB do gniazda zapalniczki zwykłe radio działa normalnie - po przekręceniu (pozycja zero) kluczyka radio wyłącza się, zapamiętując wszystkie wprowadzone opcje (data itp).
Gdy włożę do gniazda zapalniczki zasilanie od CB i włączę radio pokrętłem, z kluczykiem na pozycji I wszystko działa, po przekręceniu na pozycje zero CB oraz zwykłe radio wyłączają się.

Problem następuje, gdy wyłączę CB radio pokrętłem i przekręcę kluczyk na pozycję 0 - wtedy, nawet gdy wyjmę kluczyk, zwykłe radio dalej chodzi.
Najdziwniejsze jest znowu to, że gdy ta sytuacja ma miejsce (radio chodzi, kluczyk wyciągnięty, CB radio pokrętłem wyłączone) gdy włączę CB pokrętłem, zwykłe radio WYŁĄCZA SIĘ a CB pozostaje wyłączone.

Sprawa dziwna, nie wiem z czym może być problem.

ddeenniiss
11-04-13, 14:26
sprawdź inny zestaw CB i tyle. A tak poza tym, jak uda się zrobić daj znać co to było :) bo 4 razy musiałem przeczytać jak załapałem o co chodzi :)

MotoAutko_pl
12-04-13, 19:34
Witam Wszystkich na forum. To nic innego jak elektryka i ciężko powiedzieć gdzie leży problem. Na pierwszy rzut oka jak zawsze warto podłączyć inny zestaw CB i sprawdzić czy działa,jeśli tak to masz odpowiedź- wadliwy zestaw i tyle.

matulik
14-04-13, 11:56
No tak, problem jest dziwny, ale próbowałem go opisać jak najlepiej.
Narazie nie miałem okazji podłączyć inne radio czy CB, ale zauważyłem również, że po wyjęciu kluczyka i wyłączonym CB, radio (zwykłe) działa przez paręnaście sekund po czym normalnie się wyłącza.
Jak będę miał czas to spróbuje wymienić radio i CB i zobaczymy czy to coś zmieni.