PDA

Zobacz pełną wersję : Duże spalanie - wina opon?

dreamcatch
03-12-07, 10:33
Hej hej,

czy to możliwe, że spalanie w mojej Hance było na poziomie 10-11L/100km z powodu opon?
Poprzednio przy teście spalania, po nalaniu do pełna i przejechaniu 162km, dolałem 14.5 litra.
Czyli nie za ciekawie... W sobotę zmieniłem opony na zimowe dużo węższe niż letnie na stalowych falgach i już widzę że spala sporo mniej, przejechałem 90km i tak na oko w mieście 5-6L spaliła.... Nie mówiąc już o tym, że w aucie jest bardzo dużo ogromnie ciszej, i w koleinach nie muszę walczyć ze wspomaganiem kierownicy.

Poprzednie opony były szerokie na alufelgach... Ale żeby aż taka różnica? :D

skolopendra
03-12-07, 10:41
10-11L/100km z powodu opon?

fakt to sporo

oko w mieście 5-6L spaliła..

a tu znowu przesadziłeś w drugą stronę :bicie:

jasne ze na większych, cięższych oponach spali więcej ale trochę więcej

no chyba ze masz 19" ;)

GitZ
03-12-07, 14:18
Przed wymianą mogłeś mieć też niewłaściwe ciśnienie, co również wpływa niekorzystnie na spalanie.

woodie
03-12-07, 16:16
Opony mogą mieć wpływ na spalanie. Zarówno typ opony i felgi, jak i ciśnienie, które jest czynnikiem bardzo istotnym. Nie bez znaczenia jest waga i rozmiar całego koła (felga+opona). Jednak, nie wierzę, że różnica jest tak drastyczna i to w tą stronę. Spalanie na zimówkach zazwyczaj rośnie, gdyż: Koło jest podobnej masy (letnie alu jest mimo większego rozmiaru felgi lżejsze lub o podobnej wadze co zimowa stalówka), opona bardziej miękka, temperatura na zewnątrz niższa. Pamiętaj, że spalanie zależy od tras jakie pokonujesz. Jadąc na trasie, z prędkością około 100-110 km/h spalisz znacznie mniej niż jeżdżąc codziennie po mieście na krótkich (do 5km) odcinkach (prawie cały czas na zimnym silniku). Dużo zależy też od stylu jazdy.
Wniosek:
Pojeździj trochę zimówkach, zjeździj ze 2-3 baki paliwa. I sprawdź na tej podstawie średnie spalanie. Jeśli wyjdzie około 6 na trasie i około 8-9 w mieście to jest ok. Jeśli znacznie więcej - zacznij szukać przyczyn. Jeśli znacznie mniej - być może licznik km źle wskazuje :D

dreamcatch
04-12-07, 12:01
Hej hej,
dzięki za odpowiedzi. W sumie jutro jadę do ASO i chyba poproszę przy okazji o podłączenie do komputera i regulację... powiedzieli mi że 180PLN, no ale jeśli pomoże to przy spalaniu, to i tak szybko odzyskam te 180 ;)
Co do opon, poprzednio miałem alufelgi 15 z dość szerokimi oponami (jak na mój gust), nie pamiętam dokładnie oznaczeń bo już są w garażu, ale przy okazji sprawdzę.
Alu firmy Zender, coś jak te http://www.cfo.com.pl/images/felgi/zender_daytona.jpg tylko oczywiście na 4 śruby :)
Kupiłem nowe zimówki i stalowe felgi i komfort jazdy się tak poprawił, że mocno się zastanawiam czy wracać do tamtych ;) Jak pisałem wcześniej, jest kolosalnie ciszej w aucie. (Już myślałem, że w hondach po prostu jest tak głośno). No i w koleinach nie zarzuca, na alu czasem musiałem się 'siłować' z autem, bo samo skręcało.

Jeszcze mam pytanie ile w takim ASO może kosztować wymiana świec?

Pozdrowienia

patyk_lks
04-12-07, 12:07
Jeszcze mam pytanie ile w takim ASO może kosztować wymiana świec?
Szczerze mowiac to nie wiem ale lepiej Ci wyjdzie jak kupisz dobry klucz i sam sobie wymienisz:D

skolopendra
04-12-07, 14:53
ile w takim ASO może kosztować wymiana świec?

wyminie Ci za piwo :d

Co do opon, poprzednio miałem alufelgi 15 z dość szerokimi oponami

ja śmigam cały rok na 13" i nie narzekam