PDA

Zobacz pełną wersję : Test diagnostyczny sprzętu audio w Cifie 8 gen

mariusz05
03-12-07, 09:00
Jak w temacie:
1.Wyłączamy radio
2.Trzymając klawisze 1i6 przyciskamy 2razy Power(zał.radio)
3.Zaswieci sie nam wyraz "diagn"
4.Przyciskając cyfry mamy testy wyświetlacza
5.Przyciśnięcie na chwile przycisku AM/FM powoduje wyświetlenie poziomu sygnału stacji w db (skipem mozna przełączac stacje do testów)
6.Przycisnięcie Power (zał/wył) kończy test

Test głośników:
1.Tzymając klawisze 1i3 przyciskamy 2 razyPower
2.Przyciskając skip przełączamy poszczególne głosniki do testu
3.Przycisnięcie Power (zał/wył) kończy test

Testy były przeprowadzone na Civic 1,8 2006r (troche inaczej niż w serwisówce)

jacektp
03-12-07, 14:45
Jak w temacie:
1.Wyłączamy radio
2.Trzymając klawisze 1i6 przyciskamy 2razy Power(zał.radio)
3.Zaswieci sie nam wyraz "diagn"
4.Przyciskając cyfry mamy testy wyświetlacza
5.Przyciśnięcie na chwile przycisku AM/FM powoduje wyświetlenie poziomu sygnału stacji w db (skipem mozna przełączac stacje do testów)
6.Przycisnięcie Power (zał/wył) kończy test

Test głośników:
1.Tzymając klawisze 1i3 przyciskamy 2 razyPower
2.Przyciskając skip przełączamy poszczególne głosniki do testu
3.Przycisnięcie Power (zał/wył) kończy test

Testy były przeprowadzone na Civic 1,8 2006r (troche inaczej niż w serwisówce)

Napisz jeszcze czy to się tyczy sedana czy 5D

mariusz05
03-12-07, 18:16
Mam 5D 2006r i niewiem czy w innych wersjach działa bo mogą być róznice w oprogramowaniu komputera

arekh5
03-12-07, 23:04
A mam pytanie czy przy przyspieszaniu radio wam się podgłasnia? niby pisalo ze taka funkcja jest ale ja tego nie odczuwam.. a jak u was z tym jest moze to gdzies sie wlancza?

tulis
04-12-07, 08:07
Tak ja też mam takie wrażenie że gdy przyspieszam robi się głośniej i analogicznie przy zwalnianiu. Zauważyłem że gdy gaszę silnik to również na sekundę wyraźnie robi się głośniej i znów się ścisza (też tak macie?)

arekh5
04-12-07, 09:41
no wlasnie u siebie nie zauwazam by radio sie regiulowalo adekwatnie do predkosci :( moze gdzies cos trzeba wlaczyc.. ?

mariusz05
04-12-07, 11:22
Jest funkcja podgłaszania radia w zależności od predkości.Włącza sie ją naciskając pokrętło do strojenia radia, któraś z pozycji odpowiada za ustawienie tego parametru , są 3 pozycje podgłaszania

arekh5
04-12-07, 11:51
ok dzieki wyprobuje dzis :)

tulis
04-12-07, 15:43
a czy ktoś z was trafił na funkcje w swoim audio tak aby tekst utworów był cały czas przewijany w kółko (mozna tylko odczytać dalszą część utworu przytrzymując display)

arekh5
04-12-07, 22:35
svc to chyba nie ta funkcja ktora jest odpowiedzialna za podglasnianie sie radia wraz z predkoscia.. wie ktos moze gdzie to wlaczyc ?

marzyniu
05-12-07, 14:34
svc to chyba nie ta funkcja ktora jest odpowiedzialna za podglasnianie sie radia wraz z predkoscia.. wie ktos moze gdzie to wlaczyc ?
no wlasnie to ta funkcja,ja mam ustawienie OFF

pozdro

arekh5
05-12-07, 15:58
to nie jest ta funkcja.. a jelsi jest to znaczy ze u mnie nei dziala podglasnianaie wraz predkoscia

Milek
05-12-07, 17:01
o co chodzi z tym svc ?? Do czego to jest?

arekh5
05-12-07, 17:36
svc - speed-sensitive volume compensation tyle ze to jakos u mnei nei dziala mam na high i nie czuje roznicy :(

ciekawe o ile decybeli to zmienia i przy jakim skoku predkosci moze ktos wie?

marzyniu
05-12-07, 17:56
no sprawdzilem nie dawno i u mnie dziala,skocz do serwisu z twoja hondzia arekh5,niech lukna na nia
pozdro

kmleon
05-12-07, 19:18
Ja odczuwam wyraźne pogłośnienie przy ustawieniu na MID przy około 70km/h i około 100km/h

Pozdrawiam
Michał

arekh5
06-12-07, 00:48
ok przy najblizszej okazji to sprawdze :)

Cobweb
06-12-07, 14:05
Ja odczuwam wyraźne pogłośnienie przy ustawieniu na MID przy około 70km/h i około 100km/h

Pozdrawiam
Michał

dokładnie tez się tym bawiłem i przy 80-110 jest róznica - do tego stopnia ze jak szybko się zwolni to wciąż jest głośno i zanim system zadziała mija kilka sekund :d

arekh5
12-12-07, 10:47
Panowie a moze w tym momecie sluchacie radia i akurat lepszy sygnal wam sie pjaiwl i jakos odnbioru lepsza dlaa wam wrazenie ze wam sie podglosnilo :) hehe ja dalej nei czuje roznicy :) albo poprostu mysalem ze inaczej to dziala :)

kmleon
12-12-07, 12:37
Heh, no bez jaj... Głównie słucham muzyki z CD. Zmiana sygnału w radiu na inną radiostację jest znacznie bardziej zauważalna...

A tak na marginesie, to jak dla mnie żadne z dostępnych ustawień nie jest idealne, natomiast dla żony jest bez znaczenia - nie zauważa działania tego systemu, no może przy ustawieniu na HIGH, coś tam zauważyła... Ja nie mogę mieć ustawionego na HIGH, bo zmiany są zbyt drastyczne ;-)) MID jest w miarę OK, ale też słyszę różnicę, MIN działa za słabo... Ideałem by było, gdyby nie było to zależne od prędkości, tylko od wzrastającego szumu w kabinie, ale do tego trzeba troszkę droższych urządzeń. Choć może najlepszym rozwiązaniem jednak, byłoby znacznie lepsze wyciszenie kabiny ;-)))

Pozdrawiam,
Michał

arekh5
12-12-07, 12:47
no nic.. wazne ze radio dziala :) moze jak bed mial zone to ona zauwazy roznice :) moze o to w tym chodzi :) hehe

Pik
12-12-07, 20:16
Jak nie slychac roznicy, to jest OK! :d Przeciez wlasnie o to w tym chodzi!!!

W autach nie majacych tego gadgetu, radio relatywnie "cichnie" wraz z predkoscia, kiedy wzrastaja szumy i halas silnika.

kmleon
17-12-07, 22:52
Hej!

Znalazłem sposób, żeby sprawdzić, czy system działa. U mnie, jak jadę sobie z jakąś stałą prędkością, np 60km/h przy przełączam sobie z ustawienia OFF na HIGH słychać różnicę w głośności, prawie tak jakby się kręciło gałką głośności.

Pozdrawiam,
Michał