PDA

Zobacz pełną wersję : jakie i ile diod jest potrzebnych do podświetlenia zegarów civic 6

emilem
20-03-13, 19:18
Cześć!
Mam di was takie pytanie jakie i ile diod potrzeba do podświetlenia zegarów w civicu 6gen. ?

probestic
20-03-13, 19:29
Tyle, ile chcesz ...

Technicznie w ori miejsca możesz upchać 4 sztuki.

BTW. są o tym dziesiątki tematów na forum, jest też wątek "szybkie pytanie-szybka odpowiedź" ...

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8026-Zmiana-pod%B6wietlenia-zegar%F3w-w-5D

emilem
20-03-13, 19:59
Ale ja nie chce "ile chcesz" ile jest miejsc i jakie

probestic
20-03-13, 20:23
To szukaj, szukaj, szukaj :) To nie boli !

Marecki
20-03-13, 22:46
Ogarnij się trochę chłopaku i spójrz w podwieszonych tematach masz konkretną fotoinstrukcję na ten temat.

MikeFoto
20-03-13, 22:49
podwieszonych tematach masz konkretną fotoinstrukcję na ten temat.

.....żeby to jedną....

WojTEC
21-03-13, 01:16
no dokładnie leń jesteś mega, że nie potrafisz sb znaleźć tematów o którym było trąbione ze 100 razy. Poza tym są podklejone. Nie wiem jak w Twojej Hondzie, ale w mojej Civic 5D podświetlenie na żarówki diodowe to jest masakra. Jeśli tylko zastąpisz miejsca żarówek na te diody to będzie lipa. Diody świecą punktowo i efekt końcowy jest beznadziejny. Próbowałem to modyfikować, żeby diody świeciły na bok ale efekt dalej był słaby. Zostawiłem serie. Może robiąc tak jak w jakimś poradniku, że zdrapiesz tą folie pod cyferkami coś da ale nie wiem jak wolałem nie ryzykować. Na pewno zadziała jeśli zamiast żarówek led włożysz sb zwykłe żarówki włóknowe kolorowe, tyle że one po jakimś czasie zmieniają swój kolor na jasny. Na pewno dobrze wyjdzie jak sb zrobisz podświetlenie za pomocą pasków led jak też w poradniku było. Ja u sb zdecydowałem się na seryjne podświetlenie. W sumie nie jest złe :)

emilem
21-03-13, 06:19
no dokładnie leń jesteś mega, że nie potrafisz sb znaleźć tematów o którym było trąbione ze 100 razy. Poza tym są podklejone. Nie wiem jak w Twojej Hondzie, ale w mojej Civic 5D podświetlenie na żarówki diodowe to jest masakra. Jeśli tylko zastąpisz miejsca żarówek na te diody to będzie lipa. Diody świecą punktowo i efekt końcowy jest beznadziejny. Próbowałem to modyfikować, żeby diody świeciły na bok ale efekt dalej był słaby. Zostawiłem serie. Może robiąc tak jak w jakimś poradniku, że zdrapiesz tą folie pod cyferkami coś da ale nie wiem jak wolałem nie ryzykować. Na pewno zadziała jeśli zamiast żarówek led włożysz sb zwykłe żarówki włóknowe kolorowe, tyle że one po jakimś czasie zmieniają swój kolor na jasny. Na pewno dobrze wyjdzie jak sb zrobisz podświetlenie za pomocą pasków led jak też w poradniku było. Ja u sb zdecydowałem się na seryjne podświetlenie. W sumie nie jest złe :)

A slyszales o diodach walcowych ktore swieca do okola?

Krawiec
21-03-13, 09:31
Możecie sobie wkładać diody walcowe, punktowe - co byście nie włożyli to się przepali szybko. ORI żarówki wytrzymały mi 13 lat, a po zmianie na diody musiałem już konsolę rozkręcać ze 4 razy, bo co rusz któraś zaczyna mrugać.
W licznikach masz kolego 4 żarówki w5w (dokładnie takie jak w podświetleniu tablicy rejestracyjnej z tyłu)
i 2 mniejsze podświetlające liczniki z góry (zapomniałem oznaczenia) - takie same są w podświetleniach nawiewu, ale radzę włozyć normalne żarówki zamiast diód bo te szczególnie mi szybko się przepalają.

Marecki
21-03-13, 10:47
A slyszales o diodach walcowych ktore swieca do okola?
Ale temat chyba jest o tym nie jakie, ale ile ich jest...
Znalazłeś podpowiedź?

Poll
21-03-13, 11:40
Moda na diody... Wszędzie diody, które lipnie świecą, a np diody w temacie co są różne kolory to wstydziłbym się włączać to... Mam jedną podświetlenia wnętrza niebieską i zamieniam niedługo na zwykłą, bo jest beznadzieja. Po drugie jak piszą koledzy. Dioda ma inną charakterystykę. Nie lubią skoków i bez stabilizatora będą się przepalać. Szczególnie, że w aucie skacze prąd.

WojTEC
21-03-13, 13:56
A slyszales o diodach walcowych ktore swieca do okola? słyszałem i zrobiłem coś w ten design ze swoimi zwykłymi rozbierając je. Jednak efekt dalej był conajmniej niezadowalający :)

Moda na diody... Wszędzie diody, które lipnie świecą, a np diody w temacie co są różne kolory to wstydziłbym się włączać to... Mam jedną podświetlenia wnętrza niebieską i zamieniam niedługo na zwykłą, bo jest beznadzieja. Po drugie jak piszą koledzy. Dioda ma inną charakterystykę. Nie lubią skoków i bez stabilizatora będą się przepalać. Szczególnie, że w aucie skacze prąd. Dokładnie jestem teraz tego samego zdania co Ty! Byłem młodszy jarało mnie to. Teraz pachnie tandetą :) Oczywiście nie krytykuje osób które tak mają bo wygląda to bardzo fajnie i ciesze się że ludzie decydują się coś zmieniać :)

emilem
21-03-13, 16:13
Dzieki za odpowiedzi ile. Ale jeszcze jedno pytanie czy w 6gen tez trzeba drapać licznik lub zmywaczem od spodu zeby przebijało światło?

probestic
21-03-13, 17:43
Boże, widzisz i nie grzmisz .... ------ > http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8026-Zmiana-pod%B6wietlenia-zegar%F3w-w-5D

emilem
21-03-13, 21:56
Boże, widzisz i nie grzmisz .... ------ > http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?8026-Zmiana-pod%B6wietlenia-zegar%F3w-w-5D

Tylko ze to manual do starszego modelu

probestic
21-03-13, 22:17
Koleżko, robisz ostatnio bałagan jakich mało ... jesteś w dziale 6 generacji, piszesz, pytasz i widać że nie czytasz .... a w końcu wyskakujesz, że to manual do starszego modelu ?

Co jest z Tobą ? Śpisz ?

mes
21-03-13, 22:18
proszę cię bardzo:
http://img79.imageshack.us/img79/9131/6genbmu2.jpg

a tu masz cały temat:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?17536-ZEGARY-w-CIVIC-ZEBRANE-INFORMACJE&highlight=zegary

emilem
22-03-13, 08:16
Koleżko, robisz ostatnio bałagan jakich mało ... jesteś w dziale 6 generacji, piszesz, pytasz i widać że nie czytasz .... a w końcu wyskakujesz, że to manual do starszego modelu ?

Co jest z Tobą ? Śpisz ?

Mówisz że ja nie czytam a sam tego nie robisz bo i w temacie i w opisie pisze że chodzi mi o civica 6 gen a wy mi podajecie do 5 gen...

mirasek
22-03-13, 11:03
Masz podany na talerzu temat dotyczący zmiany podświetlenia zegarów w VI gen. w 5d (w tym dziale właśnie piszemy), nie wiem gdzie widzisz jakiegoś V gena?? Może idź sprawdź jakie masz auto, bo tu na forum wszystko się zgadza do tej pory.

Dorikin1989
22-03-13, 12:11
Mówisz że ja nie czytam a sam tego nie robisz bo i w temacie i w opisie pisze że chodzi mi o civica 6 gen a wy mi podajecie do 5 gen...

Ale 5d i 5gen to nie to samo :D Chyba, że mamy inny internet ;)

emilem
22-03-13, 14:55
Ekstea jestescie potraficie sie nasmiewac i wytykac. Rozebralem zegary okazuje sie ze jest 4x t10 czy jakos tak takie jak wchodza od frontu

woPo
22-03-13, 14:57
Linki podano, wszystko już na temat.

Szukaj - nie boli.