PDA

Zobacz pełną wersję : czasami ściaga w prawo i stuka jak by był luz na kole?

Gąsior
18-03-13, 20:46
mam taki objaw że czasem podczas jazdy nagle zaczyna ściągać w prawo i zaczyna bić na kierownicy tak jak by był luz na kole, najdziwniejsze jest to że zrobiło mi się tak kilka razy podczas jazdy na ok. pół minuty po czym zaraz wszystko powraca do normy i honda jedzie idealnie jak po sznurku.

dodam, że: felga siedzi idealnie na piaście, koła są dokręcone, nie ma luzów na końcówkach, drążkach, sworzniach. Wszystko było wymieniane nie dawno temu i jest sztywne, i zamontowany jest gwint AP od pół roku.

Zielony11499
19-03-13, 02:24
a jak się ma prawe łożysko koła? sprawdź je. co do ściągania może to jeszcze być zapieczony tłoczek w prawym kole, ale wtedy nie byłoby stuków

Gąsior
19-03-13, 07:31
też zaczynam obstawiać łożysko, objawy trochę dziwne i nie regularne, ale nic innego to nie może być.

kruczekvu
19-03-13, 14:15
też zaczynam obstawiać łożysko,
Ale jakby było winne łożysko to albo by był wyczuwalny luz na kole albo by wyło
Innej opcji jak dla mnie nie ma więc u mnie odpada

Gąsior
19-03-13, 15:46
wiem że zazwyczaj łożyska wyją. Najgorsze jest to, że to się nie dzieje cały czas, wtedy by nie było problemu z diagnozą.

luchuma
19-03-13, 16:05
rozgrzewajace sie hamulce blokuja ktores kolo przod lub tyl
nasmaruj tloczki, wymien plyn hamulcowy, odpowietrz uklad

jak to nie pomoze to albo jakas tuleja albo koleiny na drodze albo lozysko (bede solidarny ;])

Gąsior
20-03-13, 20:42
to nic z heblami, wszystko też nie dawno temu było robione. na razie nic się nie dzieje, wczoraj wszystko jeszcze raz sprawdziłem w zawieszeniu i jest wzorowo.

Nowotny90
23-03-13, 18:34
zobacz moze tuleje przód dolne wewnętrzne na wachaczu . Bo u mnie jest podobnie i mam tuleje obie wewnetrzne do wymiany .

Gąsior
23-03-13, 19:17
zrobiło mi się tak ze 3-4 razy i jak na razie spokój jak wszystko posprawdzałem.

kruczekvu
24-03-13, 12:04
zobacz moze tuleje przód dolne wewnętrzne na wachaczu . Bo u mnie jest podobnie i mam tuleje obie wewnetrzne do wymiany .
Ja miałem to samo i po zmianie bez poprawy
Wszystko po za amorami i springami wleciało nowe i coś jeszcze mam nie tak

luchuma
24-03-13, 12:24
jak macie jeszcze uczucie plywania auta
to tuleje tyl przydaloby sie sprawdzic, hanki sa wrazliwe na tylne tuleje

kruczekvu
24-03-13, 20:26
jak macie jeszcze uczucie plywania auta
to tuleje tyl przydaloby sie sprawdzic, hanki sa wrazliwe na tylne tuleje
U mnie wszystko dobre jeśli chodzi o tulejowe sprawy i nic nie pływa
Mało tego amory sprawność bardzo dobra bo na przeglądzie byłem tydzień temu i wszystko bajka
Jedyne na co czekam to na cieplejsze dni bo coś mi się wydaje że na alu tego nie miałem i dopiero po zmienie na zimówki się pojawiło
W każdym bądź razie za jakiś czas będę wiedział czy to koła

Gąsior
26-03-13, 20:21
kurde po tygodniu spokoju, dzisiaj znowu mi się tak zrobiło, nawet na trochę dłużej na ok 3-4km pod samym garażem jak na złość wszystko powróciło do normy. objaw jest taki jakby była totalnie zjechana zbieżność, bije na kierownicy i ściąga, w zakrętach bicie nasila się i przechodzi w stuki pochodzące najprawdopodobniej z prawego przedniego koła.A i miałem okazję to po testowałem czy może objawy znikną podczas hamowania/przyspieszania odłaczania napędu itd. ale było bez zmian.
Kuźwa nie mam już pomysłów co to może być. przed chwilą po raz kolejny zdejmowałem koła i wszystko sprawdzałem i jest wzorowo.

CivicTom
10-04-13, 19:25
mam podobne objawy... jakieś pomysły?

ciemalek
10-04-13, 21:46
sprawdz przegub zewnetrzny moze sie któras kulka przycina , ja tak mialem niby wszystko ok a tu nagle jakby stracił zbieznosc kierownicy nie mozna bylo utrzymac i buda wariowała
mi udalo sie dopiero to wykryc jak wyjąłem przegub z kola i na pół osi nim obracalem wtedy sie przycinał pozniej mocniejszy ruch i odpuszczał
po wymianie na nowy przegub sprawa ucichła .
pozdr

Gąsior
11-04-13, 07:50
zewnętrzny przegub? też go trochę podejrzewałem.