Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D16Y7- problem z kolektorem Z2

MichalS394
18-03-13, 20:41
Witam, przekładałem kolektory tak jak w temacie, i mam problem. Auto odpaliło od razu, chodziło na wolnych, jak chciałem dodać gazu, silnik się nie wkręca, tylko dusi. Wszystko podłączone raczej dobrze, nie wywala checka, puste otwory w kolektorze zaślepione, regulator ciśnienia paliwa z Y7, przepustnica dopasowana pod kolektor. Silnik pracuje nie równo, i świece są czarne. Lewego też nie powinien ciągnąć, po zasłonięciu przepustnicy ręką silnik od razu gaśnie. W czym może być problem?

Van_Dal
18-03-13, 21:36
z czego dikładnie kolektor ?
jak z d16z2 to calą listwe wtryskową a przynajmniej wtryski musisz też przełożyć nie tylko regulator

MichalS394
18-03-13, 21:39
Tak, od d16z2. Regulator i wtryski przełożone z mojego, listwę zostawiłem tą, co była z kolektorem

Van_Dal
18-03-13, 22:16
sprawdz jeszcze raz wtryski. bo wszsytko pasuje jakbyś z z2 założył.

MichalS394
18-03-13, 22:34
może być zamieniona kolejność kostek na wtryskiwaczach? bo przedłużałem wiązkę, i z kostek nieświadomie starłem wcześniej napisane cyfry, żeby nie pomylić... 1 i 4 bankowo dobrze, nie mam pewności, czy nie zamieniłem kolejnością 2 i 3, ale po pierwszym odpaleniu silnik pracował równo, więc chyba nie pomyliłem. Dopiero po rozgrzaniu zaczął kulać, i teraz ciepły, czy zimny chodzi tak samo

bednar_ek35
19-03-13, 02:43
Co to znaczy przepustnica dopasowana pod kolektor?
Pamiętam jak kiedyś u kolegi niehcący rozje....liśmy kolektor ssący w ma8 ten plastikowy i kupił drugi troszke inny i założyliśmy do niego jego przepustnice to były właśnie takie objawy.
Dopiero jak kupił identyczny to wszystko grało.

MichalS394
19-03-13, 08:02
dopasowana, czyli otwory poprawione tak, aby siadła na szpilki, i zrobiona uszczelka z gambitu 3mm przyklejona do przepustnicy, żeby wykluczyć jakąś nieszczelność

edit: nagrałem filmik przechodząc koło garażu http://www.youtube.com/watch?v=Oht3DM8TsJg&feature=youtu.be Check się świeci, bo wyciągnąłem dolot, i jest nie podpięty czujnik, który się na nim znajduje

Van_Dal
19-03-13, 09:18
wtyczki map sensora z TPS nie pomyliłeś ?

MichalS394
19-03-13, 09:37
Pomyliłem :) po przepięciu wkręca się, tylko dalej nie równo pracuje

edit: wszystko ogarnięte, jest jak być powinno ;) serdeczne dzięki za pomoc ;)

Van_Dal
19-03-13, 15:57
po takim przepięciu samoadaptacja obowiązkowa. pewnie to też pomogło :)

MichalS394
19-03-13, 16:02
po poprawnym podłączeniu tych kostek, i ponownym przeglądzie wiązki wtrysków, jak już doszedłem czemu silnik "kulał" nic więcej nie musiałem robić, pochodził, zagrzał się, zgasiłem, jak wystygł poszedłem go znów doglądnąć i jest wszystko w porządku, odpala, wolne są, nie faluje, ssanie na zimnym pracuje poprawnie, reakcja na gaz poprawna ;)