PDA

Zobacz pełną wersję : ssak d16y5 + przepustnica h23 do silnika d15b7 -Problem



JANKES3
18-03-13, 16:44
Hej. Przerzucilem temat tutaj bo w tematycznym, turba&swap nikt nie odpisuje a potrzebuje pilnej pomocy. Napewno ktos to juz przerabial, prosze o podpowiedz. Mialo byc zupelnie prosto, a nie jest bo rzekomo mial byc tylko zaslepiony otwor od egru.


Tak sie sklada ze dopiero teraz zabieram sie za montaz i mam takie pytania. Kolektor rozwiercilem, nastepnie wraz z przepustnica ladnie umylem. Porownuje wszystko z seryjnym d15b7 i mam maly dylemat. Przepustnica z h23 ma u gory takie male wyjscie na wezyk, a w seryjnym d15b7 tego nie ma, co z tym zrobic? malo tego, nie ma miejsca na przykrecenie map sensora (czy wiercic otwory i przykrecac go? czy niech luzno sobie lata) patrz zdjecia nizej- kolor czerwony na przepustnicy, zdjecie nr 1.
Druga sprawa to taka, ze na kolektorze jest jedeno ujscie na wezyk, nie wiem co tam podlaczyc?? zaznaczylem na zdjeciu nr 2 czerwonym, w serii b7 tego nie ma.
Trzecia sprawa to taka, ze na kolektorze d16y5 z tylu znowu jest takie male ujscie na wezyk (takie jak na przepustnicy) co z tym zrobic? w b7 tego nie ma(zaznaczylem kolorem czerwonym na zdjeciu3), a malo tego ponizej na seryjnym b7 mam taka wtyczke z przewodami przykrecona do kolektora (zaznaczylem kolorem zoltym na zdjeciu nr 3 miejsce gdzie powinna sie znajdowac, co z nia?
Na czwartym miejscu zostaje drobnostka, bo tylko mocowanie przewodow (kolor zielony na zdjeciu 3), nawiercal ktos? czy sobie luzno leza?

Odkrylem jeszcze ze z seryjnego ssaka b7 z tylu po stronie rozrzadu wychodzi maly gumowy przewod, w ssaku d16y5 nie ma na niego miejsca.

Jakby ktos mi rozjasnil to bylbym bardzo wdzieczny, ponizej link do zdjec:

https://picasaweb.google.com/104513978513386477031/17Marca201302

jasiek09
18-03-13, 16:57
Przepustnica z h23 ma u gory takie male wyjscie na wezyk, a w seryjnym d15b7 tego nie ma, co z tym zrobic? malo tego, nie ma miejsca na przykrecenie map sensora (czy wiercic otwory i przykrecac go? czy niech luzno sobie lata) patrz zdjecia nizej- kolor czerwony na przepustnicy, zdjecie nr 1. Połącz ten króciec wężykiem z map sensorem a cały map umocuj do czegoś żeby sobie nie dyndał.


Druga sprawa to taka, ze na kolektorze jest jedeno ujscie na wezyk, nie wiem co tam podlaczyc?? zaznaczylem na zdjeciu nr 2 czerwonym, w serii b7 tego nie ma.
Jak Ci nie potrzebne to zaślep


rzecia sprawa to taka, ze na kolektorze d16y5 z tylu znowu jest takie male ujscie na wezyk (takie jak na przepustnicy) co z tym zrobic? w b7 tego nie ma(zaznaczylem kolorem czerwonym na zdjeciu3),
W b7 też jest ten króciec
http://pnp.impressiveworks.eu/d15b2+mpfi/19.kolektor.jpg

JANKES3
18-03-13, 17:49
no tak ale jak polaczyl krociec wezykiem z map sensorem? jak przypuszczam, ze przez ten krociec wyplywa pomduch powietrza, albo podcisnienia a map sensor to elektronika. Kabel + przewod z powietrzem, niebardzo.

Na koncu napisales ze w b7 jest tez taki krociec (z ktorym nie wiedzialem co zrobic w ssaku y5) to rozjasnia mi zapytanie w ostatniej czesci mojego poprzedniego postu. Jakby mialo byc tak jak piszesz to ok.

jasiek09
18-03-13, 18:34
no tak ale jak polaczyl krociec wezykiem z map sensorem? jak przypuszczam, ze przez ten krociec wyplywa pomduch powietrza, albo podcisnienia a map sensor to elektronika. Kabel + przewod z powietrzem, niebardzo.
panimajesz teraz ? http://www.prostreetonline.com/catalog/MAPSensor.jpg

JANKES3
18-03-13, 18:54
Tak, ale nie jestem pewien czy cos takiego u mnie jest. Wtyczka map sensora jest przykrecona do przepustnicy, po pdkreceniu jej nie ma zadnego ujscia, dziurki w przepustnicy, tylko wytloczenie, wtyczka jest tak wyprofilowana ze wchodzi w wytloczenie, nic wiecej.

jasiek09 chyba jednak o to nie chodzi. Popatrz jeszcze raz w linka w pierwszym poscie, wstawilem zdjecie jak wyglada ten map sensor na przepustnicy z d15b7, nie ma raczej mozliwosci polaczenia tego.

jasiek09
18-03-13, 19:23
Masz identyczny map jak wkleiłem i możesz go użyć, jak nie chcesz to możesz kupić za grosze z d15b2 tam map sensor wisi przy grodzi i fabrycznie jest podłączony wężykiem.

airman
18-03-13, 19:34
Można użyć tego mapa jaknajbardziej.

Tu moje foto z przystosowania podobnego kolektora: https://picasaweb.google.com/112811277049988725535/D16W4OBD1Conversion#

JANKES3
18-03-13, 19:59
Ok wiec juz robi sie razniej :) Airman pokazales foto kolektora d16w4 -on fabrycznie nie ma zaworu egr, ktorego ja musialem zaslepic. Ale widze ze tez nie masz takiek pokrywki ktora jest umieszczona na rurach wlotowych(patrz foto u mnie w pierwszym linku). Ta komora tam pelnila jakas funkcje zwiazana z tym calym egr w silniku d16y5. U mnie nie moge tego miec, dlatego zaslepilem egr blacha i tu rodzi sie kolejne pytanie, czy w tej komorze na kanalach dolotowych zaslepic tez dziurki?
Kolejna rzecz to taka ze ty masz zaslepiony kruciec z przodu kolektora sruba, gwintowales? i wkreciles srube z uszczelka? Ostatnia sprawa to ten nieszczesny kruciec z tylu ktorego ja nie mam w swoim ssaku. Czy ten maly ktory mam na zdjeciu 3 zaznaczony czerwonym bedzie odpowiadal temu co ty masz??

JANKES3
12-05-13, 23:56
Panowie potrzebuje pomocy. Zamontowalem wszystko tj, silniczek krokowy do ssaka, przepustnice do ssaka na dorabianej uszczelce ale z dobrego materialu, ssaka do bloku na ori uszczelce, podlaczylem wszystkie wezyki prawidlowo, map sensor tez (z wezykiem) i problem polega na tym ze faluja mi obroty rownomiernie. Sruba na przepustnicy od regulacji obrotow nic nie daje, reset nic niedaje, o ile dobrze go robie. Podczas wlaczonego silnika odlaczylem krokowca, lekko przygasl i obroty falowaly inaczej. Nie wiem czy mam prawidlowo odpowietrzony uklad chlodzenia, nie wiem czy to mialoby cos wspolnego, ale po wlaczaniu i wylaczaniu silnika, gazowaniu temp. byla mniej niz polowa i stwierdziliem ze jest dobrze odpowietrzony.