PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Ze Światłami Biegu Wstecznego

mrozowski
04-08-05, 07:31
Witam!
Od niedawna posiadam Civica 92' i mam maly problem...
Gdy wlaczam zaplon pala mi sie swiatla od wstecznego :shock:
gdy wbijam 1,3, luz i wsteczny to sie pali biale swiatlo :shock:
moze ktos wie co jest nie tak?
Czy lepiej oddac autko do elektryka?

LIO
04-08-05, 13:43
w skrzyni powinien gdzies byc ten czujnik wkrecony. Moze warto sie do niego dobrac, oczyscic, albo wymienic.

Pati
04-08-05, 18:48
jak pisze LIOn - sprawdz czujnik przy skrzyni - to on odpowiada za włączanie świateł cofania.

LasQbas
08-11-05, 20:11
Hej, tez mam cifa z '92, ale dla odmiany mnie sie wcale nie pali wsteczne swiatlo. Mechanior powiedzial ze to prawdopodobnie ten czujnik jest do wymiany bo zarowka dobra. W zwiazku z tym mam pytanie: ile takie cudo moze kosztowac ?:)
Pozdrawiam, Kuba

typeR
08-11-05, 21:31
do 50PLN? Oczywiście mowa o używce :!:

Misiu
08-11-05, 21:37
naguze po lewej stronie moj kumpel mial taki sam problem musiesz od kresic jak nie znajdziesz zrobie fotki kupil to w niemczech za 50euro nowe wyglonda jak swieca z dwoma kablami i to takie drogie

Furious
08-11-05, 21:45
Kupujesz uzywke z jakiejs uszkodzonej skrzyni S20 i juz

Ralf
09-11-05, 10:30
jakby co to mam używke ale od skrzyni P7 z Concerto... chyba są takie same........ cena 30zł

seawater
19-05-07, 21:36
Dzisiaj przestały mi świecić światła wstecznego, po wstępnych oględzinach miernikiem wyszło, że padł włącznik(czujnik) przy skrzyni.
Zamiast szukać nowego/używanego wziąłem dziada na warsztat, stwierdziłem, że skoro i tak nie działa to mogę go otworzyć na chama. Otworzyłem go (nie ma bata, jest zawalcowany więc w ruch poszła szlifierka kątowa) - okazuje się, że jego konstrukcja jest prosta jak budowa cepa :D (dwie miedziane, sprężyste elektrody, zwierane na wstecznym przez taki śmieszny popychacz, który widać po wykręceniu czujnika.
Światła nie świeciły, bo popychacz jak i elektrody zaśniedziały na amen + przez zaśniedzenie trochę nadtopił się plastik który jest w środku.
Po przejechaniu b. drobnym papierem ściernym zaśniedziałych elementów czujnik śmiga jak nówka :aloha:
Czas pracy od momentu wykręcenia trupa ze skrzyni do wkręcenia naprawionego czujnika -> 35min. Koszt -> 1 piwo (ciepło było na dworze :D) i pół centymetra koszulki termokurczliwej którą trzeba założyć na koniec sprężynki która jest wewnątrz czujnika i odbija popychacz (bez tego mogłaby zwierać elektrody i światła świeciłyby cały czas).

Tian
17-11-09, 17:28
u mnie z kolei zaczęły się palilić swiatła od wstecznego na prawie każdym biegu, sprawdziłem czujnik jest ok, za to podkładła wygladałą na wysłużoną. przez to był za mału dystanz miedzy czyjnikeim i ramieniem w skrzyni który ten czujnik załacza

wymianiłem ją na nową i po problemie

jak ktoś ma podobny problem niech najpierw spróbuje odkręcić czujnik od skrzyni o dwa obroty i sprawdzi czy światła zapalają sie tylko na wstecznym.

skolopendra
17-11-09, 17:44
tom się nazywa wykop :)

Tian
17-11-09, 18:48
wykop nie wykop, napisałem posta żeby inni wiedzieli co mają zrobić jak im sie przydaży podobny problem, po to właśnie chyba jest to forum?

frytas
17-11-09, 19:06
no to i u mnie jest problem swiatla wstecznego swieca caly czas wyjme bezpiecznik poczekam chwile i wloze gasna ale tylko do czasu gdy nie wrzuce wsteka :/ jakby tego bylo malo po przekreceniu stacyjki na pierwsza pozycje (ta przed zaplonem) żarzą mi sie "diody" od zaplonu wyciagne zarowki ze wstecznych lamp i wsio jest ok co to moze byc?

skolopendra
17-11-09, 19:14
wyciagne zarowki ze wstecznych lamp i wsio jest ok co to moze byc?

a z elektryką nie robione było nic wcześniej?

frytas
18-11-09, 08:28
nie przynajmniej ja nic o tym nie wiem ;/

skolopendra
22-11-09, 18:21
sprawdź czujnik w skrzyni ,prawdopodobnie się zacina

frytas
24-11-09, 13:35
po odpieciu kostki od czujnika dalej sie swieca :/

skolopendra
25-11-09, 14:51
więc jest zwarcie w instalacji

frytas
25-11-09, 15:45
czyli tylko elektryk :/

skolopendra
25-11-09, 15:48
to zależy ja bym szukał sam .może być nawet zwarcie tuż przy wtyczce

Nemereth
26-11-09, 13:58
żarzą mi sie "diody" od zaplonu wyciagne zarowki ze wstecznych lamp i wsio jest ok co to moze byc?

Zwarcie?

Miałem żarzenie się przy przednich światłach. Łatwo doszedłem gdzie bo lewa lampa się tliła jakby tylko postojowe działało. poprawiłem wtyki przy wejsciu do lampy i przestało :)
Objawy były takie: lewa lampa się tliła, na kontrolkach miałem "żarzącą" się kontrolke długich pomino iż dóługie były wyłączone.

frytas
07-12-09, 02:15
dzisiaj nad tym popracuje jak sie uda rozwiazac napisze co i jak :) dzieki za rady