PDA

Zobacz pełną wersję : Montować GAZ czynie?

nerwus
01-12-07, 13:18
Semanko. Jestem posiadaczem civica z 93 1,5 16V Niektórzy uważają, że ten model silnika nie najlepiej radzi sobie z LPG( a ja nie nadążam jeździć do cpn po benz-łyka 10 po mieście :djablek: ) Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Dzięki za każdą informacje.

Zwickau
01-12-07, 16:19
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=35381&start=0
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=32494&start=0

:zamkniety temat:

tomcyk
01-12-07, 18:49
przelicz za ile Ci sie zwroci instalacja, dodaj koszta przy przegladzie i rejestracji i wez pod uwage czestsze wymiany kabli i swiec,i regulacje instalacji, wez pod uwage ze mozesz miec problemy( niektorzy maja inni nie, ja mialem i to cholerne) i bedziesz wiedzial czy montowac czy nie, jak zamierzasz do tego tuningowac auto to juz nic nie bede gadal wiecej :/

i pamietaj ze gdyby auta mialy jezdzic na gaz to by jezdzily na gaz a nie na benzynie ( chociaz pierwszy silnik w historii zamontowany w pojezdzie byl na gaz wlasnie, ale byl wybuchl i dlatego konstruktorzy odeszli o tego)

Amorr
02-12-07, 09:49
( chociaz pierwszy silnik w historii zamontowany w pojezdzie byl na gaz wlasnie, ale byl wybuchl i dlatego konstruktorzy odeszli o tego)ale technika jednak troszke inna teraz......

dobra sekwencja i kazde autko bedzie ladnie jezdzic .... wszystko (tak jak przy tuningu..... mozna wybooom silnik przy 0,6bara gdy sie "dobrze" wystroi) zalezy od kompa i jego mozliwosci + ew. mozliwosci monterow.

Dlatego np instalka BRC z wtryskiwaczami keihin BARDZO sie sprawdza - na 1 silniku (katujac ... oj jak bardzo - pare razy silnik sie przegrzal) zrobilem na niej ponad 200,000 .. pozniej *******zialo uszczelke pod glowica a z racji, ze silnik mial juz 260,000 wymienilem go na nowe d16v1 z angielki (bral olejjjj i ogolnie koszt calego ew. remontu .. nie bylo sensu lepiej nowy silnik) i dalej ta instalka bangla z nowym serduszkiem :D

Teraz jezdzi autkiem zona i pali jej ponizej 10L/100 ... ja nie moglem zejsc ponizej 13

Ogolnie kupujac sekwencje (dobra no troszke kosztuje) zawsze mozemy zabrac ja do nowego autka a mimo kosztow (zaplacisz, przelkniesz i w koncu zapomnisz) a radosc z tankowania wielka i nie zal cisnac :D :D

rafalb33
02-12-07, 13:47
dobra sekwencja i kazde autko bedzie ladnie jezdzic
Praktycznie kazde. Samochody z bezposrednim wtryskiem do cylindra nie nadaja sie na przerobki(Np. FSI i GDI).

Ogolnie kupujac sekwencje (dobra no troszke kosztuje) zawsze mozemy zabrac ja do nowego autka

Jak silnik nie odbiega zbytnio moca od poprzedniego. Bo np wtryskiwacze i reduktor moga byc za slabe.

rodzyneck
02-12-07, 20:17
Ogolnie kupujac sekwencje (dobra no troszke kosztuje) zawsze mozemy zabrac ja do nowego autka a mimo kosztow (zaplacisz, przelkniesz i w koncu zapomnisz) a radosc z tankowania wielka i nie zal cisnac :D :D
Hmmm? A przepisy? Coś się zmieniło od czasów kiedy instalka była przypisana do auta i nie wolno było przekładać do innego?

inco
10-12-07, 15:07
dobrze Ci radze nie montuj tego gowna!

artek0903
10-12-07, 15:10

nie ma to jak fachowa wypowiedz....

inco
10-12-07, 15:26

nie ma to jak fachowa wypowiedz....

to nie miala byc fachowa wypowiedz tylko ostrzezenie :) ja sie dzisiaj dowiedzialem, ze mam do wymiany listwe (koszt 500zł), 2 miesiace temu bylem na regulacji (koszt 120zł). Wkur..... :jadaczka21: sie tylko i taniej na tym niestety nie wychodze !!

nerwus
10-12-07, 16:00
dzieki za porady ja tez nie byłem przekonany do gazu chociaz gadałem z jednym kolesiem który ostro mnie namawiał. ten gaz to itak mi sie chyba nie zwróci?

[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 ]
czy przy zmianie auta wybierać już z gazem czy trzymać się benz a może diesel ??

rafalb33
10-12-07, 17:25
ze mam do wymiany listwe (koszt 500zł)
Jaka to listwa jest??

inco
10-12-07, 19:25
ze mam do wymiany listwe (koszt 500zł)
Jaka to listwa jest??

chodzi CI o firme? Mam sekwencyjny gaz i jeden z wtryskiwaczy padł. Jako, że nie robią zadnych zestawów naprawczych musze kupic cala listwe i razem z wymiana wychodzi taki koszt. OSZALEJE!!!

rafalb33
10-12-07, 19:58
Tak o firme wtryskiwaczy.

pirat
11-12-07, 00:34
Generalnie zwrot zalozenia instalcji gazowej jest po przejechaniu srednio 16kkm (w przypadku sekwencji, tyle u siebie obliczylem)
Pozniej jezdzac na gazie dodatkowe koszty jakie masz to paliwo na odpalanie (w lecie bardzo malo sie zuzywa) w zimie troche wiecej, chociaz jak by sie trzymac instrukcji i po odpaleniu czekac az sie przelaczy na gaz i dopiero jechac to tez by nieduzo bylo
po drodze sa przeglady gazu, u mnie (gdzie zakladalem sekwencje-sirocco) w serwisie po 10kkm byl odplatny za 80zl jakies filtry wymieniali. nie robiac przegladu traci sie gwarancje tak to serwisujac co 10kkm jest chyba do 50 albo do 100kkm

takze tak jak w przypadku inco nie trzeba by bylo placic tylko naprawa by byla z gwarancji.

co dalej, przejechalem juz ok 13kkm i nie mialem wogole problemow auto smiga, co prawda to stracilo na mocy, ale to na moje wlasne zyczenie, bo chcialem zeby mi ustawili zeby malo palil.

przy mieszanej jezdzie, ale w wiekszosci ciskaniu jest to spalanie ok 10l/100km takze robie na baku ok 300km za 70zl.
miesiecznie tankuje gaz za jakies 400zl, tak jak teraz dodatkowo dochodzi ok 80zl na odpalanie auta (nie stosuje sie do opcji "czekaj az sie przelaczy na gaz i dopiero jedz" gdybym sie stosowal bylo by mniej)
za 480zl robie ok 1800km

w przypadku benzyny, przy sredniej jezdzie, troche szybszej i agresywniejszej, ale nie za czesto nie schodzil ponizej 8-9l/100 (w zimie to ta gorna polka ale zostanmy przy 8 :P )
szybkie liczenie
8*18=144l bezyny
144*4,5=ok650

takze liczmy ze miesiecznie wydaje 200zl mniej na paliwo

w przebiegu rocznym:

12*450=5400pln za 21600km
(450 srednia bo w zimie rozruch za 80zl w lecie za 30zl ;) )

przy 21600km mamy 2 przeglady u gazownika 2*80 czyli 160zl oraz przeglad normalny chyba 50zl wiecej sie placi za to ze ma sie gaz, nie wiem ile bo jeszcze nie robilem :P

no to mamy 5400+160+50=5610zl (o zesz kur.. przrzucam sie na komunikacje miejsko podmiejska :D )

benzyna:
650*12=7800zl

7800-5600=2200

czyli wyszlo mi oszczednosci ok 2200pln rocznie

sa to wartosci przyblizone poniewaz na benzynie gdybym tak naprawde jezdzil tak jak na gazie to by mi z 10 palil :P

a przy spalaniu benzyny srednio 9l byla by to oszczednosc rzedu ok 3200

no to by bylo na tyle, mam nadzieje ze komus moje obliczenia pomoga przy wyborze czy zalozyc instalcje czy nie :speszony:

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2007 ]
edit, na koniec pomyslalem sobie ze moglem policzyc te 200zl roznicy i pomnozyc przez 12 (ilosc miesiecy) i wyszlo by prawie to samo :D:D

no nic, pozna pora a czlowiek zmeczony po pracy :P