Zobacz pełną wersję : Gaśnie na 'luzie'
Kilka dni temu dojeżdżając na luzie do skrzyżowania silnik sam z siebie zgasł. Na sekundę zapaliła się kontrolka ładowania a potem zgasł. Wczoraj to samo, 2 razy.
Co może być tego powodem?
jeszcze raz bo nie zrozumielem, czy w momencie zgasniecia silnika zapalaja sie jakies kontrolki?
Zapala się kontrolka ładowania - gasnie silnik i zapalają się kontolki ładowania i oleju.
skolopendra
02-12-07, 12:27
silnik sam z siebie zgasł
.zacznij od podstaw
akumulator,klemy,alternator,przekaźnik pompy paliwa
przeczyścić po dokręcać,sprawdzić stan naładowania aku
.i dalej aparat ,kopułka itp
JulekCIVIC
05-12-07, 20:17
przeczyścić po dokręcać,sprawdzić stan naładowania aku
a co ma aku do prawidolwej pracy silnika?? przeciez mozesz wyjac aku podczas pracy silnika i sie nic nie dzieje :P silnik pracuje lepiej bo ma lzej gdyz nieladuje:D
a co do problemu to radze pszeczyscic silniczek krokowy bo pewnie 'paproszek' wpadl i nie domyka sie zastawka i nie dziala prawidlowo :/
pozdro :aloha:
i co to było bo mam ten sam problem
Nie wiem. Samo częściowo przeszło. Wygląda to tak, że w momencie wcisniecia sprzegla po hamowaniu silnikiem obroty spadały tak nisko, że silnik gasł. Teraz też się tak zdaża ale nie spadają aż tak mocno żeby gasł. Jeżeli będzie trzeba mogę nagrać filmik.
Ja mam identycznie, poprostu dokładnie to samo, jak długo hamuje silnikiem i wcisne sprzęgło to obroty spadają az swiatla przygasna, ale nie zgasnie silnik.. Co ciekawe jak hamuje silnikiem z gorki to wtedy jest to najbardziej zauwazalne :coo2: :coo2: Moze ktoś kiedyś odnajdzie powód, chociaz stracilem juz wiare.. Dodam ze rzeczy napisane na forum typu kable, swiece, kopulka, krokowy, przepustnica itp przerabialem...
u mnie tez tak bywa najbardziej zauwazalne gdy docisne pedal sprzegla do konca lub gdy zbyt dlugo go przytrzymam.
podobnie u mnie sie dzieje... już z 3 razy miałem to... nie zawsze to sie dzieje... ale dzieje :|
wlasnie badam w czym może byc problem :|
Tak to wygląda u mnie:
http://pl.youtube.com/watch?v=4JCeWj-d0xE
Max Marcin
19-02-08, 21:00
U mnie jest tak samo jak u ciebie na benzynie i na gazie. pewien gaziaz powiedzial ze to wina nie ustawionych luzow zaworowych tyle tylko ze po regulacji mam zrobione 3tys. o on na to ze moze zle ustawione.Ja go pytam z kad ta pewnosc a on ze w akordzie tak mial.
Co wy na to? Mysle zeby pasowalo sprawdzic te luzy ale sam nie potrafie a 50zl to teraz nie mam.
Mialem podobnie ze na luzie mi gasl.Ustawili mi aparat zaplonowy i problem znikl.
na luzie mi gasl
Zauważ, że nam nie gaśnie na luzie, np. jak stoimy a przy hamowaniu
też tak mam w tym silniku :D z postów wyżej wynika że to norma :D
Max Marcin
20-02-08, 00:05
nie norma. u mnie w czesniej tego nie bylo
U mnie też wcześniej to nie występowało
Zastanawiam sie czy to dobry trop z tymi zaworami... W sumie u mnie po regulacji zaworów zaczely sie dziac cyrki opisane w innym kilkustronnicowym temacie, wszystko niby ogarnalem ale to zostało.. I drażni nieziemsko :djablek:
u mnie problem znika po wlaniu stp do paliwa czyli czyżby do dupy paliwo?? Ale z kolei latają mi obroty jak trzymam równo noge na gazie to skaczą o 500obr niezależnie czy kręce wysoko czy nisko :/apropo zaworów też miałem regulowane jakieś 3 4 tyś temu
a to jest moja historia :) milem pod maska jakis wezyk ktory nie wiedzialem do czego jest ale byl w kiepskim stanie zaizolowany jakas tasma.... bedac w castoramie pomyslalem ze od razu cos takiego kupie... zdemontowalem wezyk zeby miec na przymiarke i przy tej czynnosci mi sie rozpadl... wezyka nie kupilem bo nic takiego nie mieli... no i stoje przy otwartej masce zastanawiajac sie do czego to moglo byc... jakis mily pan bezinteresownie powiedzial mi ze to wezyk od podcisnienia i ze bez niego tez mozna jezdzic... z tym ze objawy beda identyczne jak na zalaczonym filmiku.... pojechalem do sklepu z czesciami do zuka... po drodze gasl kilka razy... kupilem zamontowalem wezyk... i po problemie... moze u Ciebie / u Was jest to samo... nie mam foty ale to wezyk mniej wiecej srednicy 0.5 cm laczacy kolektor ssacy z glowica... dobrze widoczny po otwarciu maski nie trzeba go szukac ....
u mnie jest tak samo, gaśnie przy hamowaniu.
Zaczeło występować to jakiś miesiać temu :(
Czy rozwiązał już to ktoś ??
fafik79 mógłbyś zrobić fotki wężyka ??
Max Marcin
19-03-08, 20:58
Doszedl ktos czego to jest wina? :djablek:
Max Marcin
19-03-08, 20:58
Doszedl ktos czego to jest wina? :djablek:
Tak jak pisał Fafik, sprawdzaliście wężyki podciśnienia,czy nie są dziurawe i na swoim miejscu?
Tak jak pisał Fafik, sprawdzaliście wężyki podciśnienia,czy nie są dziurawe i na swoim miejscu?
Max Marcin
20-03-08, 21:17
Tak ja sprawdzilem i wszystkie sa ok.
Max Marcin
20-03-08, 21:17
Tak ja sprawdzilem i wszystkie sa ok.
ja wymieniłem wszystkie zrobiłem reset kompa i jakoś nie gaśnie ale myśle ze dużo winy jest w trefnym paliwie
ja wymieniłem wszystkie zrobiłem reset kompa i jakoś nie gaśnie ale myśle ze dużo winy jest w trefnym paliwie