PDA

Zobacz pełną wersję : czujnik ciśnienia klimatyzacji EG

pablo bhw
16-03-13, 19:54
Jak w temacie.... potrzebuje info na temat tego czujnika czy wystepowały rózne wersje chodzi mi o wymiar gwintu otóż ten co posiadam 9,5mm nie pasuje do nowej chłodnicy ( otwór jest troszke wiekszy ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e85d563b0a7fbce8.html
to jest ten nie pasujący :/ -> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/40f971efeefe13ef.html

Jak ktoś mógłby sie wypowiedzieć na ten temat byłbym bardzo wdzięczny !!

ma1ster
16-03-13, 19:59
mmmm zdaje się że nie 9,5 tylko powinien być gwint metryczny M10x..., ogólnie gwinty metryczne w tym zakresie są co 1mm można poprosić tokarza, aby dorobił Ci taką redukcję z mniejszego na większy czy odwrotnie, natomiast jeśli różnica jest mniejsza niż 1mm między otworem w chłodnicy a gwintem na czujniku, to masz gdzieś uszkodzony lub źle obrobiony gwint :D

rooter666
16-03-13, 20:06
w klimie są za duże ciśnienia żeby dawać jakieś dorabiane redukcje ;] co do średnicy gwintu nie wiem bo u mnie jest czujnik wkręcony w osuszacz.

pablo bhw
16-03-13, 20:09
u mnie wychodzi 9,5 przypuscmy że jest te 10mm to i tak za mało, fajnie by było jak by ktoś miał taki czujnik z R12 i R134a czy jest różnica w gwincie, mozliwe że ja mam od R12 a chłodnice mam nową pod r134a i z tąd niepasuje, może ktoś potwierdzić ?

ma1ster
16-03-13, 20:34
w klimie są za duże ciśnienia żeby dawać jakieś dorabiane redukcje ;] co do średnicy gwintu nie wiem bo u mnie jest czujnik wkręcony w osuszacz. Już nie opowiadaj bzdur jak nie masz pojęcia o czym piszesz, wypowiedź na tym poziomie jest żenująca i nie ma przede wszystkim żadnego pokrycia z prawdą... Teraz wejdź w szukajkę, znajdź i zapamiętaj jakie jest ciśnienie w układzie klimatyzacji...

widocznie jest inna wersja czujnika, i musisz znaleźć odpowiedni do chłodnicy, a jak nie to jak pisałem wyżej, kupić lub dorobić redukcję...

pablo bhw
16-03-13, 20:45
dzieki za rade, jeszcze poczekam na innych co doradzą, fajnie by było jak by ktoś miał zapasowy czujnik i zmierzył ten gwint

Gumka23
17-03-13, 08:35
Wiem, ze roznice w chlodnicach miedzy USDM a EDM wystepuja. Oba z silnikami D16Z6. Kupilem od kolegi i nie pasowaly krocce w gniazda w chlodnicy. Mozliwe, ze z czujnikiem jest to samo. Srawdzales czy wezyki Ci pasuja do chlodnicy?

reaktor
17-03-13, 08:37
hoooooooooooooooooooooooopaczku

tych chłodnic jest od za*****ia

kazda inna kazda w innym wymiarze inny gwint inny rozmiar przewodów

nawet hurtownicy sie w tym nie łapia i maja zle poopisywane dla mnie sprowadzali 3 razy bo za kazdym razem okazywała sie zła
trzeba sprawdzic dosłownie każdy wymiar kazdy gwint przy zakupie

pablo bhw
17-03-13, 11:32
hoooooooooooooooooooooooopaczku

tych chłodnic jest od za*****ia

kazda inna kazda w innym wymiarze inny gwint inny rozmiar przewodów

nawet hurtownicy sie w tym nie łapia i maja zle poopisywane dla mnie sprowadzali 3 razy bo za kazdym razem okazywała sie zła
trzeba sprawdzic dosłownie każdy wymiar kazdy gwint przy zakupie

No ja sprawdziłem przy zakupie tylko te wejscia na rurki i sie zgadzały, ale pod ten czujnik nie sprawdziłem bo był wkręcony jeszcze w starą chłodnice eh

''Srawdzales czy wezyki Ci pasuja do chlodnicy?''

Tak sprawdzałem i dziwnie ta sprawa wygląda
stara zakupiona chłodnica węże nie pasują a czujnik tak zaś nowa chłodnica węże pasują a czujnik nie

Napisze do hapartsu może coś doradzą:/ chodz zapewne będą chcieli nr. VIN

Naprawde nikt nie ma tego czujnika pod reką żeby sprawdzić wymiar tego gwintu ? Wtedy by tylko nr. VIN podać i można by zamówić nowy i problem z głowy.:(

reaktor
17-03-13, 11:47
numer vin raczej nic ci nie da samego osuszacza mogą być 3 wersje w tym samym modelu
klima to ciezki temat jesli chodzi o czesci