Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ile litrów w baku na rezerwie- 2.2 diesel

bejrutek
29-11-07, 23:00
chodzi mi o moment kiedy zapala sie kontrolka "rezerwy". ile wtedy znajduje się litrów paliwaw baku, czy to jest zawsze wartośc stała?

tulis
30-11-07, 09:04
Nie w zależności od tego jak dynamicznie jedziesz, zawsze zapala się na 50 km (to jest wartość stała)

bejrutek
30-11-07, 09:29
Nie w zależności od tego jak dynamicznie jedziesz, zawsze zapala się na 50 km (to jest wartość stała)

50km? bzdura... wczoraj zapaliła mi się kontrolka jak było 41km innym razem zapaliło mi się przy 59km i zależy od tego jak dynamicznie jedziesz

inna rzecz te liczby gdy zapala się kontrolka nic nie dają, bo wtedy zaczynają ubywać prawie w tempie geometrycznym... przykład na liczniku 13km do końca, staram się jechać o kropelce a i tak na jeden kilometr przejchany autem na liczniku ubywają mi prawie 2km... raz mi się to przydażyło przejchać kilka km gdy na liczniku było 0km, przed jazdą myślałem że te 35km które pokazuje plus bardzo oszczędna jazda są gwarancją że spokojnie się zmieszcze bo miałem do przejechania ok 30km ostanie kilka 5 km przejachałem wg licznika na pustym baku...

dlatego się pytam, jesli zapala się kontrolka, ile jest litrów w baku, chce byc pewny w razie "wu"?

semri
30-11-07, 10:56
jak nie mozesz dojsc w ten sposob, do zatankuj do pelna jak tylko zapali ci sie rezerwa.

BDavid
01-12-07, 07:20
ja raz przejechalem na "0" 36 kilometrów, niestety nie mielem blizej stacji... a i tak zostalo jeszcze 1,5 litra w baku :aloha:

tulis
01-12-07, 17:32
no to chyba nie ma reguły w moim zawsze rezerwa zapala się przy 49-51, a tak bez ściemy to ile wam pali diesel bo u mnie jest to od 7,0 do 8,2 (w cyklu mieszanym) więcej nigdy mi nie spalił przy prędkościach rzędu 130 - 160 (poza miastem oczywiście - wolniej się nie da)

bejrutek
01-12-07, 17:47
jak nie mozesz dojsc w ten sposob, do zatankuj do pelna jak tylko zapali ci sie rezerwa.

dzięki, nie wpadłem na ten sposób...

tulis mi średnio jara 6-7 litrów biorąc pod uwagę ~0,5 litra przekłamania, ale najczęsciej pod 7ką... samochód zachęca do ostrzejszej jazdy, lekki pedał gazu,jak sie dobrze skupić to można mieć 6,3litrów i będzie to normalna jazda i od czasu do czasu jakiś zryw, a bez żadnych zrywów to nawet można zejść poniżej 6tki, tylko pytanie po co kupować wtedy takie auto do takiej jazdy? mi najmniej udało się zrobić gdzieś tak 5,4 litra i była to jazda małe miasteczko-15km-średnie miasto-30km- wrocław centrum i powrót, ale jazda totalnie wg przepisów zero gwałtownego przyspieszania... na trasie troche pomaga tempomat

tulis
04-12-07, 08:03
bejrutek masz racje dziś do pracy jechałem przepisowo (wiadomo jakie warunki panują) i przyspieszałem do 2 tys i zmiana biegu przy tym delikatnie operując pedałem gazu i tak przez 65 km (w tym jazda po Poznaniu) sprawdzam komputer i widzę 4,9 oczy przecierałem ze zdumienia nie wiem ile przekłamuje ale patrząc na wskazówkę baku całkiem prawdopodobne

arekh5
04-12-07, 10:04
Panowie nie wiem jak jest w dieselu z rezerwą (wystarczy ze przeczytacie instrukcje) ale w benzynie jest, że gdy licznik pokaże 0 km do przejechania to jest jeszcze 3,5 litra paliwa w zbiorniku (na okolo 50km :)), a kontrolka zaświeca się mniejwięcej jak mam 45km do przejechania - czyli taka prawdziwa rezerwa kiedy sie zapali lampka daje nam mozliwossc przejechania okolo 100km przy spalaniu okolo 7 litrow na 100km :)

lazybones89
13-02-08, 00:05
U mnie rezerwa zapaliła się równo(!) przy 50 kilometrach... jak narazie raz widziałem ta kontrolkę, bo zazwyczaj leje do pełna co tydzień i nie zdąży mi wyschnąć w baku.
Co do spalania to poruszając się na codziennej trasie do łodzi <25 km z czego 20 poza łodzią> komputer pokazuje spalanie 5,5-6 litrów.
Raz próbując jechać bardzo spokojnie trasą(bez klimatyzacji) <80-90km/h - padało> spalanie według komputera mnie zaskoczyło, bo na odcinku 60 kilometrów wyniosło 3,9 litra/100km.
Innym razem jadąc z ojcem A2 z Poznania do łodzi na całej tracie jechaliśmy za Mercem C200 kompresorem cały czas około 170-200 km/h z klimą i spalanie wyszło nam około 8-8,5 litra.
Przy normalnej jeździe pali około 6-6,5 litra.