Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opuszczanie szyb.

sajmon71
29-11-07, 18:02
Witam posiadam od tygodnia Honde Civic 1.4 5D 97/98 krajówke
z przodu mam elektryczne szyby i tu moj problem. jak je chce opuscić opadają bardzo wolno jakby je cos blokowało albo nie dostawałyby prądu , gdy je chce zamknąć wszystko jest w porządku i problemu nie ma podnoszą sie bardzo szybko.

moze jest to przypadłość hondy albo moze macie jakieś sugestie.

wiem wiem ze istnieje taka opcja jak :szukaj: ale prosze o wyrozumiałość :)

aer
29-11-07, 21:44
witaj.
mam ten sam problem i już dojrzałem, że przyczyną jest wypadająca z prawadnicy i w dziwny sposób podwijająca się uszczelka, która przy opuszczaniu blokuje szybę,
planuję w wolnej chwili ładnie ułożoną uszczelkę przykleić do prowadnicy,
jak podziała dam znać...

7zbiniu
29-11-07, 22:23
witaj.
mam ten sam problem i już dojrzałem, że przyczyną jest wypadająca z prawadnicy i w dziwny sposób podwijająca się uszczelka, która przy opuszczaniu blokuje szybę,
planuję w wolnej chwili ładnie ułożoną uszczelkę przykleić do prowadnicy,
jak podziała dam znać...
Witam! Mam ten sam problem, w pierwszej fazie opuszczania schodzi powoli, a potem normalnie, do góry idzie ok.
O jakiej uszczelce piszesz, gdzieś wewnątrz drzwi, czy na zew.- obejdzie sie bez zdejmowania boków?
Swoją drogą jak na dworze było w miare ciepło to wszystko chodziło jak należy, a teraz nagle obydwie szyby tak zwalniają?Może siłowniki nie lubią niskiej temperatury, albo gdzieś chwilowy spadek napięcia?

crash
29-11-07, 22:36
wszystkiemu winne sa prowadnice... zdjac boczki i nasmarowac wazelinka na calej dlugosci... powinno pomoc

aer
29-11-07, 22:47
spróbowałem smarowania i pomogło tylko na kilka dni,

O jakiej uszczelce piszesz
o tej znajdującej się wewnątrz prowadnicy, poniżej linii szyb, czyli trzeba zdjąć boczki...
faktycznie w cieple było lepiej, ale i tak szyba jeździła wolniej niż powinna,

u mnie problem występuje tylko w drzwiach kierowcy,
porównywałem z pozostałymi i tam uszczelka ładnie przylega do prowadnicy a szyby poruszają się w odpowiednim tempie,

crash
30-11-07, 00:18
uszkodzone prowadnice i "nożyce" od podnoszenia szyb to normalka w 5d, jezeli smarowanie nie pomaga... to sprawdz czy szyba nie lata w przod i w tyl i czy nie wyskakuje z prowadnicy... jezeli tak to trzeba bedzie wymienic caly element... w ASO prowadnice 1200 PLN ale sa osoby na forum ktore sprzedaja takie graty

sajmon71
30-11-07, 04:27
... w ASO prowadnice 1200 PLN

no to mnie pocieszyłeś ;)

lordkoks
30-11-07, 10:19
u mnie też tak chodzi szyba,ale to nie wina prowadnic-uszczelki.dobry jest smar sylikon w szpreju

sajmon71
01-12-07, 14:09
ale to nie wina prowadnic-uszczelki.
a co za to odpowiada ??

7zbiniu
01-12-07, 23:11
Tak jak pisałem wczesniej, przynajmniej u mnie ta dolegliwość ma cos wspólnego z temperaturą otoczenia, dziś było ok7 stopni, a szybki opuszczały się normalnie!

lordkoks
03-12-07, 02:20
prowadnice są ok.uszczelki pod wpływem temp. robią sie sztywniejsze i zatżymują szybe w czasie pracy

adaki
04-12-07, 06:05
"prowadnice są ok.uszczelki pod wpływem temp. robią sie sztywniejsze i zatżymują szybe w czasie pracy".

Mam to samo. Powierzchnia wew. uszczelki jest pokryta jakimś aksamitem, czy coś podobnego. U mnie jest on wytarty do gołej gumy. Jak jest ciepło guma jest bardziej elastyczna (nie podwija jej) i tak nie hamuje opadania szyby.

lordkoks
05-12-07, 03:04
jest jeszcze wersja z wazeliną,trzeba ja nanieść na uszczelke,ale z umiarem-wiadomo,kto smaruje ten jedzie :afro:

czara
27-03-09, 13:39
trafił ktoś może na jakiś foto poradnik jak sie zabrać za tą prowadnice? skoro to taki częsty przypadek przydało by sie kilka cennych wskazówek :D gdzie smarować co przykleić. Wiadomo ze szyba to delikatna i kosztowna sprawa wiec żeby nie spartolić można sie wesprzeć na jakiś cennych poradach okraszonych fotkami heh

chubik
27-03-09, 16:00
Czemu droga? 50 zł kosztuje :D

czara
27-03-09, 16:43
za 50 zł można kupić coś innego:D ze juz nie wspomnę ze to nie będzie szyba z rocznika auta :D

drex87
27-03-09, 18:22
Ja jak kupiłem auto to wogule sie szyby nie otwierały robiłem rozne zabiegi nawet dawałe mdo ustawienia w warsztacie i kicha kupiłem silikon w sprayu dałem chyba 25zł było tam 500ml wywaiłem prawie cała na te dwie przednie szyby juz 1,5roku mam spokój z tym

chubik
27-03-09, 18:55
Ja mam inny problem.Wypłowiały mi listwy te na drzwiach.Wygląda to blee. Nie wiecie gdzie je można znlesc i ile by kosztowały:) Chodzi o te co szyba dociska je jak sie zamyka :D

damianlapszys
29-03-09, 23:47
tak jak pisze drex87 silikon w spreju do uszczelek załatwi wszystko. Terz mialem taki problem. Udalem sie do tesco i za silikon zaplacilem 12 zl. Wypsikalem jego polowe i szyby chodza jak nowe. Jesli ktos ma przyciemnione szyby to nic nie przeszkadza tez wystarcz spryskac same uszczelki szyby bez rozkrecania drzwi. Co do ciebie chubik to z tego co wiem to masz 2 wyjsia, używki od jakiego anglika albo jak chcesz nowe to tylko salon hondy sie klania a to wydatek jakies 700 zl za komplet.

wojtek_80
10-04-09, 21:50
U mnie podobna sytuacja - pomógł silikon w sprayu (sporo silikonu w prowadnice) - jest lepiej...

dario55
13-04-09, 10:51
Miałem podobną sytuację z szybą kierowcy. Jak ją podnosiłem to mniej więcej w 3/4 drogi wypadała z prowadnicy i przechylała się do przodu samochodu. Wyjąłem cały mechanizm i nie za dużo się tam da zrobić. Rozbroiłem mechanizm przy zębatce silniczka (chodzi mi o te nożyce) i skręciłem żeby nie było luzu, większych nożyc nie dotykałem. Zabieg pomógł tylko na prędkość podnoszenia szyby, było szybciej i równiej ale dalej wypadała z prowadnic. Okazało się że na wypadanie szyby ma wpływ mocowanie całego mechanizmu na pierwszej śrubce od lewej strony (tą którą przykęcamy mechanizm do drzwi, tuż przy zamku). Rozwierciłem otwór w drzwiach i opuściłem mocowanie w tym miejscu o jakieś 8mm. Szyba chodzi bardzo dobrze.

drex87
13-04-09, 11:13
sylikon w sprayu !!!!!!

crash
13-04-09, 19:02
to nie zawsze pomaga... ja musialem wymienic mechanizm i koniec

to eliminuje tez swiszczenie ..... ja mialem tez taki objaw.

Piotr_Sz
14-04-09, 16:41
Ja mam inny problem kiedy szyba jest zasunięta słychać podczas jazdy stukanie jakby szyba miał luzy kiedy szyba jest na przykład odsunięta do połowy tego stukania podczas jazdy nie ma. Co ciekawe kiedy szyba jest zasunięta i kiedy ją przytrzymam łokciem podczas jazdy szyba nie stuka czy przyczyną może być prowadnica że szyba ma luzy.

pavel007
04-05-09, 01:16
odnośnie tego silikonu w spayu - gdzie trzeba nim prysnąć ? na te uszczelki w ramie drzwi, czy trzeba odkrecać boczki i dać na prowadnice ?

drex87
04-05-09, 10:15
odnośnie tego silikonu w spayu - gdzie trzeba nim prysnąć ? na te uszczelki w ramie drzwi, czy trzeba odkrecać boczki i dać na prowadnice ?

najlepiej tu i tu

mrozowski
16-12-09, 08:53
nie będę zakładał nowego tematu, może tutaj mi ktoś pomoże ;)
mam taki problem, że szyba opuszczając się idzie szybko i bez problemu, natomiast podnosząc się natrafia na opór i idzie baaaaaaardzo powoli aż dojdzie do samej góry.
Dzieje się tak z obiema szybami (kierowca + pasażer). Bez względu na to czy jest -3 stopnie czy +23.

Jak ktoś miał taki sam problem i sobie z nim poradził to proszę o pomoc ;)
pozdrawiam