Zobacz pełną wersję : regulacja biegu jałowego
krystof1994
14-03-13, 19:40
Witam wszystkich forumowiczów,
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem civic'a v gen. d15b2 i wydaje mi się że na biegu jałowym obroty są za niskie, oscylują w granicach 500 obr/min, pytanie brzmi je wyregulować,? dodam że czasem bez obciążenia(podczas dojeżdżania do skrzyżowania auto zgaśnie), czy mogą to powodować zbyt niskie obroty ?
wymienione wszystkie filtry, płyny, kable zapłonowe, świece. Wszystko seria, żaden swap...
Najlepiej sprawdz czy wszystkie podcisnienia sa ok, i przeczysc 'silnik krokowy' bo to wyglada ze nie dziala prawidlowo. Obroty nie faluja ?
krystof1994
15-03-13, 18:51
nie, ale czasem na niskich obrotach ma takie dziwne "przebłyski" i zmienia dźwięk(jakby się przydławiał?), czyszczenie krokowca i reset ECU zrobię jutro..
krystof1994
16-03-13, 15:47
krokowy wyczyszczony,przewody wporządku.. Przypuszczam że to uszczelka pod głowicą:( Panowie doradźcie bo pomysły się kończą...:(
Dodam że po odkręceniu korka pluje olejem(efekt chyba uszczelki)...
odkręceniu korka pluje olejem
To zalezy jakiego korka, jezeli mowi o tym na pokrywie zaworow to nie ma co sie bac odrazu. Samochod wali dyma? podjedz do jakiegos mechanizatora niech ci sprawdza czy w plynie chlodniczym nie ma sladow oleju. Silnik sie wkreca na obroty normalnie? Nie ma sklonnosci do przegrzewania sie ? O uklad zaplonowy bylo dbane ? (swiece, palec, kopulka, przewody)
Sprawdz czy nie ma bledow na kompie :
http://www.fotoporadnik.cba.pl/samodiagnostyka.htm
krystof1994
16-03-13, 22:40
Więc jak go kupowałem oleju nie walił, ale przypuszczam że sprzedający wlał jakiś doktor czy minerał, teraz zalałem max life 10w-40 i cyrki się zaczynają ale chyba nie od oleju..
silnik wkręca się ładnie, dym biały(bo zimno), płyn też raczej w porządku, co do przegrzewania sie to wydaje mi się że skłonności ma.... świece i przewody wymienione.. palec i kopułka ok.
Na kompa podjadę w pon. Dzięki za odp ;)
wydaje mi się że na biegu jałowym obroty są za niskie
Stary, jak sam nie wiesz co Ci się z autem dzieje, to zostaw to jakiemuś mechanikowi, a nie szukaj pomocy na forum...
masz w manualu jakie powinny być, więc sprawdzasz i potrafisz określi czy są ok czy też nie...
co do przegrzewania sie to wydaje mi się że skłonności ma
To ma czy nie ma? Chyba potrafisz określić, czy wskazówka podnosi się ponad norme czy nie....
płyn też raczej w porządku
To w porządku czy nie? W zbiorniku wyrównawczym masz tłuste oczka czy nie? zbiera się tzw. masło? kremowa maź...
Na kompa podjadę w pon.
kolega podrzucił Ci wyżej jak to zrobić samemu, więc po co będziesz płacił >50PLN za odczyt, lepiej to odłożyć i przeznaczyć na ew. naprawę, nie?
krystof1994
22-03-13, 18:00
Auto działa;) Mój błąd, kopułka była czyszczona ale dopiero wymiana na nową pomogła. Dzięki wielkie za pomoc:) Pzdr.