Zobacz pełną wersję : mini me
Witam a wiec jak w temacie chodzi o mini me , niedlugo sie przymiezam kupic zestawik z6 do mojej d15b2 a wiec pytanie dla specjalistow czy jak bedzie te grzebanie w silniku juz to co bym musial powymieniac w silniku?? pierscienie ?? uszczelniacze tloki na szlif i cos jescze czy to co pisze ma w ogole jakis sens np z tymi tlokami , jezdze na oleju jakims z orlenu czy cos platinum czy cos w tym stylu , silnik nie zjada oleju ale poprostu chce dopiescic silniczek i wlac olej najlepszy a nie badziewia prosze o opinie i rady bo jestem w silnikach troche ciemny
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?6930-Wszystko-o-mini-me&highlight=wszystko+minime
Wiesz co, nawet Ci się poszukać nie chciało, bardzo nam teraz przykro, że wrzuciłeś kolejny temat, chociaż odpowiedzi masz 125432y785248907435678-43567-54976hdfvghjvbncx jsbdhk..1 w tym temacie.
o juz przestan przepraszam pozdrawiam :D
saiti ale nie jest napisane czy cos odrazu moge wymienic i co o to mi chodzi ??
Tłoków raczej się nie szlifuje, można zmierzyć i ocenić tuleje, sprawdzić pasowanie tłok-tuleja czy jest zgodne, podmeinić pierścienie na nowe, sprawdzić stan i pasowanie panewek wału korbowego, ogólnie przedmuchać silnik z syfu. Wymyć miskę olejową, wymyć silnik od środka - można wszystko, zależy, czy Cię na to stać. Zrób dwie rzeczy - sprawdź tuleje w jakim są stanie i jakie mają odchyłki oraz w jakim stanie jest wał korbowy i czy panewki nie noszą większych śladów zużycia.
dobrze dobrze dziekuje za konkretna odpowiedz a jak wymyc silnik od syfu? a po takim zabiegu moge wlac sentetyka?
Przepłukać go chemią, benzyna ekstrakcyjna i podobne, tylko potem to dobrze usunąć, no i z kompresora, nie z pędzla :) Kanały olejowe itp. Tylko radzę dobrze oczyścić później, benzyna na aluminium u mnie zostawiała taki białawy piasek jak odparowała. Ale silnik wyglądał jak świeży odlew i jeździ ponad rok i "Nie ma letko" ze mną ;)
ok ok a PO JAKIM ZABIEGU mozna wlac sentetyka olej najlepszy? i tak jak mowisz pierscienie panewki kupic nowe ok :]
Michalll_1991
17-03-13, 23:16
sprawdzic tuleje i wymienic pierscienie, jak owal tuleja to nadwymiar czyli dochodzą tłoki nowe
pomierzyc wał i wymienic panewki
uszczelki oem, uszczelka pod glowice z z6 lub y8(cieńsza powyjeciu środkowej warstwy)
uszczelniacze w głowicy, prowadnice sprawdzic
i chyba składać
dobrze :D jak bede mial wszystko co zrobie co nalezy dziekowac za napisanie :D i pomoc