PDA

Zobacz pełną wersję : K20Z4 - Grodzenie Miski olejowej

rafi8883
13-03-13, 18:52
Grodził może ktoś może michę w tym silniku? Zna ktoś może jakąś dobrą firmę która się tym zajmuje bądź robi gotowe?

Lcfr
13-03-13, 20:12
są chyba takie zestawy klapek na ebayu do kupienia do upakowania w seryjna miskę ... (coś takiego jak morso robi chyba)
ale to grodzenie to chyba nie jest niezbędne...:rolleyes:

rafi8883
13-03-13, 20:32
ooo super, dzięki za cynk :)

Niezbędne nie ale wydaje mi się, że warte uwagi na dłuższą metę... szczególnie przy twardym zawiasie :)

F1le
13-03-13, 21:45
Oj chyba nie, to ma sens gdy ostro *******zielasz po torze a nie okazjonalnie po bułki jeździsz. Zawias nie ma tu nic do rzeczy, prędzej będzie Ci potrzebne na miękkim zawieszeniu niż na twardym, bo bujając się jak kanapa rzuca tym olejem na lewo i prawo. :confused: :p

rafi8883
13-03-13, 21:52
Nie orientowałem się w kosztach ale z tego słyszałem przydaje się to w razie niskiego poziomu oleju i przy szybkich zakrętach, wiadomo że nie jest to niezbędne ale nie sprawdzam co tydzień oleju a jeżdżę sporo i różnie i tak zacząłem się nad tym zastanawiać czy nie warto by było o tym pomyśleć...

F1le
14-03-13, 00:00
[...] ale nie sprawdzam co tydzień oleju a jeżdżę sporo i różnie i tak zacząłem się nad tym zastanawiać czy nie warto by było o tym pomyśleć...

Twój tok rozumowania mnie przeraża... http://emoty.blox.pl/resource/blee.gif

Ordi
14-03-13, 00:36
Jeśli ani razu na ani sekundę nie zaświecił ci się kontrolka ciśnienia oleju to nie ma się czym przejmować

Btw. uwierz mi wiem coś o tym bo waliłem motorem odciny w pełnym pionie na cousterze po 200m i olej świecił się wtedy max (ciśnienie oleju) a silnik miał 16.500obr/min i NIC się nie stało :D

Btw.2 Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu... Jeśli narazie NIC się nie dzieje to zainwestuj ten hajs w coś innego ;)

rafi8883
14-03-13, 09:52
Twój tok rozumowania mnie przeraża... http://emoty.blox.pl/resource/blee.gif

ale co to jest jakieś nielogiczne czy bez sensu czy jak?

ogólnie to jak czegoś nie przekombinuje to chory jestem z natury, także mam do siebie spory dystans i do swoich pomysłów i dlatego pytam was - bardziej doświadczonych także nie przerażać się tylko doradźcie... :)

Jeśli ani razu na ani sekundę nie zaświecił ci się kontrolka ciśnienia oleju to nie ma się czym przejmować

Btw. uwierz mi wiem coś o tym bo waliłem motorem odciny w pełnym pionie na cousterze po 200m i olej świecił się wtedy max (ciśnienie oleju) a silnik miał 16.500obr/min i NIC się nie stało :D

Btw.2 Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu... Jeśli narazie NIC się nie dzieje to zainwestuj ten hajs w coś innego ;)

Jeżeli chodzi o kontrolkę to bywało że się odzywała jak się ostro gniotło i właśnie potem poziom oleju był w normie i zaczęło mnie to zastanawiać, potem myślałem że może sam czujnik szaleje... trochę poczytałem o tym no i takie wnioski wysnułem...może błędne może przesadzone no ale są... dlatego pytałem...

F1le
14-03-13, 11:26
ale co to jest jakieś nielogiczne czy bez sensu czy jak?

Że nie chce Ci się sprawdzac podstawych parametrów w postaci wyciągnięcia bagnetu raz na tydzień albo dwa albo i raz na miesiąc i chcesz zastosować rozwiązanie które i tak nie uchroni Cię przed zaglądaniem w bagnet, bo nie do tego jest stworzone.

Tu jest brak logiki.

rafi8883
14-03-13, 12:27
Aha w ten sposób... no nie aż tak leniwy to nie jestem :) to z tym że mi się nie chce co chwila sprawdzać oleju to jest delikatnie przekoloryzowane... ja nie chce grodzić miski żeby nie zaglądać do silnika... samo sprawdzanie oleju i w ogóle bieganie dookoła swojej perełki daje ogromną frajdę ale wtedy kiedy się samemu chce a nie wtedy kiedy nie masz wyjścia... a ten silnik mam stosunkowo krótko i go po prostu dobrze nie znam i tak jak wspomniałem raz się cisnie cały tydzień a raz jest eco-week i wtedy już jest zupełnie co innego... staram się zrobić jak najbardziej wielofunkcyjne narzędzie po prostu... :)