Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zimny silnik, ssanie - nierówna praca.

Rufi3M
28-11-07, 15:26
Mam pytanko co to może być:

Samochód zimny, np po nocy, temperatura powietrza niska ok 0 stopni

Silnik uruchamia się od razu, włącza się ssanie i obroty wachają się w okolicy 1,5 tys, wszystko byłoby ok gdyby nie to że od jakiegoś czasu po tym uruchomienu silnik chodzi wyraźnie inaczej, drży, nierównomiernie chodzi jak by chodził nierówno albo nie wszystkie cylindry pracowały albo jak by jeden wolniej w każdym razie nierówno i trwa to z reguły ok 20 sekund.
Ja rusze albo troszkę przygazuje po krótkiej chwili silnik się uspokaja i wszystko wraca do normy, obroty jałowe spadaja do właściwych po rozgrzaniu nic się nie dzieje.
Świece, filtry wszystkie były wymienione ok 2 miesiace temu
Czy to jest normalny obiaw na niską temperaturę czy tocoś innego ( w temp ok 7 stopni tego nie było)

skolopendra
29-11-07, 14:30
Czy to jest normalny obiaw na niską temperaturę
na pewno nie
nie wykluczone ze szwankuje któryś wtryskiwacz,bądź kiepskie paliwo nalałeś
..........kup jakiś płyn do czyszczenia układu paliwowego :d

_WALDI_
29-11-07, 16:46
sprawdź jeszcze raz świece czy są ok bo w sprzedaży są NGK ale made in France i czasami zdaża się że nie domagają (o ile masz NGK oczywiście)

Rufi3M
03-12-07, 10:53
Dziś rano spróbowałem sposobu który narzucił mi się do głowy i podziałało.

Przed włączeniem silnika postanowiłem min 2 razy przekręcić stacyjkę w I położenie i z powrotem (aż zakończy się PIP) a potem uruchomić silnik, tak aby więcej paliwka pompa przetłoczyła i o dziwo to podziałało .
Silniczek pięknie odpala i od razu wskakuje na właściwe podssysane obroty, równiutko, i bez żadnych wibracji ani zaksztuszeń.
W zasadzie to by miało realne wytłumaczenie, poprzednio silnik krztusił mi się jak by miał za mało paliwa dopiero po podgazowaniu po jakimś czasie się uspokajał.

qba1983
03-12-07, 16:00
w takim razie zacznij od wymiany filtra paliwa - to nie zaszkodzi.
jak dalej beda jakies historie to skontroluj cisnienie paliwa, moze pompa juz sie konczy

Rufi3M
03-12-07, 16:31
w takim razie zacznij od wymiany filtra paliwa - to nie zaszkodzi.
jak dalej beda jakies historie to skontroluj cisnienie paliwa, moze pompa juz sie konczy

Filtr paliwa jest nowy, czyli może to pompa hmmm