Zobacz pełną wersję : problem po zmianie amortyzatorów na ta-technix
quiksilver44
11-03-13, 06:58
Witam mam pewien problem mam sprężyny -40 nippon do tego miałem oryginalny amortyzator i auto siedziało tak jak powinno przy -4 natomiast w weekend zmieniłem amortyzatory z przodu które odmówił posłuszeństwa na ta-technix z możliwością regulacji wysokości na frezach i tu pojawia się problem bo na najniższym frezie auto stoi wyżej o jakieś 2-3 centymetry względem tego co było... a w praktyce przód jest wyżej i to znacznie niż tył.
złożyłem wszystko dobrze. przejechałem może od zmiany z 80 km. jaka może być tego przyczyna? i co z tym zrobić? czy muzę wsunąłem za płytko amortyzator w widełki? czy zawias się jeszcze ułoży i siądzie jak powinien? buda ek3 sedan amortyzatory z tej aukcji
http://allegro.pl/amortyzatory-przednie-honda-civic-91-01-ta-technix-i3040721500.html
Wojtec12345678
11-03-13, 10:05
wg mnie poprzednie amory były tak zużyte że nie wysówały się tak jak powinny dlatego auto siedziało niżej
pokaż foto jak siedziało na starych i jak siedzi na nowych amorach
Mati070290
11-03-13, 11:29
Z tego co kiedyś czytałem jest to wina talerzyków które dają do tych amorków. One są za wysokie przez co przód wysoko stoi. Wiem, że ktoś zamiast tych z zestawu zastosował talerzyki z oryginalnych amorków odcinając je i zakładając na amorki ta technix. Nie pamiętam gdzie o tym czytałem możliwe, że tu na forum gdzieś
quiksilver44
11-03-13, 20:47
ok dzięki a wiek ktoś może czy po zbiciu oryginalnego talerzyka da się go bez problemów założyć zamiast tych z ta? i na którym frezie będzie tak jak na oem?
Ja przekładałem talerzyki z OEM amortyzatorów na MTS i wszystko pasowało, a raczej między TAT a MTS znaczących różnic nie ma także bez problemu powinno pasować wszystko. Miałem ustawione na 2 frezie od góry z 4 możliwych i wydaje mi się że przód znajdował się w takiej samej pozycji jak na oem amortyzatorze + sprężyna obniżająca. Ogólnie to względem talerzyków z kompletu TAT czy MTS po założeniu seryjnych z Hondy jest możliwość opuszczenia dodatkowo 3-4 cm. ;)
Miałem to samo na mts-ach. Powód: oemowe kielichy-talerzyki są za wysokie. Auto wstalo zamiast usiąść. Po wymianie talerzykow na te z zestawu mts, auto siadło jak trzeba.
Miałem to samo na mts-ach. Powód: oemowe kielichy-talerzyki są za wysokie. Auto wstalo zamiast usiąść. Po wymianie talerzykow na te z zestawu mts, auto siadło jak trzeba.
Co ty mowisz? Jest dokladnie na odwrot! Do mts czy ta-technix w zestawie przychodza 4 "talerzyki" (a raczej kielichy) takie jak powinny byc tylko na tyle. Dlatego przod ciezko na nich obnizyc.
Z seryjnych przednich amortyzatorow zdejmujesz talerzyki i zakladasz na technix/mts i jest wszystko tak jak natura chciala;)
Mati070290
13-03-13, 23:11
dokładnie, talerzyki z zestawu są o 2 cm wyższe od oemowych