Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.4 D14a4 Maglownica czy sprawna??
civicD14A4
10-03-13, 18:04
Witam wszystkich forumowiczów,mam problem albo go i nie mam a sam szukam :) Przy małej prędkości moja kierownica gdy ją delikatnie ruszę w lewo odbija do normalnego stanu, a gdy zrobię ten sam manewr w prawo(10-15stopni) już nie wróci do stanu idealnego??? Przy dużej prędkości kierownica i w prawo i lewo odbija idealnie:) Ciśnienie w gumach prawidłowe :)) Luz na drążki kierowniczym z lewej strony... Co mogę więcej dodać takto kierownica dobrze odbija.. Tylko mam pytanie jak się to ma przy tej prędkości mniejszej np 40km/h ...
Dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam:))))
Ile lat ma już Twoja Honda? Przemyśl to i nie wydziwiaj. Kupisz nówke z salonu to nic nie będzie. Magiel się zużywa i takie coś to pierdoła. Ręce są, żeby kręcić a nie sama ; )
Nie martwił bym się - nie wiem dlaczego tak konstruktorzy tego auta schrzanili wspomaganie, niby jest ok - ale w porównaniu do innych aut to w civicu ciężej się kręci kierownicą, i średnio jest z odbijaniem. - Wystarczy wsiąść do byle jakiego audi fiata czy innego. Również denerwuje mnie sprawa że czułość wzrasta wraz z prędkością co jest bez sensu, jak jedziemy wolno kiera ciężko chodzi, i szczerze jest mało czułe , zaś jadąc 150km/h wystarczy szturchnąć kierownicę by auto wpadło w poślizg... rok temu miałem punciaka z wspomaganiem ,było na odwrót przy małych prędkościach czułe zwinne - tego brak mi w cifie. - jak nic ci nie cieknie z całego układu - pompa jest cicha - to nic poza wymianą płynu nie da się zrobić - a efekt , pewnie będzie taki sam -
Poll - chodzi o to, że jak skręcasz, wychodzisz na prostą i dodajesz gazu - kiera powinna sama wrócić do pierwotnego stanu - jest to wygodne, i przy ostrej jeździe bardzo pomocne - jednak jakoś tutaj nie za bardzo to działa.. . -
Poll - chodzi o to, że jak skręcasz, wychodzisz na prostą i dodajesz gazu - kiera powinna sama wrócić do pierwotnego stanu - jest to wygodne, i przy ostrej jeździe bardzo pomocne - jednak jakoś tutaj nie za bardzo to działa.. . -
Dokładnie tak :D
Jak kupiłem Civic'a lata świetlne temu, to sam się zastanawiałem dlaczego się tak nie prostuje jak w innych autach ;)
Ale wszystko jest kwestią przyzwyczajenia :)
No jest jak mówicie, ale po to ręcę, żeby kierować ; ) Najśmieszniejsze jest, że nie odbija, ale jak jedną reką skręcasz i trzymasz to czujesz jakby się z Tobą siłowała ; )
civicD14A4
12-03-13, 21:08
Dziękuje Panowie za pomoc:) tak to nie mam problemów:) moja kierownica zawsze odbija,tylko wydaje mi się że lewa bardziej do końca a prawa mniej:) , ale to jak mówicie Honda ma ciężkie sterownie kierownicą:) Mam pytanie jak spuścić płyn z wspomagania kierownicy??
- trzeba odkręcić wąż - nie ma korka spustowego. dokładny malual znajdziesz w książce serwisowej. Trzeba dodać - że odbijanie kierownicą występuje tylko w autach przednionapędowych, w polonezie tego nie uświadczymy xD.
- trzeba odkręcić wąż - nie ma korka spustowego. dokładny malual znajdziesz w książce serwisowej. Trzeba dodać - że odbijanie kierownicą występuje tylko w autach przednionapędowych, w polonezie tego nie uświadczymy xD.
mijasz się z prawdą... jeśli Ci w polonezie nie odbija kierownica najwyższy czas oddać go na złom ;), spotkałem się raz - w maluchu z zapieczonymi zwrotnicami - nie odbijała kierownica. Wg Twojej teorii wszyscy posiadacze BMW, Mercedesów i innych samochodów napędzanych na tył muszą siłą odkręcać kierownicę.
Tzw. "odbijanie kierownicy" więc jej powrót do stanu jazdy na wprost jest uzależnione od konstrukcji zawieszenia a nie typu zastosowanego układu napędowego.
civicD14A4
14-03-13, 23:38
Tzw. "odbijanie kierownicy" więc jej powrót do stanu jazdy na wprost jest uzależnione od konstrukcji zawieszenia a nie typu zastosowanego układu napędowego.
U mnie akurat jest zawieszenie obniżone,a co do odbijania kierownicy to jest różnie zawsze odbije,ale nie zawsze do końca,A np gdy jeżdze audi a3 1.9tdi to ten system maglownicy (odbijanie kierownicy) działa prawidłowo,odbija do końca :)
tomekcivicd14a4
28-06-13, 10:07
...