Zobacz pełną wersję : Wymiana halogena MB9 2000r
Witam, w moim aero przepalił się prawy halogen z przodu.. jaka tam jest żarówka H3 ze sznureczkiem czy bez?? Proszę o informację czy trzeba zdjąć zderzak? Jak się dostać do wymiany halogena? Od dołu, od góry jak wykręcić żarówkę(obudowę halogena) ona jest odkręcana z zewnątrz?
Nie mogłem znaleźć żadnych informacji na ten temat jeśli się mylę podajcie mi link. Dziękuje.
Dziękuje za informację.
Jeśli to oemowe halogeny to tak jest tam żarówka H3 z kabelkiem. Aby ją wymienić musisz zdjąć plastikową zaślepkę przymocowaną do zderzaka na takie zatrzaski. Następnie odkręcasz cały halogen od mocowania (3 śruby, czwarta ze sprężynką jakby pod halogenem służy do regulacji). Odpinasz wtyczkę i rozkręcasz halogen. Odłączasz żarówkę z wtyczki, a sama wymiana żarówki wygląda już podobnie jak w normalnych lampach. Jak zakładałem w swojej halogeny to nigdzie wcześniej nie zaglądałem do żadnych instrukcji itp. sam szybko wszystko załapałem. Na pewno do wszystkiego sobie dojdziesz.
Dzięki, można zamknąć. W manualu już także znalazłem zasadę wymiany :)
Jeszcze mogę dodać jedną wskazówkę. Jak te halogeny nie były dawno rozkręcane to śruby mogą być zardzewiałe i może nie dać się ich odkręcić, tak więc na początek spryskaj śruby jakimś preparatem penetrującym i zostaw na jakiś czas. Ja u siebie miałem ten problem i niestety, ale za nic nie dało rady ich rozkręcić. I tak szły do wymiany bo były potłuczone, a co za tym idzie w środku solidnie nazbierało się brudu z kilku lat i nadawały się jedynie na śmietnik więc mogłem sobie pozwolić na rozwalenie ich młotkiem. Zależało mi tylko na odzyskaniu mocowań. Potem kupiłem nowe śruby, złożyłem i jest git. Mam nadzieję, że u Ciebie pójdzie łatwiej.
Zabiorę się oczywiście za to jak się ociepli bo w mrozie to tylko ręce sobie zmrożę :) Dam znać jaki był efekt końcowy.