Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czerwona kontrolka od oleju

Zibenka
27-11-07, 14:56
od jakiegos czasu wlacza mi sie czerwona kontrolka od oleju i samochod nie che dalej jechac.po zatrzymaniu sie i ponownym uruchomieniu silnika samochod jedzie normalnie. sprawdzalam olej i jest ok. jak moze byc inna przyczyna? prosze o pomoc

!markos
27-11-07, 15:15
po zapaleniu sie kontrolki oleju NIE WOLNO JEZDZIC. jesli odpalasz sobie potem normalnie i smigasz dalej - to jest wielce prawdopodobne, ze zarznelas motor.

Zibenka
27-11-07, 19:46
to co mam w tej sytuacji zrobic i czym to mogło być spowodowane? byłam z tym problemem u mechaników i powiedzieli mi oni, że mogło być to spowodowane niskim poziomem płynu chłodniczego. dlatego grzał się olej i kontrolka się swieciła. Dolali mi tego płynu. od momentu wizyty u mechaników nie jeździłam moją hondunią w dłuższe trasy. tyle co po miescie. mam nadzieje,że problem zniknie,ale boje sie o mój samochodzik :(

kubson012
16-02-11, 16:00
Witam, chcial bym odnowic ten watek. Sprawa wyglada tak ze po mini me na b7 walnal mi uszczelniacz na walku rozrzadu wymienilem na jakis zamiennik bo nie bylo dostepu do oem i leje dalej tylko mniej ale chlapie lekko i oczywiscie co za tym idzie trzeba dolewac oleju problem zaczal sie wtedy gdy dolalem chyba pierwszy raz jak skonczyl mi sie stary olej nowy mobila 15w40 minerala tylko jakis super nowy bleble jak go wlewalem mialem wrazenie jak by byl syntetykiem lub pol bo strasznie zadki ale pisze mineral. Dalej bylo tak ze jade hamuje(silnik juz zagrzany) i zaczyna mrugac kontrolka oleju no to na pobocze dolalem pojechalem jakies 10km i znow ale na tym sie konczylo. Dzis dolalem bo brakowalo sprawdzilerm idealnie na bagnecie zrobilem dluzsza trase i ledwie dojechalem hania gasla przy hamowaniu nawet na 3 biegu !! nie wiem o co chodzi macie jakis pomysl ???? :\

dEboo
16-02-11, 21:20
co do ZIbenki. Albo masz uszkodzoną pompę oleju, albo uszkodzony czujnik ciś nienia oleju lub jego obwód, albo któraś panewka w silniku lada moment wyzionie ducha, poproś mechanika niech zdejmie miskę olejowa i zobaczy co się dzieje z panewkami, a no i niech sprawdzi przede wszystkim ten czujnik od oleju.

Co do kubsona, to czy wlałes połsyntetyk do silnika a nawet syntetyk nie ma związku z twoją kontrolką oleju, może być to spowodowane tym że:(patrz wyżej).
Olej wygląda w porządku ?? nie zważył się ani nic ??

d15b7hal
25-08-11, 19:25
może slimak sie zapchał bądz zagioł

//

Budziniak
25-08-11, 19:29
ślimak w sensie smok a "zagioł" w sensie zapchał ??