PDA

Zobacz pełną wersję : Terkotanie na 1,2,3 i na wstecznym :)

civicD16Y2
08-03-13, 13:13
Witam

Szukałem po tagach podobnego tematu ale nie znalazłem problemu odpowiadającemu mojemu.

Mój problem polega na tym że gdy samochód się zagrzeje i wszystkie jego podzespoły ( na zimnym jest cisza i nic nie słychać ) podczas ruszania , na 2 i na 3 tak do 2 tys. obrotów słychać terkotanie, słychać również podczas cofania.

Terkotanie występuje na prostych jak i skręconych kołach, na biegu jałowym nic nie słychać nic nie szumi nie terkocze, Dodam że terkotanie rośnie wraz ze wzrostem obrotów, ponieważ przy ruszaniu jak go przypalałem na sprzęgle ( tak delikatnie zeby sprawdzić) to terkotanie rosło wraz z obrotami a nie z prędkością.

Moje pytanie brzmi co to może być, wiem że wcześniej tak nie było, a terkotanie jest dość uciążliwe.

Wartym dodania jest fakt że samochód jest po swapie i skrzynia ( skrzynia ( zmieniana na skrzynie z d16y7 z przebiegiem cos ok 140 tys. km zalana mtf`em) sprzegło( ma jakies 30 tys km. przebiegu) silnik ( po remoncie 400 km przebiegu) były ze sobą rozłaczane i skrecane na nowo lecz zaraz po swapie tego nie było, tak po przejechaniu 100 km pojawił sie ten dzwięk :)
Nie wiem gdzie szukać przyczyny może ktoś miał podobnie :)

Pozdrawiam :)

Jedras
08-03-13, 13:20
ja bym obstawiał łożyska w skrzyni biegów, ale niech się inni wypowiedzą :)

terkotanie terkotaniu nie równe :P

civicD16Y2
08-03-13, 14:29
Dodam tylko ze jak hamuje skrzynia to nie ma żadnych niepokojących ani glosnych dźwięków.
Czy tak może terkotac ktoras poduszka biorac pod uwagę objawy opisane post wcześniej ?

lukwycz
09-03-13, 15:16
Jak kupiłem swój to miałem terkotanie na 1 i 2, już myślałem że coś ze skrzynią, a to po prostu była poluzowana śruba od poduszki (chyba skrzyni), więc wg mnie na 95% dokręcić lub wymienić poduszkę i będzie OK.