PDA

Zobacz pełną wersję : Dwa objawy po zimie

Wowa
07-03-13, 12:27
Witam,

W czasie zimy rzadko używałem hondy. Mam civic MB2 1.4iS i mam dwa nowe objawy pierwszy związany ze skrzynią drugi z zawieszeniem hamulcami.

Skrzynia ma taki objaw, że po porostu chodzi ciężko.

Drugi jest dziwny. Mianowicie coś mi trze (jak by jakaś blaszka o coś) w lewym przednim kole. I to w zależności kiedy się zachce... nie ma wpływu hamowanie. Jest to głośny dźwięk. chociaż nie wiem czy to ma wpływ, ale jak się zatrzymam i wcisnę mocniej hamulec to chwilę jest ok...

slayerek
07-03-13, 12:35
zmien mtf w skrzyni a dziwke w kole to moze klocki sie juz koncza

Bobas
07-03-13, 12:42
a dziwke w kole

Haha :)

xante
07-03-13, 13:00
dziwke w kole ;d

może blacha przy tarczy skorodowała przez zimę i się urwał kawałek poprostu?

civic_lsi
07-03-13, 13:48
Co do skrzyni to na końcu lewarka zmiany biegów (od spodu auta) jest przykręcony jedną śrubą "patyk", który idzie do skrzyni. Odkręć tą śrubę i wyjmij i posmaruj podkładki.
U mnie w jajku było tak że już prawie musiałem dwoma rękami wrzucać bieg a jak przesmarowałem to myślałem, że lewarek urwę, tak lekko się zrobiło:D

A co do tego hałasu to może Ci się łożysko kończy. Sprawdź czy nie masz luzu na kole.

Jacek1983
07-03-13, 22:06
Blacha - osłonka trze o tarczę, auto na lewarek, zwalić koło, podgiąć trochę i zobaczyć. Ew. nie odbijają klocki = zabrudzony zacisk = zdjąć klocki i przeczyścić prowadnice [nie grzeje Ci się to koło podczas jazdy?].