PDA

Zobacz pełną wersję : Antena werwnetrzna od radia

Atardin
05-03-13, 20:32
Mozna seryjną antenę wewnętrzną z innego samochodu wsadzić do Civicka? Problem jest taki, że seryjne miejsce na antene mam zaszpachlowane (słupek na gładko) poki co bujam sie z antena wewnętrzną z allegro i nic wyłapać się nie da, dokupiłem tzw. wzmacniacz antenowy, ale niewiele to dało. Praktycznie radia nie moge słuchac i chciałbym cos z tym zrobić. Dlatego pomyślałem o jakiejś sprawdzonej antenie wewnetrznej z innego samochodu, gdzie taki patent sie sprawdza. jakies pomysły?

Zielony11499
05-03-13, 23:00
przewód jest cały? bolec na pewno jest na tyle długi, że wchodzi w wejście w radiu?

Atardin
06-03-13, 03:42
tak, wszystko całe i wszystko podłaczone. Jedyne co, to antene trzymam w schowku, bo jest tak duza i szpetna, że każde wyciągniecie jej stamtąd aż razi po oczach.
Coś w ten deseń ->
http://www.sklepantena.pl/zdjecia/456.jpg
Tylko tutaj wyglada to na małe i zgrabne, a rzeczywistości takie nie jest. Podejrzewam, ze ta antena sama w sobie jest słaba jakościowo. Dlatego myslałem o czymś co seryjnie jest montowane w markach innych samochodów.

Jawoks
07-03-13, 09:44
Taką antenę jak masz montuje się na szybie - na wysokości wstecznego lusterka, wtedy łapie najlepiej i jej nie widać. Jak dodałeś wzmacniacz antenowy? Przecież te anteny wew mają wzmacniacz już w sobie - trzeba ten cienki czarny kabel podłączyć do + (np. niebieski kabel z radia). Dodając osobny wzmacniacz, nie podłączając fabrycznego robisz jeszcze większą kaszanę. Zacznij od poprawnego montażu tego co masz.

Drugą sprawą jest to, że chyba coś hondy słabo ściągają fale radiowe, bo nie umiem tego inaczej wytłumaczyć - na przykładzie:
zestaw radio alpine + antena wewnętrzna w saabie - łapie w miarę ok
- ale po przełożeniu tego samego zestawu do hondy jakość odbioru fal radiowych wyraźnie spadła. I znów jak przełożyłem ten sam zestaw z powrotem, efekt jest ten sam. Także do dziś nie mogę zrozumieć dlaczego tak jest :)

kubaszow
12-03-13, 18:30
Kiedys tez rozgladalem sie za takim rozwiazaniem, kilka osob polecalo wew. anteny z volovo ale cena spora:)

Chipsy2
13-03-13, 18:22
poszukajcie wewnętrznej anteny firmy calearo ( w tej chwili nie podam modelu ale wyglądają podobnie do tej z fotki wyżej montuje się je pod lusterkiem ) są to jakościowo bardzo dobre anteny które wkładane są do wielu aut na pierwszy montaż koszt takiej antenki to około 100 ale to działa

zecomeia
15-03-13, 21:13
Na takiej antence to jedynie co to możesz poszukać jedynej słusznej stacji radiowej czyli radio M.... . Jak chcesz złapać coś więcej to poszukaj antenki dwu członowej czyli składającej się z dwóch osobnych elementów to nalepienia. Jedną zamontuj w pionie a drugą w poziomie , czyli jedna pion za słupkiem a druga poziom przy podsufitówce. ewentualnie dwie części w poziomie , Musisz zobaczyć jak u Ciebie lepiej będzie.

Chipsy2
16-03-13, 07:33
nie sprawdzałeś anten o których pisałem to nie opowiadaj głupot ale jak dla mnie to oklej sobie samochód dookoła antenami :D

Silent
16-03-13, 08:41
tylko szkoda że nigdzie tej anteny co podałeś chipsy nigdzie nie ma... bo sam bym się chętnie pozbył tej w słupku

gregory-greg
16-03-13, 08:49
slyszalem ze zwykla antena z tico przyczepione za schowkiem dobrze lapie

Chipsy2
16-03-13, 16:05
http://elektronikmedia.pl/sklep/index.php?p881,antena-aktywna-calearo
niestety nie mogę odnaleźć strony internetowej polskiego dystrybutora żeby sprawdzić konkretnie model tej anteny ale z wyglądu jet taka jak ta w linku powyżej jak uda mi sie skontaktować z kolegą który troszkę towaru od nich brał wtedy może uda mi się ustalić konkretny numer tej antenki o której wspominałem

zecomeia
16-03-13, 17:03
chipsy2, siedziałem w branży car-audio kilka lat więc jak masz zamiar podważać moje zdanie to najpierw zamontuj kilka z nich a potem podważaj zdania innych.
Lepiej fale radiowe złapie zwykły aktywny bat podłączony do separatora niż antena która podałeś. U nas nie ma jeszcze cyfryzacji fm więc czym dłuższa tym lepsza, wyjątek stanowi antena podwójnie wzmacniana ale bez odpowiednio dużego pola zysku i tak będzie mizernie odbierać.

Paputek
16-03-13, 17:14
polecam takie cos moze drogie ale odbiera zaje ......
http://allegro.pl/blaupunkt-wewnetrzna-antena-samochodowa-fm-am-i3100837328.html

Maximus1919
12-02-14, 23:04
Hejka :)
Latała ktoś może na tej antenie??
http://allegro.pl/blaupunkt-wewnetrzna-antena-samochodowa-fm-am-i3950853981.html
Wydaje się solidna i estetyczna (co też ma znaczenie) :)
Jakie opinie?? Czy się opłaca?? Bo za tą samą cenę mam OEM-ową do ej9-ki i się zastanawiam która lepsza??

kubaszow
13-02-14, 08:51
Jak masz w tej samej cenie OEM to bierz OEM, te allegrowe szalu nie robia.
Z tego co pamieram to chyba od volvo sa bardzo mocne wew. anteny.