Zobacz pełną wersję : Rozrzad z 1.6 do 1.4 ?
Witam,
mam kompletny rozrzad - pasek, rolka, pompa wody, uszczelki do civic coupe z 1998 roku- 1.6ls (16v 105Km, bodaj D16Y7 silnik).
Posiadam tez do niej pasek klinowy.
Czy ktores z tych czesci beda pasowaly do malej civic dwudrzwiowej 1.4 z 1998 roku?
Dziekuje i pozdrawiam
Poszukaj po numerach katologowych. Napinacz powinien pasować
nie wiem, nie znam sie jestem laikiem
ok chyba nikt nie wie
orientujecie sie moze, ktore czesci beda pasowaly na 100%?
mam tego civica coupe z rozwalonym silnikiem i moge przelozyc cokolowiek bedzie pasowalo (a mial dosc duzo nowych czesci pomiedzy 2010-2012 np. sprezyny , wahacze, klocki+tarcze, wszystkie filtry K&N, itp.)
moja dziewczyna ma civic 1.4, 2 drzwiowy i chcialbym go podrasowac czesciami z tego coupe jesli to mozliwe
obie hondy sa z 1998 i z przodu wygladaja tak samo
aha coupe ma jeszcze decat megan racing i 4-2-1 japspeed
w zeszlym roku przykladowo miala caly nowy uklad wydechowy (srodkowy i koncowy)
tyle wiem
napinacz na 100% pasuje pasek zależy od ilości zębów na pasku, pompa wody taka sama. Kolektor, decat pasują, układ wydechowy bez tylnego tłumika też powinien. Jak ej9 nie ma staba albo heble 240/242abs to z qpe możesz przerzucić bo stab na pewno jest i heble ma 260/262abs.
Dzieki wielkie.
A sprezyny i amortyzatory (zalozone byly w 2011) pasuja?
Pasek rozrzadu MFHC2018 104XR24, pasek klinowy na pudelku jest: 4PK0800
Aha i jeszcze akumulator bedzie pasowal (praktycznie nowy, 3 miesiace temu zalozony)?
aku to samo amory i springi to samo
Pasek nie pasuje, EJ9 ma pasek 103 zeby.
Dzieki.
Czy ten 4-2-1 zamontowany do 1.4 i decat nie zaszkodza nic silnikowi?
Bez obawy, bedzie tylko lepiej.
Moc bedzie pewnie nieco wieksza, ale czy taka modyfikacja nie ma negatywnego wplywu na trwalosc jednostki napedowej itp?
Dzieki,
mam juz pasek Contitech 103 zeby.
Kolejna sprawa to opony- aktualnie sa 195/50/15 - jakie opony najlepiej zalozyc, zeby nieco "podwyzszyc samochod" i jednoczesnie nie stracil zbyt wiele na prowadzeniu?
Pytanie moze dziwne, ale przez niskie sprezyny (vogtland przelozone z coupe) auto czasem ociera podwoziem o ograniczniki predkosci.
Panowie, naprawde nikt?
Nie wierze, ze wsrod zapalonych hondziarzy nie ma nikogo, kto mial w szkole 6-ke z oponiarstwa.
Mozesz wziac opone o wyzszym profilu ale to moim zdaniem malo pomoze czyli np nie 195/50/15 tylko 195/60/15 ale te roznice mozesz odczuc w prowadzeniu.
nie wiem gdzie tą opone zmiescisz w nadkolu, no ale cóż.
jak sie nie chce trzec to sie wrzuca seryjną sprężynę.
Czyli na chlopski rozum, bez zdejmowania sprezyn jedynym sposobem bylyby wieksze felgi np. 16 cali?
Tak jak zakit napisal wyzej to nie sa nadkola takie jak w bmw przy obizeniu moga ocierac pod obciazeniem lub na zakretach czy jakis nierownosciach wsadz wyzsza sprezyne po prostu albo serie.
dzieki
bede zminial olej (jest czarny) i zastanawiam sie jaki powinienem wlac
nie wiem, jaki byl uzywany do tej pory, przebieg civica 1.4 90km to 130 000
10W40 polsytnetyk?
Jaki jest wlewany fabrycznie?
czarny bd raczej zawsze. ja remontuje teraz silnik wszytko jest wychuchane, wydmuchane, wypucowane i wątpię, żeby nawet po 10km olej nadal był jak nowy...
najpewniejszy bd półsyntetyk - chyba że silnik igła to lej syntetyk.
Dzieki,
wzialem castrol gtx 10W40 polsyntetyk i filtr oleju jakis zielony hamp.
Czy to normalne, ze 1.4i z decatem i 4-2-1 w jezdzie mieszanej (ale glownie 3/4 miasto) pali 9 litrow/100km ?
Maly, lekki hatchback z silnikiem 1.4 16v spalil dokladnie 9.1 ltr /100 km. Wg mnie to duzo.
Oczywiscie, ze duzo, moje z 4-2-1 + 2" wydech, ssakiem Z6, walkiem i po strojeniu nie pali tyle nawet na klimie :)
Przy normalnej jezdzie pali mi w granicach 7-7.5 litra.
Na podobnym setupie jak ten "problematyczny" nigdy nie udalo mi sie przekroczyc 8 litrow przy normalnej jezdzie.
zależy jak kto jeździ.
z moją nogą w d15b2 zejdę na 6litrów.
Moja D16y7 pali 7 litrow przy jedzie 80km/h. To nawet nie jest zle.. :) Ale na pelnej kapie to doszlo mi do 15 - 18 litrow..
Co moze byc powodem podwyzszonego spalania w moim wypadku?