Zobacz pełną wersję : Krzywo zamontowana kierownica.
Witam. w mojej Hance kierownica jest zamontowana krzywo tzn tak o "jeden, dwa ząbki" zgodnie z ruchem zegara co owocuje tym, że jadąc na wprost mam lekko skręconą kierę w prawo.
Już wiem że auto miało przygody więc poducha była zmieniana co pewnie wymagało zdjęcia kierownicy.
Teraz pytanie czy kierownica ma jedno położenie czy można ją umiejscowić w różny sposób ??? Nie podoba mi się to do końca ale może będzie się trzeba przyzwyczaić.
Maciek
Slawkowski
25-11-07, 13:06
jedz moza ne austawienie zbieznosci i tam Ci ustawia ja "na wprost" (tzn. czesto tego trzeba dopilnowac), a jak ze zbieznoscia jest OK i chcesz sobie odpuscic to musialby kiere przestawic na wieloklinie (mozna ja umiejscowic w rozny sposob).
jedz moza ne austawienie zbieznosci i tam Ci ustawia ja "na wprost" (tzn. czesto tego trzeba dopilnowac), a jak ze zbieznoscia jest OK i chcesz sobie odpuscic to musialby kiere przestawic na wieloklinie (mozna ja umiejscowic w rozny sposob).
OK na zbieżność pojade ale auto jeździ prosto i wygląda ok. Wydaje mi się tylko że kiera jest krzywo założona i tyle. dzięki za radę.
Maciek
Slawkowski
25-11-07, 13:22
u mnie troszke kiera tez byla "przekrzywiona" po ustawieniu zbieznosci (w kilku autach sie z tym spotkalem).
(teraz przeczytalem dokladnie swojego wczesniejszego posta i chyba mi klawiatura troche niedomaga :) )
Pewnie gdy poprzednio ustawiano zbieżność nie była ustawiona prosto i stąd ten efekt. Sam tak mam u siebie (minimalnie w prawo), ale nie przeszkadza mi to. Kiedyś wyprostuję. :)
Z tym prostowaniem kierownicy na wieloklinie to tak troszkę trzeba uważać co by taśmy od SRS nie zerwać. Także lepiej jechać na zbieżność i powiedzieć też żeby sprawdzili skręty w obie strony bo można się spotkać że w jedną lepiej skręca niż w drugą.
Lepiej jechać na zbieżność, bo przy przestawianiu na wieloklinie potem migacze źle działają - nie wyłańcza kiedy trzeba, chyba, że je też sie przestawi, tylko nie wiem czy to możliwe
w 5D nie da sie przestawic kierownicy na wieloe( juz nie pamietam jak to bylo ale cos tam przeszkadza i jest mozliwe tylko jedno ustawienie)
jedyna madra metoda, to ustawienie zbierznosci.
Slawkowski
26-11-07, 07:48
dzieki, ze mnie skorygowaliscie z przestawieniem na wieloklinie, rzeczywiscie nie bralem pod uwage poduszki w Hondzie. czyli jednak pozostaje zbieznosc, w sumie kontrola jej nie zaszkodzi.