PDA

Zobacz pełną wersję : Duży problem ze ułamanymi świecami.

Jarek705
03-03-13, 15:59
Witam.
Wczoraj stało się coś nieoczekiwanego.
Mianowicie jak wziołem się za wykręcanie świec zapłonowych żeby wymienić na nowe, ułamał się gwint z tym "języczkiem". Świeca oczywiście wyszła ale gwint został w środku. Poprostu tragedia. Pewnie poprzedni właściciel dawnooo świec nie wymieniał.
Może ktoś z was miał kiedyś podobną sytuację lub ma jakiś pomysł jak to cholerstwo wyjąć z tamtąd. Najczarniejsza wersja to zdejmowanie głowicy, ale to strasznie czasochłonne i kosztowne.
Ja mam jutro próbować wyjąc to takim wkrętakiem z odwrotnym gwintem, ale czy to zda egzamin to się okaże. Może ktoś z was ma jeszcze jakiś pomysł?

janisz
03-03-13, 20:29
Zwalaj czapkę, to nic strasznego, dasz radę pod blokiem nawet a przy okazji remoncik mały zrobisz(nie wierzę że nic oleju nie wciąga)

Jarek705
03-03-13, 21:42
Zwalaj czapkę, to nic strasznego, dasz radę pod blokiem nawet a przy okazji remoncik mały zrobisz(nie wierzę że nic oleju nie wciąga)

Chodzi o to że nie chce zdejmować głowicy, bo remont silnika był robiony całkiem z 7-8 miesięcy temu. Chce w sposób najmniej inwazyjny i najmniej problemowy wykręcić pozostałości po świecach

straznik
03-03-13, 23:42
Robiles remont i nie wykręcałes swiec?:)

CRX1
04-03-13, 00:34
Gwint nie odkręciłeś kluczem do świec,to nie odkręcisz wykrętakiem i zrobisz jeszcze większy bajzel.Był taki temat nie dawno i mechanik usunął bez zdejmowania głowicy za 450,-

Robiles remont i nie wykręcałes swiec?

Aż nie wiarygodne,na pewno nie był to remont silnika:)

Jarek705
04-03-13, 09:36
Gwint nie odkręciłeś kluczem do świec,to nie odkręcisz wykrętakiem i zrobisz jeszcze większy bajzel.Był taki temat nie dawno i mechanik usunął bez zdejmowania głowicy za 450,-

Aż nie wiarygodne,na pewno nie był to remont silnika:)

To nie jest temat na dyskusje czy robiłem remont, napisałem żeby uzyskać od was pomoc.
Remont robiłem i świece oczywiście też wykręcałem ale wtedy nie wymieniłem świec, teraz widze że to był błąd. Remont silnika robiłem niedługo po zakupie auta.

mickee
04-03-13, 09:44
Ja ukręciłem dwie świece tak jak Ty. Nie dałem rady sam tego ruszyć (próbowałem wykrętakami, nabijałem śrubokręt, w końcu poddałem się). Zawiozłem do mechanika, ten dospawał kawał pręta do pozostałości świecy i wykręcił. Wziął po 50zł za świecę. Fakt jest taki, że nie było to w Hondzie tylko w Fieście, a tam jest lepszy dostęp do gniazd świec.
Są warsztaty, które specjalizuja się w wykręcaniu świec, niestety w większości z diesla ale możesz podzwonić i popytać.

airman
04-03-13, 09:44
Małe szanse że to wygrzebiesz bez zdjęcia głowicy ;/ Swoją drogą nieźle dojebałeś te świece :D

Brylant1
04-03-13, 10:44
Nawet jak wyciagnie to sie syfu nasypie do cylindra. Bez zdjecia glowicy sie nie obejdzie.

kruczekvu
04-03-13, 11:57
Może ktoś z was miał kiedyś podobną sytuację lub ma jakiś pomysł jak to cholerstwo wyjąć z tamtąd.
Identyczny problem miałem w Mercedesie co prawda ale poszło bez bólu

Ja mam jutro próbować wyjąc to takim wkrętakiem z odwrotnym gwintem, ale czy to zda egzamin to się okaże.
Pójdzie
Podlej WD i lewym gwintem wykręcisz całość
Strzeli raz i pójdzie
Zrobiłem sobie nawet fotkę u siebie na pamiątkę pierwszego razu

jawasaki
04-03-13, 16:12
Jak wykrętak będzie (firmowy) ,a nie z supermarketu to musi pójść - przecież do tego został stworzony by wżynał się w materiał do puki nie pójdzie - myślę że przyczyną nie były stare świece - ale wkręcanie ich na ciepłym silniku... .

nikog0
04-03-13, 22:49
Jak wykrętak będzie (firmowy) ,a nie z supermarketu to musi pójść - przecież do tego został stworzony by wżynał się w materiał do puki nie pójdzie - myślę że przyczyną nie były stare świece - ale wkręcanie ich na ciepłym silniku... .
to jest sedno sprawy :)

wkręcanie oraz wykręcanie świec zapłonowych nawet na dobrze letnim silniku powoduje uszkodzenie aluminiowego gwintu, aluminum pod wpływem temeratury się dość mocno rozszerza, dlatego jakiekolwiek operacje w aluminium tam gdzie gwint jest zawsze tylko na zimnym silniku.

Próbuj wykrętakiem, dopiero jak wyczerpiesz metody to czapke zwalaj :)

Jarek705
04-03-13, 23:07
No i udało się :)
podlewane WD a potem wykrętakiem i dało rade, dwie świece były ułamane i udało się obie bez większych problemów wykręcić.
Co do wcześniejszych opini. Świece wcześniej napewno nie były wkręcane na ciepłym silniki, bo 7-8 miesięcy temu przy remoncie głowicy na koniec wkręcone były świece więc silnik napewno był zimny.
Ważne że się udało:)

kruczekvu
06-03-13, 11:31
podlewane WD a potem wykrętakiem i dało rade,
Mówiłem że będzie dobrze

Świece wcześniej napewno nie były wkręcane na ciepłym silniki,
O wykręcanie chodzi ale oki już nie ważne jak poszły bez bólu